Nacházíte se
Úvodní stránka > Cyklistika > Kulhavý je zpět, v Novém Městě vyválčil stříbro

Kulhavý je zpět, v Novém Městě vyválčil stříbro

Olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý je zpět mezi světovou elitou. Po pauze zaviněné zlomeninou ruky vybojoval na domácím světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě stříbrnou medaili, když nestačil jen na Švýcara Nino Schurtera, který vystoupil na nejvyšší stupeň již popáté a vyrovnal se tím Julienu Absalonovi z Francie, jež skončil třetí. Radost českých příznivců umocnilo navíc čtvrté místo Ondřeje Cinka.

Kulhavý bral domácí šampionát s obrovskou zodpovědností, moc toužil po zlatu. Proto nebylo divu, že hned po startu šel do vedení a kontakt s ním držel pouze Schurter. Své velké soupeře si nehodlal nechat ujet Absalon, ale dvojice před ním si držela dlouho desetivteřinový odstup. Ze skupiny pěti dalších bikerů vyrazil ke stíhací jízdě čela další domácí biker Ondřej Cink, který obhajoval bronz z loňského světového šampionátu. V prvním kole se přehnal před francouzského jezdce a hnán domácími příznivci se rychle dotáhl na vedoucí duo a diváci šíleli radostí, ve vedoucí trojici jeli dva naši jezdci.

V cíli prvního kola ze šesti byli na čele Cink, Kulhavý a Schurter, ale tempo diktoval jediný – Kulhavý. Potom začal trochu zaostávat Cink a Absalon se zpět dostal před něj, ale po třetině závodu měla dvojice na čele k dobru 17 vteřin. Absalon se ale nevzdal, strojovým tempem ukrajoval vteřinky a v cíli třetího kola byl ve vedoucí trojici a v těsném sledu za jeho zády přijel i Cink. Tomu však nepřálo štěstí, spadl mu řetěz a ztratil kontakt. Dál ale jel skvěle a bezpečně si až do cíle kontroloval čtvrté místo.

„To člověk zažije jednou za kariéru, bojovat o medaile na MS doma a před tak skvělými diváky. Poté co jsem si dojel nejlepší nastoupil Schurter a já v tu chvíli neměl na to jít za ním, takže jsem si hlídal čtvrté místo. Byl to pro mě zatím největší zážitek v životě, atmosféra úžasná, skvělá,“ říkal v cíli Ondřej Cink.

Výborně měl závod rozjetý i třetí český olympionik Jan Škarnitzl. Po zaváděcím okruhu byl na 26. místě, ale pak se neustále posouval kupředu. a v cíli čtvrtého kola již byl ve skupině bojující o osmé až 15. místo. Těsně před vjezdem do závěrečného kola však jeho statečný boj zmařily technické problémy. Před tribunami se uklonil divákům, ale pokračoval, doběhl do depa kde kolo opravil a poté si ovace zaplněných tribun užil podruhé, když dojel na 64. místě.

„Byl jsem na MS již dvakrát jedenáctý, tady si to mohl vylepšit. Ale nejprve jsem spadl na úseku BMX, otevřela se mi spojka na řetězu a poničila přehazovačku a nakonec se řetěz přetrhl. Takové jsou závody, někdy to jde, někdy ne. Ani jsem nemněl chuť pokračovat, protože do depa bylo moc daleko, ale nakonec jsem se rozhodl dojet a ten aplaus, byl jako kdybych zvítězil, diváci byli vynikající,“ řekl Jan Škarnitzl.

Schurter zaútočil v závěru čtvrtého kola a podařilo se mu získat pár metrů k dobru. Zkoušel ho dojet Absalon, zatímco Kulhavý vypadal trochu unavenější. Švýcar však nedal svému soku šanci a náskok navyšoval, naopak Absalon rezignoval a český jezdec se na něj ještě před vjezdem do posledního kola dotáhl. Chvíli jeli spolu, ale v posledním kole na útok českého jezdce nedokázal Absalon odpovědět a Kulhavý si zcela jasně dojel pro stříbro, celkově tak pro třetí medaili z MS, když stejný kov vybojoval v roce 2010 a rok poté se stal světovým šampionem.

„Chtěl jsem tvořit závod, dobře odstartovat, což se mi povedlo. Cítil jsem se silný ve výjezdech, ve sjezdech to již takové nebylo. Nino nastoupil chytře, byl dnes nejsilnější. Jsem rád i za to stříbro a vděčím za něj i divákům. Kdyby tolik neřvali, tak bych medaili asi neměl,“ řekl na adresu třiadvaceti tisíc příznivců podél trati Jaroslav Kulhavý.

 

 

Výsledky:

  1. Schurter (Švýc.) 1:08:03, 2. Kulhavý (ČR) +17, 3. Absalon (Fr.) +30, 4. Cink (ČR) +2:25, 5. Tempier (Fr.) +2:30, 6. Stirnemann (Švýc.) +2:35, 7. Gutierrez (Šp.) +3:01, 8. Serrano (Šp.) +3:17, 9. Marotte (Fr.) +3:22, 10. Rodriguez (Šp.) +3:45, …34. Nesvadba +6:49, 43. Ulman +7:48, 44. Novák +7:54, 64. Škarnitzl +11:44, 81. Paprstka (všichni ČR) -1 kolo.
  2. FOTO CPA text JC

Související obrázky:

CPA

Similar Articles

Nahoru