Nacházíte se
Úvodní stránka > Olympijské hry > Dostál vybojoval stříbrnou medaili

Dostál vybojoval stříbrnou medaili

Po  zlaté a sérii pěti bronzových medailí  jsme se na olympiádě v Riu de Janeiru dočkali i stříbrné medaile. Zasloužil se o ní nejvyšší a nejtěžší člen výpravy kanoistů  a kajakářů Josef Dostál.

Ve finále kanoistů na 1  km  jel velmi takticky a včas se prodral do pozic, kde se rozhoduje o medailích.  Jednu chvíli vypadala situace pro 110 kg vážícího Dostála  velmi slibně, že by mohl získat zlatou medaili. V posledních desítkách metrů však mocně finišující Španěl Walz, který se chytře vyvezl na vlně, vřítil jak vystřelené torpédo do cíle první.

K tomu český trenér Karel  Leština říká: „Jak má Pepa obrovskou váhu tak za sebou zanechává vlny jak malý parník. Z  toho tentokrát těžil Španěl, který mohl pádlovat   delší čas s tříčtvrtečním úsilím a ušetřit síly do finiše.“
Dostál byl i se stříbrnou medaili nadmíru spokojen, neboť po nervozní jízdě v semifinále, kde si vydřel až v hodině dvanácté čtvrté místo, zaručující postup do finále. V boji o medaili se vydal ze všech sil, plival krvavé sliny a zvracel.
Večer v Českém domě však už byl v pohodě, rozdával dobrou náladu. Video nahrávka, kterou poslala do Ria jeho maminka, za svobodna Emingerová, známá zpěvačka a před lety  reprezentantka v odbíjené,  dokazovala, že je i výborným zpěvákem.  Sklízel potlesk jako před pár hodinami na  stupních vítězů.
Nakonec ještě fakta z finalové jízdy. 1.Walz (Španělsko) 3:31,447, 2.Dostál (ČR) 332,145 , 3.Anoškin (Rusko) 3:35,363 min.

Čtsa, ph, foto Čov,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru