Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Otevření stadionu Přátelství: Další krok revitalizace Strahova

Otevření stadionu Přátelství: Další krok revitalizace Strahova

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) plní slib a dnešní slavnostní otevření víceúčelového stadionu Přátelství je dalším dílkem do mozaiky postupné a zásadní revitalizace strahovského sportovního komplexu. Stadion prošel zásadní proměnou v letošním kalendářním roce 2016.

„Jde o další z dokončených strahovských projektů, kterým se můžeme v krátkém časovém horizontu pochlubit,“ připomněl předseda FAČR Miroslav Pelta loňské otevření nového sídla asociace se Síní slávy českého fotbalu, které stadion Přátelství uzavírá na jeho jižní straně. „Přátelství nabídne důstojné zázemí pro naše mládežnické reprezentace, poslouží pro praktickou přípravu různých složek fotbalové asociace od školení trenérů po rozhodčí a na své si zde přijdou i atleti a členové Vysokoškolského sportovního centra. Je na místě poděkovat všem partnerům, kteří se na rekonstrukci stadionu podíleli,“ dodal Pelta.

otevreni-stad-pritelstvi-1-12-2016_tau0641Rekonstrukce tradičního stánku, který na Strahově vznikl již v období „První republiky“ pro potřeby SK Hradčany a další zásadní proměnou prošel ještě před mistrovstvím Evropy v atletice v roce 1978, vyšla na částku 81,4 mil. Kč. Finance byly čerpány z kombinovaných zdrojů MŠMT, Magistrátu hl. m. Prahy, FIFA a FAČR.

Stadion Přátelství nyní splňuje parametry UEFA a IAAF (Class II), po plánovaném vybudování tribuny na východní straně umožní pořádání oficiálních mládežnických mezistátních fotbalových utkání a atletických mítinků. Po kompletní rekonstrukci má hřiště novou travnatou plochu s vyhříváním, osm atletických drah se všemi sektory pro technické disciplíny a čtyři stožáry s umělým osvětlením.

Otevření rekonstruovaného stadionu Přátelství navazuje na zmíněnou realizaci nového sídla FAČR, jehož výstavba vyšla přibližně na 150 mil. Kč. Finalizací těchto dvou projektů však stavební ruch na Strahově zdaleka neskončí.

V příštím kalendářním roce odstartují práce na vybudování víceúčelové tribuny, který stadion Přátelství uzavře z východní strany. Tribuna s kapacitou 1.279 míst a atletickým tunelem ve své administrativní části nabídne zázemí pro další sportovní organizace, regenerační linku, ubytovací kapacity či restauraci. Vše má být dokončeno v roce 2020.

Čtsa, zdroj: www.fotbal.cz, foto cpa,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru