Nacházíte se
Úvodní stránka > Cyklistika > Králem cyklistiky 2020 vyhlášen Tomáš Bábek

Králem cyklistiky 2020 vyhlášen Tomáš Bábek

Králem cyklistiky roku 2020 se stal již podruhé ve své kariéře sprinter Tomáš Bábek. V tradiční anketě o nejlepšího cyklistu roku, která se pravidelně koná již 56 let, obdržel český reprezentant v dráhové cyklistice Tomáš Bábek nejvyšší počet hlasů. Druhý nejvyšší počet hlasů získal silničář Josef Černý a o třetí místo se se shodným počtem hlasů v anketě podělili biker Ondřej Cink s nadějným Mathiasem Vackem.

Bábkovo prvenství v anketě přinesly zejména jeho výkony a výsledky na loňském dráhovém vrcholu roku 2020, na Evropském šampionátu na dráze v bulharském Plovdivu. Tomáš na něm vybojoval zlato v závodu na 1 km s pevným startem a spolu s Dominikem Topinkou, Martinem Čechmanem a Jakubem Šťastným stříbro v týmovém sprintu.

„Já si tohoto ocenění v anketě velice vážím. Beru to také jako kompenzaci za loňský rok, kdy jsem si myslel, že po vítězství na Evropských hrách v Baku bych mohl Krále vyhrát. Je to ovšem ocenění nejen mojí práce, ale i trenéra Petra Klimeše a všech lidí z Dukly Brno,“ řekl úřadující Mistr Evropy Tomáš Bábek.

Slavnostní vyhlášení krále české cyklistiky za rok 2020 v pražském Průmyslovém paláci.

Druhý v anketě, reprezentant v silniční cyklistice Josef Černý, zaujal hlasující odborníky a novináře zcela jistě svým loňským výborným výkonem, když dokázal po sólové jízdě vyhrát 19. etapu Giro d´Italia, což mu pomohlo rovněž ke smlouvě v prestižní WorldTourové stáji Deceuninck–Quick-Step. Svou loňskou závodní sezónu a výhled do té letošní Josef přiblížil i v rámci slavnostního večera: „Své další účinkování v profesionálním pelotonu jsem řešil přes svého manažera a na Giru, které bylo prakticky až v závěru sezony, jsem se snažil o co nejlepší výsledek. Do té doby jsem neměl ještě podepsanou smlouvu. To se podařilo až koncem listopadu. Můj nový tým sbírá nejvíce vítězství, je tu skvělá parta a Zdeněk Štybar se vším poradil, na soustředění jsme vždy byli spolu. V kontaktu jsme stále i když nemáme stejný program,“ řekl časovkářský specialita. „Na ty se budu soustřeďovat i letos a doufám, že něco předvedu,“ dodal.

Slavnostní vyhlášení krále české cyklistiky za rok 2020 v pražském Průmyslovém paláci.

Ondřej Cink, který se v anketě dělí s Mathiasem Vackem o třetí místo, měl uplynulý rok velmi náročný. Potýkal se se zdravotními potížemi a musel absolvovat menší operaci srdce. Přesto vybojoval skvělé páté místo na světovém šampionátu.  „Pandemickou situaci jsem zpočátku vnímal relativně v pohodě, ale nyní to již trvá hodně dlouho a pro všechny je to psychicky náročné. Je dobré, že se alespoň nějak závodění můžeme věnovat, ale rozhodně to není jako dříve.“

V kategorii Juniorka a Junior roku 2020 byli vyhlášeni Aneta Novotná, loňská bronzová medailistka z Mistrovství světa horských kol a loňský Mistr Evropy v časovce Mathias Vacek. I přes to, že juniorská kategorie byla v roce 2020 nejvíce zasaženou kategorií, co do množství zrušených šampionátů, podařilo se českým juniorkám a juniorům výsledkově prosadit a vybojovat řadu cenných umístění v evropském i světovém pelotonu, což je díky těmto mladým nadějím pro českou cyklistiku skvělý výhled do budoucnosti.

Slavnostní vyhlášení krále české cyklistiky za rok 2020 v pražském Průmyslovém paláci.

V rámci večera bylo také odhaleno nové logo Českého svazu cyklistiky. Prezident ČSC Petr Marek představil hlavní myšlenku jeho vzniku: „Chtěli jsme, aby nové logo bylo svým pojetím společné pro všechny cyklisty a všechny cyklistické disciplíny, což se doufám povedlo.“ Společné pojetí podoby loga a spojení všech disciplín i všech úrovní výkonnosti cyklistů včetně hobby jezdců pak ještě doplňuje nový claim svazu „Jedem za všechny“.

Petr Marek rovněž zmínil i plány a vize Českého svazu cyklistiky do dalších let. Velký důraz bude kladen na bezpečnost cyklistů v silničním provozu a také na „hobby“ a virtuální cyklistiku. „ V loňském roce doznala cyklistika vzhledem k epidemiologické situaci velkého vzrůstu, protože jízda na kole byla jedna z mála sportovních aktivit, které mohli lidé během omezení pohybu provozovat, za což jsme byli velmi rádi. Následně v období lockdownu, kdy se již nedalo ani chodit ven, jsme připravili a spustili projekt virtuální cyklistiky ŠKODA e CUP, během kterého se mohou cyklisté udržovat v kondici, zazávodit si a to i se závodníky z celého světa a přitom jet doma v obýváku. A další velmi významnou prioritou, které se chceme a musíme věnovat je bezpečnost cyklistů v silničním provozu a ve spolupráci se ŠKODA Auto je to startovní výstřel to pro nové heslo Jedem za všechny,“ řekl Petr Marek.

Slavnostní vyhlášení krále české cyklistiky za rok 2020 v pražském Průmyslovém paláci.

Celý průběh slavnostního vyhlašování ankety Král cyklistiky byl podřízen přísným epidemiologickým opatřením. V maximální míře bylo přistoupeno k virtuálnímu představení oceněných. Scéně dominoval „obývací pokoj s velkou televizí“, do kterého usedali pozvaní hosté a ocenění sportovci v hlavních kategoriích. Na podium ve studiu vystoupili jen vítězové hlavních kategorií – nejlepší juniorka bikerka Aneta Novotná, její protějšek Mathias Vacek však pouze z obrazovky, dále Tomáš Bábek a Ondřej Cink, zatímco Pepa Černý, z důvodu účasti na etapovém závodě v Belgii, pozdravil všechny rovněž jen z obrazovky.

Do Síně slávy byl přivítán další nový člen, bývalý vynikající silničář Antonín Bartoníček. V minulosti byli uvedeni do Síně slávy největší legendy české a československé cyklistiky Jiří Daler, bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, Jan Smolík a Jan Veselý. Jejich nový parťák Bartoníček vyhrál šest etap na Závodu míru, byl trenérem reprezentačního výběru a po revoluci v roce 1989 se z něj stal úspěšný „cyklobyznysmen“. „Život cyklisty byl nejkrásnější,“ řekl a zavzpomínal na závěry etap, kdy se o vavříny bojovalo před vyprodanými stadiony na dlouhém škvárovém okruhu. 

Slavnostní vyhlášení krále české cyklistiky za rok 2020 v pražském Průmyslovém paláci.

Kromě samotného Krále a hlavních oceněných byli vyhlášeni i nejlepší sportovci jednotlivých disciplín, ti ovšem již jen virtuálně. Zajímavou částí večera bylo téma ŠKODA AUTO ve spojení s Tour de France. Divákům byl představen ředitelský vůz – plně elektrické SUV ŠKODA Enyaq iV, v němž absolvoval loňskou ´Starou dámu´ ředitel Christian Prudhomme a diváci mohli nahlédnout i do útrob interiéru tohoto unikátního vozu. 

Nový Král cyklistiky 2020 Tomáš Bábek převzal z rukou vedoucího marketingu ŠKODA AUTO Petra Janeby symbolický i pravý klíč k plně elektrickému automobilu modelu Enyaq iV, který bude moci třiatřicetiletý dráhař v roce 2021 používat. „Král si zaslouží vždy vše nejlepší a nejvíc. Víc prozrazovat nebudeme, ale možná se uvidíme na Tour de France,“ řekl Petr Janeba při předání ceny. „Společnost ŠKODA AUTO vždy podporovala cyklistiku a fandila cyklistům! Věřím, že spojení bez emisní mobility vozů ŠKODA a cyklistiky bude vítané a nový vůz Enyaq iV, který bude doprovázet cyklistické pelotony a závody závodníci ocení. Ať už proto, že auto bude velmi tiché, bude bezpečné a hlavně jim nebude ani trošičku smrdět. :-)“ dodal s úsměvem.

Související obrázky:

CPA

Similar Articles

Nahoru