Letošnímu ročníku Světového poháru v biatlonu i nadále vládne francouzský reprezentant Martin Fourcarde. Po Oestersundu a Pokljuce ovládl i v Novém Městě na Moravě třetí sprint letošního Světového poháru a upevnil si žlutý trikot pro vedoucího muže celého seriálu. Nejlepší z českých reprezentantů byl Ondřej Moravec, který do sobotního stíhacího závodu nastoupí z osmého místa se ztrátou 26 vteřin na Foucarda.

15.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/ sprint muzi foto CPA
15.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/ sprint muzi
foto CPA

Moravec sice zastřílet bezchybně, ale oproti nejlepším trochu zaostal běžecky, to samé platí i v případě Jaroslava Soukupa, který také ani jednou neminul, ale pomalejší běh jej zařadil na devatenácté místo.

„Ležku jsem měl pomalejší, tam jsem nechal nějaké vteřiny. Hlavní ale bylo, že to spadlo,“ radoval se Moravec, který si tradičně více pochvaloval střelbu ve stoje. „První dvě rány byly zajišťovací, potom už jsem střílel v dobrém rytmu. Cítil jsem se dobře i na trati. Tímto výsledkem jsem si splnil osobní cíl, kterým bylo odjet v Novém Městě všechny tři závody,“ dodal Moravec, který se do elitní desítky podíval naposledy v loňské sezoně v kanadském Canmore.

Tragicky začal naopak nejzkušenější český reprezentant Michal Šlesingr. Na první střelbě vleže dva úvodní terče trefil, ale poté třikrát chyboval a tři trestná kola znamenala před domácím publikem, které Čechy hnalo kupředu 25500 hlasivkami, konec nadějí. Naštěstí Šlesingr při střelbě vestoje již nechyboval a s rychlým během se dostal mezi nejlepší šedesátku, která se postaví na start stíhacího závodu.

15.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/ sprint muzi foto CPA
15.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/ sprint muzi
foto CPA

Opačně si na střelnici počínal Michal Krčmář, letos zatím nejlepší z našich závodníků. V leže pálil bezchybně, ale ve stoje dvakrát minul a to jej srazilo do čtvrté desítky výsledkové listiny. Lukáš Kristejn, který se do závodů Světového poháru vrátil po dvouleté odmlce, skončil na 76. místě a jako jediný z domácích bude v sobotu na startu chybět.

Souboj o prvenství se poměrně rychle zúžil na dvojici M. Fourcarde a Andrej Šipulin z Ruska. Šipulin byl na střelnici naprosto stoprocentní, zatímco Francouz předposlední ranou minul a do závěrečné běžecké položky vyrážel se ztrátou čtrnácti vteřin. Ztrátu rychle umazával a po projetí cílem mohl slavit, svého největšího soka zdolal o 1,6 vteřiny, bronzový po jedné střelecké chybě skončil Emil Hegle Svendsen z Norska. Absolutně nejrychlejší běžecký čas předvedl Julian Eberhard z Rakouska, ale tři střelecké chyby jej odsunuly na devátou pozici za Moravce.

Výsledky:

Sprint na 10 km:

  1. M. Foucarde (Fr.) 23:48 (1), 2. Šipulin (Rus.) +1,6 (0), 3. Svendasyen (Nor.) +6,4 (1), 4. J.T. Boe (Nor.) +10,5 (1), 5. Iljev (Bul.) +15,8 (1), 6. Rastorgujevs (Lot.) +16,3 (1), …8. Moravec +26,5 (0), 19. Soukup +47,1 (0), 28. Krčmář +1:06,7 (2), 44. Šlesingr 1:31,9 (3), 76. Kristejn (všichni ČR) +2:38,3 (2).

foto CPA

 

 

Související obrázky:

Similar Articles