Nacházíte se
Úvodní stránka > Olympijské hry > Krpálek splnil slib a vybojoval Zlatou olympijskou medaili

Krpálek splnil slib a vybojoval Zlatou olympijskou medaili

Zlatá medaile – splněný sen  a také slib Krpálka, v jediném dnu pět zápasů- pět vítězství.

Naši olympionici si opravdu skvěle zvolili Lukáše  Krpálka vlajkonošem  při slavnostním zahájení letních olympijských her v Riu de Janeiro. Pětadvacetiletý judista ve váze do 100 kg porazil ve čtvrtek všech pět soupeřů, ověnčených mnoha tituly a vybojoval zlatou medaili. První pro českou výpravu po šesti dnech trvání her.

Krpálek začal svou spanilou cestu vítězstvím nad neoblíbeným a nevyzpatelným Portugalcem Fonsekem, který dlouho vedl, ale chvat sumi-gaeši vedl  k vítězství našeho borce 10:1. V osmifinále si  Lukáš poradil s Kazachstáncem Rakovem, ve čtvrtfinále s Japoncem Hagu a v  semifinále  před OH světovou jedničkou Francouzem Maretem. To už měl Krpálek jednu medaili jistou, minimálně bronzovou.  Avšak cíl našeho borce získat po titulech mistra Evropy a světa i olympijského šampióna byl naplněn. Proti dlouho vzdorujícímu azérbejdžánskému obru Gasimovovi však dvacet sekund před koncem utkání  rychlým chvatem ouči- gari ohodnoceným  100 body, vedl  k  výbuchu radosti  Lukáše  Krpálka, nového olympijského vítěze.

Splnil se tím sen jihlavského rodáka, který po příchodu do Prahy v klubu USK vyspěl v borce, na kterého můžeme být všichni hrdi. A navíc Lukáš splnil slib, který dal po tragické smrti kamaráda  Alexandra Juračky při potápění v Itálii, že  zlatou medaili vybojuje i pro něho. A bezprostředně poté, co na stupních vítězů převzal zlatou medaili, vyndal z kapsy fotografii Juračky  a ukázal ji do objektivů fotoreportérů a televizních kamer. Krásné gesto chlapa, který se nestyděl za slzy dojetí.

Obrovskou radost měl  Lukáš z gratulace manželky  Evy s jednoměsíčním synkem na skypu. Dodejme, že manželka pochází ze sportovní rodiny, jejím otcem je předseda tenisového svazu ing. Kaderka.

Do pozdních večerních hodin se v Českém domě slavil  Krpálkův triumf.  Víc než na šampaňském si olympijský vítěz pochutnal na hovězích biftecích. Není  divu, neboť  celý den se nemohl pořádně najíst, jeden zápas totiž stíhal druhý. V pouti za olympijském zlatem je prostě jídlo podružné.

„Nevím co mám říct, byl to hrozně těžký zápas, ale moc jsem si přál tu medaili vybojovat,“ říkal judista Lukáš Krpálek jen krátce poté, co na olympijském tatami v Riu postoupil do finále váhové kategorie do 100 kilogramů. „Ta medaile je pro mého strašně dobrého kamaráda, který už tu nemůže být. Od rána jsem se díval na jeho fotku.“

Čtsa, ph., foto Čov.,

 

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru