Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Česká fotbalová reprezentace porazila v přípravě před kvalifikací Litvu 3:0

Česká fotbalová reprezentace porazila v přípravě před kvalifikací Litvu 3:0

Český národní tým vstoupil do jarní části letošního roku vítězně, když porazil v přípravném zápase před důležitou nedělní kvalifikací v San Marinu v Ústí nad Labem Litvu 3:0, zejména po velmi dobrém výkonu ve druhém poločase.

Trenér Karel Jarolím nominoval do přípravného zápasu dvě sestavy, které po prvním poločase prostřídal. Skóre otevřel po změně stran ve 48. minutě z penalty Tomáš Hořava, v 65. minutě zvýšil při svém prvním debutu v národním týmu Jakub Jankto, v 79. minutě se prosadil dorážkou Michael Krmenčík a uzavřel vítězné skóre na 3:0.

Češi se dobře připravili na nedělní zápas v San Marinu, který bude po zimní přestávce pokračovat v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2018 v Rusku.

Hned od začátku byli Češi střelecky aktivnější, ale do první gólové šance se dostala Litva v 16. minutě, kdy hostující Lukšan unikl přes obránce Nováka do velkého vápna, jenže jeho následnou střelu gólman Vaclík včasným vyběhnutím zlikvidoval.

V dalším průběhu prvního poločasu se český tým neustále snažil o vedení střelami z hranice velkého vápna, které velice důrazně odvracela litevská obrana, včetně gólmana Šetkuse. Přesto český tým zahrozil v 28. minutě přesně umístněnou střelou Daridy, kterou hostující brankář vyrazil, následně si poradil s tvrdou střelou Baráka z velkého vápna. Z výhodné střelecké pozice se nedokázal prosadit v 36. minutě Škoda, který se snažil po centru z pravé strany hlavičkou skórovat, jenže míč proletěl nad brankou.

Do druhého poločasu poslal trenér Jarolím novou jedenáctku, která se po třech minutách ujala vedení, když ve vápně fauloval Matulevičius pronikajícího Krmenčíka a nařízený pokutový kop bez zaváhání proměnil Hořava, který si v osmém startu za národní tým připsal třetí gól.

V 55. minutě se dostali Litevci do gólové šance, kterou česká obrana odvrátila, přesto se hosté dožadovali penalty, ale píšťalka rozhodčího Biera zůstala němá. Po hodině hry litevský tým sedmkrát střídal, přesto podruhé inkasoval, kdy Jankto se uvolnil po levé straně a křížnou střelou trefil levou tyč, od které se míč odrazil do branky. Pro záložníka italského Udine to znamenalo, že mohl oslavit svojí premiéru v národním reprezentačním týmu první brankou.

V dalším průběhu přípravného zápasu před necelými čtyřmi tisícovkami diváků měli Češi utkání pod kontrolou, kterou zúročili v 79. minutě třetím gólem, kdy Čelůstka našel centrovanou hlavičkou na malém vápně Krmenčíka, který se uvolnil a vstřelil svůj druhý reprezentační gól.

Skórovat mohl v závěru podruhé Hořava, ale litevský brankář jeho technickou střelu hezký zákrokem vyrazil. Český reprezentační celek dohrál vítězné utkání ve velké herní pohodě a zároveň si připsal šestý úspěch ze sedmi vzájemných duelů. Pod vedením nového trenéra Jarolíma se čeští reprezentanti dočkali třetí zasloužené výhry ze sedmi odehraných zápasů prohráli jen v Německu 0:3.

„Potěšilo mě hodně, že jsme dokázali v druhém poločase vstřelit tři branky. Měli jsme tam slušné herní pasáže i v prvním poločase, přesto nám trvalo, než jsme se dostali do tempa. Ve finálním zakončení jsme situace neřešili nejlíp. Několikrát jsme měli ztrátu míče již ve středu hřiště, naopak Litevci si vypracovali několik nebezpečných situací. V druhém poločase se naše hra velice zlepšila. Hodně nám pomohlo, že jsme vstřelili první branku. Hráče, kteří nastoupili do druhého poločasu, to hodně uklidnilo, což bylo vidět v dalším průběhu. Jejich hra byla ve druhé půli aktivnější a důraznější s větší motivací, to nakonec gólově  dokázali zúročit. Již předem jsem před hráči avizoval, že kdo nastoupí v prvním poločase, nemusí hrát od začátku v San Marinu. Pevně věřím, že proti San Marinu vybereme výbornou základní sestavu,“ řekl po vítězném zápase trenér Karel Jarolím.

Česká republika – Litva 3:0 (0:0)

Góly: 48. Hořava z pen., 65. Jankto, 79. Krmenčík. Rozhodčí: Bieri – Zgraggen, Heiniger (vš.Švýcarsko). ŽK: Matulevičius (Litva). Diváci: 3 959.

ČR – I. poločas: Vaclík – Gebre Selassie, Sivok, Brabec, Novák – Darida, Barák – Krejčí, Dočkal, Zmrhal – Škoda.

ČR – II. poločas: Koubek – Čelůstka, Kalas, Suchý, Hloušek – Hušbauer, Mareš – Sýkora, Hořava, Jankto – Krmenčík. Trenér: Jarolím.

Litva: Šetkus (46. Zubas) – Vaitkunas (46. Borovskij), A. Klimavičius (61. Mikuckis), L. Klimavičius (61. Kijanskas), Slavickas (46. Baravykas) – Lukša (61. Černych), Kuklys (46. Verbickas), Paulius (61. Žulpa), Slivka (61. Eliošius), Grigaravičius (61. Novikovas) – Matulevičius (61. Valskis). Trenér: Jankauskas.

Čtsa, kc, foto: www.fotbal.cz

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru