Nacházíte se
Úvodní stránka > Vodní sporty > Úspěch s hořkou příchutí

Úspěch s hořkou příchutí

Jachta Imerys vedená triem Phil Sharp, Milan Koláček a Adrien Hardy dojela do cíle regaty Transat Quebec – St.Malo na výborném sedmém místě. Pro Milana je to letos již druhé umístění v první desítce při závodu přes Atlantik.

To se ještě žádnému českému jachtaři nepovedlo.   Radost ze skvělého umístění kalí to, že po většinu závodu se tým Imerys pohyboval na medailových příčkách. V prvních dnech dlouho vedl, později tvrdě atakoval nejrychlejší jachtu Tales II. Imerys jako jediná dokázala s Tales II držet krok. Bohužel za to draze zaplatila. Nejvýkonnější plachta na palubě nevydržela nápor větru a roztrhla se. Poslední tři dny závodu se tým snažil důležitou plachtu opravit. Bez ní ztrácel a propadal se startovním polem. Několikeré opravy v náročných podmínkách nebyly dostatečně trvalé na to, aby šla plachta použít.

Milan Koláček AtlantikPropad startovním polem byl nepříjemný, ale tým Imerys se nevzdával. Před cílem vítr slábl a to byla možnost ještě jednou zaútočit. V bezvětří se propracovával dopředu a dotahoval se na čelo závodu. Znovu se zdálo, že je medaile z těžkého závodu reálná.

Pak se však štěstěna otočila zády. Imerys uvízla na několik hodin v absolutním bezvětří. To byl konec. Na tři hodiny bylo dokonce nutné zakotvit, aby loď v bezvětří neodnesl zpět proud. Znovu začalo foukat. Soupeřům přišel vítr dříve a Imerys se v posledních mílích propadla na sedmé místo.
I přes konečné umístění je třeba ocenit nádherný závod, který Phil Sharp, Milan Koláček a Adrien Hardy zajeli. Nebýt defektu plachty, bojovali by jako jediní se španělskou Tales II o vítězství. Jako jediní dokázali se superrychlou jachtou držet krok.

Milan Koláček řekl po závodě

O začátku závodu „Byla to velká zkušenost. Moře daleko na severu je jiné. U Newfoundlandu byl život v moři cítit ve vzduchu. Velcí delfíni, plankton, který v noci neuvěřitelné fosforeskoval a dokonce i velryby. Do jedné jsme málem vrazili! Následovalo několik dnů, kdy nebylo kvůli mlze téměř nic vidět. Nebylo vidět na příď, ani na vršek stěžně. Byli jsme v oblasti, kde hrozila srážka s ledovci. Zima byla vlhká, lezavá. Moře mělo jen 6°C.“

O únavě „Fyzicky byl závod velmi těžký. Jeli jsme na doraz. Stále znovu přerovnávání věcí uvnitř lodi. Po každém obratu! Do toho zima a málo spánku. A problémy technické. Motor nepracoval tak, jak měl, akumulátory nedržely energii, pak i časově náročné opravy spinakeru. To odčerpá síly. Únava se během závodu kumuluje a ke konci je to znát i na výkonosti, která klesá.“

O závěru závodu „Cíl byl bohužel pro nás smolný. Dostali jsme se do velmi slabého větru. Byli jsme velice blízko druhému ale i 7. místu. Kdokoli z vedoucího balíku mohl dojet za vedoucí španělskou lodí.  V silném protiproudu jsme dokonce 3 hodiny kotvili na hloubce 40 metrů, abychom se neposunuli o 6 mil zpět.“

Pořadí

1. Tales II  Gonzalo Botin  Španělsko  11 dnů, 22 hodin a 42 minut

2. Generali Horizon Mixité  Isabelle Joschke  Francie 12 dnů a 10 minut

3. Eärendil  Catherine Pourre  Francie 12 dnů a 17 minut …

7. Imerys   Phil Sharp  Velká Británie  12 dnů, 2 hodiny a 24 minuty

Výsledky najdete zde.

Další informace o závodu najdete zde a zde.

Phil Sharp Racing zde.

Milan Koláček

Daniel Vodička Komunikace a PR

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru