Nacházíte se
Úvodní stránka > Atletika > ME v atletice Amsterdam den 1. odpoledne

ME v atletice Amsterdam den 1. odpoledne

OŠTĚPAŘI A KUDLIČKA DO FINÁLE

Další čtyři české finalisty přinesl odpolední program prvního dne evropského šampionátu. Mezi elitní dvanáctku se probojovalo kompletní trio oštěpařů a také tyčkař Jan Kudlička. Desetibojaři jsou v poločase.

Už jen dvojice našich reprezentantů pokračuje v soutěži desetibojařů. Jiří Sýkora se rozhodl po nepovedené kouli odstoupit ze závodu. Výška je parádní disciplínou Adama Sebastiana Helceleta. Tentokrát ho však příliš nepodržela, když se přenesl nejlépe přes 195 centimetrů, což je pro něj oproti původnímu plánu jistě ztráta. Marek Lukáš zvládnul o tři centimetry méně a výkonem 192 centimetrů vyrovnal svůj výškařský letošňák. Ve výškařském sektoru zazářil Belgičan Thomas van der Plaetsen (210). Závěrečnou disciplínou prvního dne byla čtvrtka. Helcelet proběhl jeden okruh za 50.36 a Marek zvládnul tuto distanci v čase 51.42. Adam Sebastian Helcelet tak přenocuje na jedenáctém místě se součtem 4017 bodů. „Dnes mi to absolutně nevyšlo. Zradily mě hlavně skoky. S koulí jsem spokojený a běžecké disciplíny celkem ušly, ale je to škoda, protože medaile budou viset nízko. Nic ale nevzdávám a bojuju dál,“ dodal. Marek Lukáš je průběžně jedenadvacátý, když posbíral 3835 bodů. „Dnešní vystoupení nemůžu hodnotit pozitivně. Stovka byla celkem slušná, ale byla tam dlouhá pauza před startem, kdy jsme byli svlečení. Dálka byla také solidní. Hrubě mi nevyšla koule. Ve výšce mi chybělo trochu štěstí a ze čtvrtky mám divný pocit. Běželo se mi dobře a byl z toho tak děsný čas,“ uzavřel své hodnocení další z „Nerdů“. V čele průběžného pořadí po pěti disciplínách je Ukrajinec Olexej Kasyanov (4234) před Srbem Mihailem Dudašem (4199 b.) a Španělem Jorge Ureňou (4152 b.).

Český oštěp bude mít v zítřejším finále trojí zastoupení. V první kvalifikační skupině byl úspěšný Vítězslav Veselý, který hodil třetím pokusem 84.82. „Stále se nemohu srovnat s rozběhem. Snad se mi to podaří zítra. Atmosféra byla skvělá, ale nešťastný byl přesun ze stadionu na závodiště. Navíc jsme se nemohli pořádně rozházet. Ještě, že jsem trefil třetí pokus,“ ulevil si Veselý. Na zdárné vystoupení svého tréninkového parťáka navázali i Jakub Vadlejch a Jaroslav Jílek. Vadlejch poslal ve druhé sérii své náčiní do vzdálenosti 85.06 a Jílkovi stačilo k postupu 81.09 ze závěrečné série.

Z tyčkařů se podařilo postoupit pouze Janu Kudličkovi, kterému k tomu stačilo zdolat 535 centimetrů na první pokus. „Rozhodně jsem nečekal, že  bude stačit 535 centimetrů. Znamená to, že nás bude ve finále šestnáct, ale zase jsem pošetřil síly. V rozcvičení byly hrozné podmínky, ale do závodu se zlepšily. Teď se těším na finále. Myslím, že ani tam se nebude skákat nijak závratně vysoko,“ prorokuje Kudlička. Michal Balner skočil též 535 centimetrů. jelikož však tuto výšku zdolal napodruhé, brány finále mu zůstaly zavřený. V celkovém pořadí obsadí dělené devatenácté místo. Lukáš Posekaný zvládnul nejlépe 515 a dělí čtyřiadvacátou příčku.

V rozbězích na 400 metrů překážek mužů jsme měli dvě želízka v ohni a jak Vít Müller, tak i Michal Brož se probili do semifinále. Müller nastoupil hned do prvního běhu a skončil čtvrtý za 50.80. „Prvních dvěstě metrů foukalo hodně proti, takže jsem musel dost natahovat a síly mi pak chyběly ke konci. Mrzí mě, že jsem nestihnul předběhnout Poláka, ale naštěstí to na postup stačilo,“ ulevil si. Brož startoval v posledním  běhu a jeho výsledný čas byl 50.83, což mu též stačilo na postup. „Já měl pocit, že foukalo snad třista metrů proti. Ten vítr byl šílený. Dnes se mi vůbec neběželo dobře, ale jsem šťastný za postup a doufám, že zítra to bude z mé strany lepší,“ řekl. V rozbězích byl nejrychlejší Slovák Martin Kučera, který si vylepšil osobní rekord na 49.56.

Koulařka Markéta Červenková si odveze z evropského šampionátu patnácté místo. Její nejdelší pokus měřil 16.56. K postupu mezi dvanáctku nejlepších bylo potřeba vrhnout o třicet centimetrů dál.

Na programu byla i jedna finálová disciplína, a to závod žen na 10 000 metrů, který suverénním způsobem opanovala Turkyně Yasemin Canová, která k mistrovskému titulu přidala i evropský rekord v kategorii do 23 let. Ten má nyní díky ní hodnotu 31:12.86. Pro stříbro si doběhla Portugalka Dulce Félix v novém osobním maximu 31:19.03. Bronz putuje do Norska zásluhou Karoline Grovdalové (31:23.45).

 

Zdroj www.atletika.cz Foto CPA

Související obrázky:

CPA

Similar Articles

Nahoru