Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Velmi kvalitní fotbal skončil zaslouženou remízou!

Velmi kvalitní fotbal skončil zaslouženou remízou!

Utkání 6. kola ePojistovna liga mezi pražskou Spartou a Mladou Boleslaví bylo mimořádné s návraty tří fotbalových osobností do mateřských klubů. Marek Matějovský se ze Sparty vrací do Mladé Boleslavi a před utkáním se s ním vedení Sparty za bouřlivého potlesku oficiálně rozloučilo. Naopak do Sparty se ze zahraničí vrátil Tomáš Rosický, ale usedl na lavičku náhradníků a Václav Kadlec, který nastoupil v základní sestavě.

První poločas nabídl vyrovnaný souboj ofenzívně laděných týmů. Po předpokládaném úvodním oťukávání se do první šance dostali Boleslavští. Ve 14. minutě po Fleišmanově dlouhém pasu běžel Golgol Mebrahtu sám proti sparťanské brance, ale nastřelil brankáře Koubka. O dvě minuty později Kúdelovu nadějnou kolmici Chramosta mezi stopery nezpracoval. Boleslavští se neprosadili ze svého prvního rohu v 19. minutě, podobně neúspěšně dopadli i hráči Sparty o dvě minuty později také při svém prvním rohovém kopu.

Ve 36. minutě Karavajev od levé postranní lajny poslal trestným kopem míč před boleslavskou branku a Mebrahtuem nešťastně tečovaný míč Diviš reflexivně vyrazil, ale proti Lafatově dorážce hlavou z pár kroků už byl bezmocný – 1:0.

Smůlovatý gól boleslavské fotbalisty neotrávil a nadále atakovali sparťanskou branku. Ve 39. minutě Chramosta sám proti Koubkovi neuspěl, Mebrahtu ani Přikryl se v následných dorážkách také neprosadili a Koubek pro tentokrát uhájil čisté konto Sparty.

Ve 43. minutě po Marešově přihrávce Chramosta utekl sparťanským obráncům, jeho přízemní zakončení sice Koubek vyrazil, ale Mebrahtu z úhlu skóroval do odkryté branky – 1:1. Poločas tak skončil spravedlivou remízou.

Ve druhém dějství aktéři pokračovali v ofenzivním fotbale a diváci se měli stále na co dívat. Boleslavští nevyužili dva po sobě jdoucí rohy a potom se bránili opakovaným sparťanským nájezdům. A zanedlouho nezvládli druhý soupeřův roh, první ve druhém poločase.

V 53. minutě Diviš famózním zákrokem vyrazil volej Václav Kadlece na roh, ten rozehrál Karavajev a u bližší tyče prudkou hlavičkou zužitkoval nepokrytý Šural – 2:1.

Boleslavští podobně jako po prvním inkasovaném gólu nezazmatkovali a drželi se svého herního stylu, který jim vynesl druhé vyrovnání.

V 60. minutě Marešův centr napáchal před sparťanskou brankou zmatky, v nichž si do té doby jistý Koubek počínal hodně zmatečně, až se k nedůrazně vyboxovanému míči dostal Chramosta a z těžkého úhlu skóroval – 2:2.

Za nerozhodného stavu se Sparta s čím dál větším úsilím tlačila k boleslavské brance. Její strážce si poradil se střelami Šurala i Lafaty. Na druhé straně si Boleslavští vynutili další dva rohy, ale nevyužili je k ohrožení Koubkovy branky. Za velkého potlesku a volání vystřídal v 72. minutě Rosický na postu záložníka Váchu. nasaplazu V 75. minutě byla Sparta blízko gólu, když Diviš neudržel centr, míč odkopl Fleišman, ale následovala prudká střela z dálky, na kterou naštěstí Diviš stihnul zareagovat.

V 76. minutě se po Chramostově přihrávce ocitl Přikryl sám před Koubkem, ale neprostřelil jej. Za tři minuty Fleišman vybojoval šestý boleslavský roh, který rozehrál Přikryl a na malém vápně zaskočený Da Silva netrefil soupeřovu branku.

V 81. minutě Koubek nepovedeným odkopem nastřelil dotírajícího Přikryla, od kterého se míč odrazil vedle branky do zámezí. V 83. minutě Rosický založil útok, jenž vyvrcholil nepřesnou střelou Václava Kadlece. V 86. minutě Julišova přízemní rána jen o pár centimetrů minula pravou tyč Divišovy branky. Rozhodčí Hrubeš nastavil utkání o tři minuty a Klobása vybojoval poslední boleslavský roh, z kterého nikdo z hostujících hráčů sparťanskou branku neohrozil.

Na mladoboleslavské marodce byli stoper Pavel Čmovš (rekonvalescence po operaci křížového vazu v levém koleni), záložník Jakub Rada (před operací křížového vazu v pravém koleni), záložník Marek Matějovský (rekonvalescence po artroskopickém ošetření kolena), záložník Adam Jánoš (rekonvalescence po svalovém zranění), obránce Jan Kysela (rekonvalescence po svalovém zranění), útočník Lukáš Magera (bolesti zad).

AC Sparta Praha – FK Mladá Boleslav 2:2 (1:1)

Góly: 36. Lafata, 53. Šural – 43. Golgol Mebrahtu, 60. Chramosta. Rozhodčí: Hrubeš – Koval, Hrabovský. ŽK: Vácha, Lafata – Fabián, Diviš. Diváků: 14 091

Sparta Praha: Koubek – Karavajev, Holek, Michal Kadlec, Costa – Čermák (30. Juliš), Mareček, Vácha (72. Rosický), Šural (77. Pulkrab) – Lafata, Václav Kadlec. Trenér: Zdeněk Ščasný.

Mladá Boleslav: Diviš – Pauschek, Da Silva, Hůlka, Fleišman – Kúdela, Mareš (89. Valenta) – Přikryl, Chramosta (86. Klobása), Fabián (85. Kalabiška) – Golgol Mebrahtu. Trenér: Leoš Kalvoda.

Trenér Kalvoda: Divákům se musel fotbal líbit

Boleslavský remízový fotbal na Spartě se trenérovi Leoši Kalvodovi líbil a mínil, že se jistě líbil i divákům. To sparťanský kouč Zdeněk Ščasný se před novináři prezentoval názorem, že přinejmenším Sparta předváděla špatný fotbal.

„Divákům se musel fotbal líbit, gólové šance viděli na naší i sparťanské straně. Hráči podali kvalitní výkony, vždyť si na Spartě vytvořili mnoho šancí, i když ne všechny zúročili brankami,“ pravil Leoš Kalvoda na úvod hodnocení ligového duelu Sparta – Boleslav 2:2. „Dneska jsme si zasloužili vyhrát, ale nemůžeme být nenažraní, Sparta také měla šance a nerozhodný výsledek beru,“ dodal smířlivě. „S přístupem hráčů, kvalitní defenzívou i hrou dopřed a vůbec s celkovým projevem mužstva jsem byl spokojený. Boleslavští hráči potvrdili, že by na špičku naší ligy mohli mít,“ pokračoval mladoboleslavský trenér a bez otálení prozradil pár zajímavostí z přípravy mužstva na střetnutí se Spartou: „S Matějovským jsem se bavil o tom, jak by mohla Sparta a její jednotliví hráči hrát. Taktiku jsem vůbec nesměroval na očekávané nasazení Kadlece a Rosického, ale na styl sparťanské hry. Proto jsme nasadili dva útočníky.“

Utkání provázela výborná atmosféra živená více než čtrnácti tisíci diváků v ochozech letenské Generali Arény. Hráče obou týmů evidentně motivovala k patřičnému nasazení. Oba trenéři odmítli názor, že by snad někomu svazovala nohy. „Jestli by někdo neměl unést atmosféru tohoto utkání, tak to měla být Boleslav a ne Sparta,“ poznamenal sparťanský trenér Zdeněk Ščasný. „Kluci se s atmosférou bez problémů vyrovnali. Byla opravdu dobrá, takovou bych si přál všude v české lize,“ pravil boleslavský kouč Leoš Kalvoda.

Trenér Ščasný: Jsem zklamaný

Sparťanský trenér Zdeněk Ščasný byl s remízou nespokojený a své hráče tvrdě kritizoval: „Všichni hráli špatně. Byl to pro nás den blbec ve hře dopředu i dozadu. Dvakrát jsme šli do vedení a neměli jsme si nechat dát dva vyrovnávací góly. Na druhou stranu je pravda, že soupeř měl šance a remíza tak je zasloužená.“ K nasazení Tomáše Rosického v závěru utkání podal očekávané vysvětlení: „Tomáš nemohl jít do zápasu dříve, než šel. Po konzultaci s lékaři jsem dodržel jejich doporučení a šel na hřiště až na posledních dvacet minut. Jsem rád, že se do hry zapojil.“

„Proti Boleslavi jsme dlouho hráli do plných, přesto bylo spousta času na to s tím něco udělat. Bohužel to nevyšlo, ale musíme upřímně říct, že jsme si nezasloužili vyhrát. Boleslav hrála dobře, možná byla i lepší, i když my jsme se v druhém poločase dokázali trochu zlepšit. Vyhrát jsme si ale dnes nezasloužili,“ řekl po zápase Tomáš Rosický a dodal,“ První poločas byl strašně špatný. Pokud pominu individuální chyby, byla Boleslav agresivnější, běhavější. Spoléhala se sice na brejky, ale i tak se dostávala do lepších kombinací. Z naší strany tam v první půli nebylo vůbec nic, takhle nemůžeme pomýšlet na to, že tady budeme někoho válcovat. Co se týká mé hry, s balonem se cítím dobře, s tím problém nemám, ale chybí mi ten zápasový fitness. Potřebuju ještě týden pořádně trénovat, abych mohl pomýšlet na to, že budu další zápas hrát od začátku.“

Jiří Koros, manažer komunikace FKMB,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru