Nacházíte se
Úvodní stránka > Atletika > Atlet roku zná elitní desítku!

Atlet roku zná elitní desítku!

Celkem 175 hlasujících z řad trenérů, činovníků a novinářů rozhodlo o desítce atletů, z nichž se jeden stane vítězem ankety Českého atletického svazu. Jméno „Atleta roku“ bude oznámeno 12. listopadu v přímém přenosu České televize. Diváci se zároveň také dozvědí vítěze kategorií junior, objev a trenér roku. Zde je přehled desítky v abecedním pořadí.

Hned sedmero atletů obhájilo svou pozici v elitní desítce z loňského roku. Jsou jimi mílař Jakub Holuša, čtvrtkař Pavel Maslák, oštěpařka Barbora Špotáková, oštěpař Vítězslav Veselý, dálkař Radek Juška, tyčkař Michal Balner a obhájkyně loňského prvenství překážkářka Zuzana Hejnová. Sestavu doplňují oštěpař Jakub Vadlejch, tyčkař Jan Kudlička a desetibojař Adam Sebastian Helcelet.

Již pojedenácté za sebou figuruje mezi deseti nejlepšími oštěpařka Barbora Špotáková, která je též sedminásobnou vítězkou této ankety. Obdivuhodnou stabilitu si drží Zuzana Hejnová. Pro ni je to jubilejní desáté umístění mezi elitou. Kromě loňského prvenství ovládla anketu ještě v roce 2013. Tyto dvě úspěšné reprezentantky dominují „Atletovi roku“ již od roku 2007.

Tyčkař Michal Balner letos neskákal tak vysoko jako v minulém roce. Na vrchol sezóny se však dokázal připravit skvěle. V březnu obsadil na halovém světovém šampionátu deváté místo. Mistrovství Evropy v Amsterdamu mu sice nevyšlo podle představ, ale v klíčovém okamžiku vytěžil z minima maximum a v olympijském finále v Riu obsadil dělené sedmé místo, čímž vyrovnal své nejlepší umístění na velké mezinárodní akci.

Překážkářce Zuzaně Hejnové znepříjemnily přípravu zdravotní potíže. Vynechala evropský šampionát a v jednu chvíli to vypadalo, že může být ohrožen i její start pod pěti kruhy. Nakonec do Brazílie odcestovala. Ve finálovém závodě bojovala až do poslední překážky o cenný kov. V závěrečných metrech jí však došly síly a zůstala těsně pod stupni vítězů.

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet zažil svou doposud životní sezónu. Na HMS v Portlandu obsadil velice solidní pátou příčku. Pod otevřeným nebem se pak dočkal své první velké medaile, když ukázal na mistrovství Evropy srdce bojovníka a i po nevydařeném první dnu nakonec vybojoval stříbrnou medaili. V olympijském závodě si pak dokázal vylepšit osobní rekord na 8291 bodů a byl dvanáctý.

Jakub Holuša prožil sezónu jako na houpačce. V hale potvrdil, že se mu pod střechou daří, když si na HMS v Portlandu doběhl pro stříbro na patnáctistovce, přičemž na vítězného Američana Centrowitze ztratil pouhých osm setin. V dobré formě přijel i na mistrovství Evropy do nizozemské metropole. Tam ho ovšem o medailový úspěch připravila diskvalifikace. Své zklamání si alespoň částečně vynahradil na nadcházejícím mítinku Diamantové ligy v Monaku, kde posunul hodnotu svého národního rekordu na 3:33:36. Na olympijských hrách skončila jeho cesta v semifinále.

Přesto, že prožil trochu smolnou sezónu, nechybí v elitní desítce dálkař Radek Juška ani letos. Z halového světového šampionátu v Portlandu si svěřenec Josefa Karase odvezl desáté místo, přičemž mu užší finále uniklo opravdu těsně. Svou porci smůly si vybral na mistrovství Evropy v Amsterdamu, kde skončil bez medaile jen „díky“ horšímu druhému pokusu. Aby toho nebylo málo, olympijské finále mu uniklo o jednu příčku. Jeho nejlepší letošní výkon 811 centimetrů má však jistě svou kvalitu.

Tyčkař Jan Kudlička může jistě hodnotit uplynulou sezónu jako vydařenou. Na HMS obsadil dělenou čtvrtou příčku. Těsně před ME se stal českým rekordmanem, když dokázal na Pražské tyčce překonat laťku ve výšce 583 centimetrů. Svou formu prodal i na evropském šampionátu, kde si vyskákal stříbrnou medaili. Na olympijských hrách byl pak v nesmírně kvalitním finále čtvrtý.

Čtvrtkař Pavel Maslák dokázal na halovém MS v Portlandu obhájit svou zlatou medaili ze Sopot a již čtyři roky zůstává na své trati při halových vrcholech neporažen. Další cenný kov přidal na mistrovství Evropy v Amsterdamu, kde si i z osmé dráhy doběhl skvělým finišem pro stříbro. Na olympijských hrách se pak svěřenec Dalibora Kupky probil do semifinále.

Sezónu oštěpařky Barbory Špotákové ovlivnila zlomenina zánártní kůstky, kterou si přivodila na jarním soustředění v JAR. Přesto se dokázala dát dohromady a při republikovém šampionátu v Táboře dokázala hodit 66.87, čímž se vyhoupla do čela tehdejších světových tabulek. Na evropském šampionátu se jí nedařilo podle představ, když obsadila páté místo. Vše si pak vynahradila v olympijském finále, kde vybojovala v páté sérii bronz a získala tak třetí olympijský cenný kov v řadě.

Oštěpař Jakub Vadlejch může hodnotit sezónu 2016 jako svou životní. Vždyť si v jejím průběhu hned několikrát vylepšil osobní maximum, které posunul na mítinku Diamantové ligy v Paříži na 88.02, což ho řadí na čtvrté místo českých historických tabulek. Na vrcholech se mu ovšem nedařilo tak, jak by si přál. Na mistrovství Evropy obsadil devátou příčku a z olympijských her si odvezl osmou pozici. Za stabilitu svých výkonů byl však odměněn primátem v seriálu Diamantové ligy. Ten si zajistil až při finálovém závodě v Curychu a stal se čtvrtým českým atletem, který získal diamantovou trofej.

Vadlejchův tréninkový kolega z oštěpařské skupiny Jana Železného Vítězslav Veselý letos neházel tak daleko, jako tomu bylo v předešlých sezónách. Přesto se mohl radovat z cenného kovu. Na mistrovství Evropy v Amsterdamu totiž vystoupal na stříbrný stupínek. Byl také naším nejlepším oštěpařem v olympijském finále, kdy skončil na sedmém místě.

Petr Jelínek, Oddělení komunikace ČAS,

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru