Jedna zlatá a dvě bronzové medaile, to je dnešní bilance českého týmu na evropském šampionátu do 17 let. Mistryní Evropy se stala kladivářka Kateřina Skypalová. Bronzovou radost přidala sprinterka Nikola Bendová a také tyčkařka Amálie Švábíková.

Kateřina Skypalová figurovala převážnou část závodu na třetí příčce průběžného pořadí finále kladivářek. Ovšem v závěrečné sérii zabojovala a pokusem dlouhým 66.58 se dostala před do té doby vedoucí Bělorusku Taťánu Ramanovičovou, na kterou tak zbylo „pouze“ stříbro za 66.16. Bronz si pověsila na krk Finka Kiira Väänänenová (66.00).

 foto CPA
foto CPA

Tyčkařka Amálie Švábíková potvrdila roli jedné z favoritek na cenné kovy, když dokázala úspěšně překonat laťku ve výšce 405 centimetrů na druhý pokus, což pro ni znamenalo zisk bronzové medaile. „Byl to hodně vyčerpávající závod. Hodně foukal vítr, což nebylo příjemné, ale jsem spokojená, medaile padla. Věřím, že jsem měla i na lepší umístění. V rozcvičení se mi skákalo lépe než v závodě, ale beru to jako velkou zkušenost. Teď mě čeká juniorský svět v Bydhošti, kde bych se ráda dostala do finále,“ řekla svěřenkyně Pavla Berana staršího. Stříbro brala za stejný výkon Španělka Meritxell Benitová. V její prospěch hrál lepší zápis. Mistryní Evropy se stala Finka Alina Strömbergová v novém osobním rekordu 415 centimetrů.

 

Druhý bronz přidala v závěru programu Nikola Bendová na dvoustovce. Svěřenkyně trenéra Záhořáka proběhla cílem v čase 24.00 a může se tak těšit z umístění na stupních vítězů. Pro zlato si dosprintovala Francouzka Marine Migninová za 23.35. Stříbro putuje do Velké Británie zásluhou Alishy Reesové (23.70).

Zastoupení jsme měli i ve finále dvoustovky dorostenců, kde nakonec Matěj Krsek obsadil sedmé místo, když proběhl tuto distanci za 21.69 (v semifinále 21.46). Z mistrovského titulu se radoval Brit Jona Efoloko. K vítězství potřeboval běžet 21.15 a o tři setiny porazil stříbrného Švéda Kaspera Kadestála (21.18). Třetí byl Španěl Pol Retamal (21.24). Cesta Jana Klímy skončila v semifinále, kde zaběhnul 21.86 a z Gruzie si odveze jedenácté místo.

Přestože se do semifinále čtvrtky překážek probojovaly dvě naše reprezentantky. Na start nastoupila pouze jedna. Start Lady Vondrové znemožnila horečka. Český prapor tak držela Lucie Krupařová, která doběhla ve svém semifinále sedmá a v celkovém pořadí jí patří jedenáctá příčka.

 

Diskař Michal Forejt se probil do zítřejšího finále. Pomohl mu k tomu jeho hod ze třetí série, kdy zaznamenal 54.84 a postoupil tak mezi dvanáctku nejlepších.

O něco méně se již vedlo v dálkařském sektoru Pavlíně Minářové. Její nejdelší pokus měřil 577 centimetrů. Na postup bylo potřeba skočit ještě o třináct centimetrů dál. Minářová tak bude celkově patnáctá.

Své rozběhy za sebou mají i obě naše štafety. Chlapecká sestava Jan Vácha, Štepán Hampl, Jan Klíma a Ondřej Chloupek se dostala do finále v čase 1:56.58. Naopak kvarteto dívek ve složení Pavlína Minářová, Agáta Kolingerová, Edita Sklenská a Věra Holubářová se do bojů o medaile nedostalo a čas 2:14.17 stačil na celkové deváté místo.

Trojskokanská kvalifikace se nevydařila včerejšímu finalistovi z dálky Vilému Stráskému, který třikrát přešlápnul a nezapsal tak žádný zdařený pokus a ukončil soutěž bez výkonu.

Výsledky

Petr Jelínek foto CPA

Související obrázky:

CPA

Similar Articles