Nacházíte se
Úvodní stránka > Olympijské hry > Letní > Plavání > Plavkyně Barbora Seemanová vybojovala na ME stříbro

Plavkyně Barbora Seemanová vybojovala na ME stříbro

Osm let čekalo české plavání na medaili z ME v krátkém bazénu. V dánském Herningu v roce 2013 řádila Simona Kubová, tehdy ještě pod dívčím jménem Baumrtová, která se podepsala pod čtyři cenné kovy, včetně zlata na 50 metrů znak. V Kazani pověsili Barboře Seemanové na krk stříbrnou medaili za skvělý výkon 1:53,58 na 200 metrů volný způsob. 

Stříbro Barbory Seemanové je dalším potvrzením, jak báječnou sezónu letos zažívá. V květnu se právě na kraulové dvoustovce stala mistryní Evropy. V létě se prosadila až do olympijského finále, v němž brala šesté místo. Podzim zahájila parádními výkony na ISL a dnes přidala do své sbírky stříbrnou medaili z evropského šampionátu v krátkém bazénu. Na 200 metrů volný způsob se v Kazani i přes přetrvávající nachlazení každým závodem zlepšovala, aby ve finále předvedla druhý nejlepší čas své kariéry 1:53,58. Rychleji plavala Seemanová jen při svém českém rekordu 1:53,31 na konci září na ISL v Neapoli. V Kazani se za své výkony po celý průběh šampionátu dočkala při závěrečném startu zasloužené odměny, kterou je stříbrná medaile a druhé místo za vítěznou Marrit Steenbergenovou z Nizozemska, která se jako jediná dostala pod 1:53.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Jsem strašně ráda, že už je konec a že to mám za sebou. Můj stav se ze včerejška na dnešek zlepšil, měla jsem volno, jen jsem se kurýrovala. Na finále jsme se dokonce těšila, protože u těch závodů předtím, když víte, že nejste ve své kůži, tak to jako nutí. Teď jsem se fakt těšila, protože jsem věděla, že holky pojedou skvěle a vytáhnou mě k pěknému času. Je to kousíček za osobákem, což bych si na začátku týdne netroufal tipnout. Ten krátký bazén mám trochu ne na vedlejší koleji, ale není to pro mě taková váha jako dlouhý. Řadím to asi na třetí místo za evropským titulem a olympijským finále,“ radovala se v cíli česká plavecká hvězda.

Pro Barboru Seemanovou byla poslední padesátka nesmírně náročná, protože se projevil úbytek sil způsobený náročným programem a nachlazením. V závěrečných metrech proto musela o stříbro pořádně zabojovat, když na ni dotírala Slovinka Katja Fainová.

„Úplně upřímně, spíš jsem se snažila přežít, nemám síly, abych vydržela tu poslední padesátku, ve které se rozhoduje, tak jsem se jen snažila ujet té Slovince vedle mě a viděla jsem, že mě strašně dotahuje, tak jsem do toho ke konci dala všechno a říkal si, že teď nebo nikdy,“ oddechla si po stříbrném dohmatu Barbora Seemanová, která jela do Kazaně ve zcela jiné pozici než na dřívější velké akce. Na mistryni Evropy se totiž upínala pozornost nejen u nás, ale v celém plaveckém světě. Celý týden tak byl z tohoto pohledu pro Barboru Seemanovou daleko náročnější.

Barbora SEEMANOVA 200m Kraul Gold

„Asi to byla pro mě, nevím, jestli největší zkouška, ale jedna z nejtěžších. Start na olympiádě je jedna věc, ale když přijedete na nějaký vrchol a víte, že máte na něco, na co celou dobu trénujete, ovlivní vás něco, co nemáte ve svých rukou. Zvažovala jsem, jestli tu dvoustovku neodhlásit, protože jsem na tom byla opravdu docela špatně, ale nakonec jsem si řekla, že bych toho asi litovala. Bylo to pro mě hodně psychiky náročný, ale snad mě to zase posune dopředu,“ zamyslela se Barbora Seemanová nad průběhem celého týdne.

Pod úspěchy Barbory Seemanové je jako trenérka podepsaná Petra Škábová. Barboru zná dokonale a vzhledem k nachlazení musela více pracovat s odpočinkem. Finálový závod pak byl plný emocí.„Věřila jsem, protože byla den ode dne lepší. Nechávala jsem jí fakt hodně odpočívat, obyčejně na šampionátech ještě trénuje. Byly to trošku jiné nervy, než bývají. Protože jsem věděla, že Bára není úplně fit, a to bylo velmi limitující. Na druhou stranu jsem věděla, že bude strašně bojovat. Pro mě byly největší nervy posledních dvacet metrů, kdy ji dotahovala třetí a já jsem jenom modlila, aby ji nedotáhla, aby Báře zbyly síly, což jí zbyly,“ zhodnotila výkon Barbory Seemanové Petra Škábová.

Související obrázky:

CPA

Similar Articles

Nahoru