Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Marek Matějovský je zpátky v Mladé Boleslavi

Marek Matějovský je zpátky v Mladé Boleslavi

Čtyřiatřicetiletý ofenzivní středopolař Marek Matějovský posílil mladoboleslavský tým, do kterého se po osmi letech vrací se zkušenostmi nasbíranými v anglických Premier League a League Championship i za šestiletého působení v pražské Spartě.

Marek Matějovský je aktuálně v rekonvalescenci po artroskopickém ošetření zraněného kolena a termín jeho naskočení do ligového programu v mladoboleslavském dresu ještě není jistý. „V tuto chvíli nevím, kdy budu moc nastoupit,“ potvrdil Marek Matějovský.

„Začal jsem s tréninkem na hřišti a věřím, že můj zdravotní stav bude každým dnem lepší a že se co nejdříve zapojím naplno. Z návratu mám radost, od té doby, co jsem odešel, často jsem si v mysli maloval, že se v Boleslavi objevím znova a jsem rád, že se tak stalo. Věřím, že navážu nějakým způsobem na podobné týmové úspěchy, jaké pamatuji při předchozím boleslavském působení a že zopakujeme účast Boleslavi v základní skupině Evropské ligy,“ dodal Marek Matějovský, který je přesvědčený, že mladoboleslavský tým patří a bude nadále patřit do české ligové špičky.

„Se Spartou máme v posledních letech korektní vztahy. O Marka jsem usiloval již několik let, ale ta správná doba nastala nyní, kdy Sparta významně posílila svůj kádr. V této souvislosti bych rád prohlásil, že co Rosický znamená pro Spartu, to Matějovský znamená pro Boleslav,“ prohlásil prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek a zdůraznil, že s Markem Matějovským je domluvený na spolupráci i po skončení jeho hráčské kariéry. „Mluvili jsme o možnosti, že by se staral o prcky kolem devíti a deseti let, případně pracoval i ve vrcholném managmentu klubu, třeba i místo mě za pár let,“ naznačil možnosti Matějovského budoucnosti. „Zatím klub funguje, jak má a do takové role se pasovat nebudu,“ reagoval Marek Matějovský.

Matějovského manažer Viktor Kolář ze Sport Investu událost komentoval slovy: „V mých očích se dnes uzavírá pomyslný kruh. Když jsme před lety s panem Dufkem řešili odchod Marka Matějovského do Anglie, slíbili si podáním ruky, že se tento nejúspěšnější boleslavský odchovanec jednou vrátí domů. To se nyní děje a já jsem přesvědčen, že jeho návrat je ideálním řešením pro něj a především pak velkým posílením pro tým Mladé Boleslavi. Zároveň panuje shoda na tom, že spojení Marka s mladoboleslavským fotbalem bude pokračovat i po skončení jeho aktivní hráčské kariéry. To je však hudba budoucnosti. V tuto chvíli v něm jeho mateřský klub získává především výjimečnou fotbalovou osobnost.“

Marek Matějovský s fotbalem začínal ve Slavoji Stará Boleslav (1986-90), odkud přes Alfa Brandýs nad Labem (1990-94) přišel v žákovském věku do FK Mladá Boleslav. Už jako dorostenec dostal příležitost v dospělém A týmu, v němž záhy získal místo v základní sestavě. V dubnu 2001 z tehdy druholigové Mladé Boleslavi přestoupil do prvoligového Jablonce, odkud se však brzo vrátil nejprve na hostování a po necelých dvou letech na konci ledna 2003 přestupem.

V dresu FK Mladá Boleslav (2003-08) se významně podílel na postupu z druhé do první ligy, zahrál si předkola Ligy mistrů i základní skupinu poháru UEFA (předchůdce dnešní Evropské ligy) a prosadil se do české reprezentace. Na začátku roku 2008 přestoupil do anglického Reading FC, jenž v té době hrál Premier League.

V létě 2010 se z Anglie vrátil do Česka a upsal se pražské Spartě. Za šest let v dresu AC Sparta Praha (2010-16) získal mistrovský titul a vyhrál český pohár (double 2013-14). Marek Matějovský v nejvyšší české lize nastoupil do 254 zápasů a dal 9 gólů, za dospělou českou reprezentaci si připsal 15 startů (včetně dvou na evropském šampionátu v roce 2008) a 1 gól. Po krátkém herním výpadku na přelomu srpna a září zaviněném drobným artroskopickým ošetřením kolena se podruhé vrací do FK Mladá Boleslav, s jehož vedením se 8. září 2016 dohodl na ročním hostování s platností do 30. června 2017.

Jiří Koros, manažer komunikace

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru