Nacházíte se
Úvodní stránka > Cyklistika > Světová cyklokrosová elita míří opět do Tábora

Světová cyklokrosová elita míří opět do Tábora

Do jihočeského Tábora, konkrétně na okruh v okolí areálu Komora, se v neděli 14. listopadu opět sjede cyklokrosová elita, aby v šestém podniku seriálu Světového poháru bojovala o body do celkového hodnocení seriálu. A závodní den to bude doslova nabitý, na programu bude celkem pět závodů.

Závod prestižního seriálu se v Táboře pojede již po sedmnácté a pořadatelé jej nevynechali ani v loňské sezoně, těžce poznamenané coronavirovou pandemií. Po odřeknutí několika podniků byl nakonec ten táborský zahajovacím závodem a pouze jedním z pěti, které se odjely.  

„Upřímně říkám, že bych chtěl poděkovat všem institucím za přízeň a pomoc, bez ní by takový podnik nebylo možno uspořádat,“ zdůraznil šéf cyklokrosové komise ČSC a předseda organizačního výboru Petr Balogh. Upozornil i na to, že Agentura cyklistiky pořádá SP společně s klubem ČEZ Cyklo Team Tábor, který letos slaví padesát let od svého založení a prozradil, že na nedělním startu budou jezdci z dvaceti zemí. A že cyklokros táhne, tak o tom svědčí jedno číslo: v loňském roce šel televizní signál z Tábora do 93 států celého světa. A o nic nepřijdou diváci ani letos, ČT bude závody opět vysílat.

„Táborsko jako region je zaslíbeno cyklistice. Tábor je baštou cyklokrosu a já se moc těším až se cyklokrosaři rozjedou. Je to nejen velká sportovní, ale i společenská událost. Jsem rád, že se mohu podílet na spolupráci, protože organizátoři to dělají na skvělé úrovni a je to reklama pro celý region,“ řekl senátor Jaroslav Větrovský.

Mezi cyklokrosaře zavítal i předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. „Myslím, že  důkazem jak NSA vnímá cyklistiku a cyklokros, je dlouhodobá podpora. Máme rozjeté s ČSC a jejím prezidentem Petrem Markem další projekty. Závod Světového poháru je předvoj toho, co se stane v roce 2024, kdy se v Táboře pojede větový šampionát. Vnímáme v Táboře tu tradici i kvalitu a to budeme vždy podporovat.“

Petr Marek poukázal na tradici cyklokrosu v českých zemích. „Má tradici a patří mezi základní disciplíny svazu. Jsme rádi za podporu NSA, protože bez ní by se to nepodařilo uspořádat ani tak dobrým pořadatelům z Agentury cyklistiky,“ řekl Marek.

29.11.2020 Světový pohár v cyklistice Tábor World Cup cyclo cros photo by CPA

Na cenách si závodníci rozdělí celkem 81.615 euro, pochopitelně bude nutné dodržovat covidová opatření. Podle posledního nařízení to znamená, že kdo je v areálu, tak musí mít roušku, být očkován nebo mít platný test či prodělanou nemoc.Reprezentační kouč Petr Klouček míní, že „hlavně v mladých kategoriích máme šance. Mistrovství Evropy dopadlo pro nás katastrofálně. Ale má to několik příčin. Junioři nejezdili venku, většina viděla trať poprvé a i pořadatel dělal první závody a organizace byla mizerná. Nepovedlo se vše, co šlo. Padaly řetězy, svou vinou padali jezdci. V Táboře určitě myslíme na umístění v první desítce, ale myslím, že juniorky a junioři se minimálně přiblíží medaili.  A v elitní kategorii mužů je Michael Boroš výrazně lepší jak v minulých sezonách, navíc trať má za barákem a dokonale ji zná. Věřím, že desítka je pro něj reálná. Na silnici držel krok s našimi nejlepšími silničáři, 

PHOTO BY CPA

Související obrázky:

CPA

Similar Articles

Nahoru