Nacházíte se
Úvodní stránka > Biatlon > V desítce SP biatlonistů jen Koukalová a Krčmář

V desítce SP biatlonistů jen Koukalová a Krčmář

17.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/stihaci zavod/ pursuit men/ foto CPA
17.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/stihaci zavod/ pursuit men/
foto CPA

Zatím bez stupňů vítězů je třetí díl letošního Světového poháru biatlonistů v Novém Městě na Moravě pro domácí reprezentanty. Z lepších pozic odsunula naše závodníky dnes ve stíhacím závodu nepříliš vydařená střelba, a tak do elitní desítky se dostaly pouze osmá Gabriela Koukalová a desátý Michal Krčmář. Závod mužů ovládl Martin Foucarde z Francie, ženám kralovala jeho krajanka Anais Chevalierová.

Závod mužů měl nejlépe z našich biatlonistů rozjet Ondřej Moravec. Vybíhal do něj osmý, po první střelbě se posunul na šesté místo, ale pak po pádu jeho naděje zhasly. Zlomil při něm totiž pažbu své malorážky a při následné druhé střelbě vleže pětkrát minul a pak již závod dokončil jen kvůli fantastickým divákům ve Vysočině aréně.

Pověst letošní české jedničky potvrdil v závodu mužů na 12,5 kilometru na Michal Krčmář. Přestože do bílé stopy vyrážel až z 28. místa, tak se opět dokázal dostat do elitní desítky, v sezóně již počtvrté. Jedinou střeleckou chybu udělal ve třetí střelecké položce, po níž byl ještě sedmnáctý. Závěrečnou střelbu opět zvládl bezchybně a do posledního běžeckého úseku vyrážel dvanáctý, ale závěr zvládl skvěle.

17.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/stihaci zavod/ pursuit men/ foto CPA
17.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/stihaci zavod/ pursuit men/
foto CPA

„Lyže mě dnes připravily o lepší umístění, nejely mě jak bych si představoval. Ztrátu ze sjezdu jsem musel dohánět do kopce. Úplně mě dnes nepodržely,“ říkal v cíli Michal Krčmář.

Od startu to byl souboj Rusa Antona Šipulina a suveréna sezony Martina Fourcarda. První střelbu zvládli oba bezchybně, na druhé jednou minul Fourcarde a soupeř měl rázem k dobru 22 vteřin. Francouz již byl poté ve stoje přesný, zatímco Šipulin na každé položce chyboval jednou, a tak cesta za dalším triumfem po Francouze byla umetená. V závěrečném sprintu o bronz dvou bezchybných střelců byl o desetinu vteřiny rychlejší Quentin Fillon Maillet z Francie, smutný byl Simon Schempp, který se však ze 17. místa dokázal posunout na čtvrté.

Ještě větší skok ve výsledkové listině jak Krčmář zaznamenal Michal Šlesingr. Do závodu vyrážel až jako čtyřiačtyřicátý, tak i přes dvě trestná kolečka se po skvělém běhu, třetím nejrychlejším z celé šedesátky startujících, prodral na 19. místo, když o jedinou desetinu vteřiny porazil svého reprezentačního kolegu Jaroslava Soukupa. Ten se dokonce po třech bezchybných střelbách posunul až na osmé místo, po jedné chybě v závěrečné střelbě ve stoje klesl na 14. místo, ale v závěrečných kilometrech již neměl sílu a dostalo se před něj šest soupeřů.

17.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/stihaci zavod/ pursuit women/zeny/ foto CPA
17.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/stihaci zavod/ pursuit women/zeny/
foto CPA

17.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/stihaci zavod/ pursuit men/ foto CPA

17.12.2016 Nove mesto na Morave / svetovy pohar/ biatlon/ sport/stihaci zavod/ pursuit men/
foto CPA

Kompletní české ženské trio Koukalová, Veronika Vítková i Eva Pukarčíková chybovalo hned na první střelbě vleže. Druhou ležku zvládly bezchybně Koukalová a Vítková, Puskarčíková přidala další jednu špatnou ránu. Koukalová se posunula na desátou pozici, o tři místa za ní jela Vítková a zdálo, že jsou v pohodě. Po další chybě Koukalové a bezchybné střelbě Vítkové se obě naše závodnice seřadily na zlom první a druhé desítky. Bohužel po jedné chybě obě přidaly i na poslední střelbě a tím se jim zavřela cesta k útoku na nejlepší. Koukalová se opět skvělým během, pátým nejrychlejším časem, alespoň posunula v závěru alespoň do elitní desítky, Vítková uhájila velice slušné dvanácté místo.

O zlato bojovaly ty nejlepší ze sprintu. Po první střelbě vedla Američanka Susan Dunkleeová, ale jedna chyba na druhé střelbě ji před ni posunuly vedoucí ženu SP Lauru Dahlmeierovou z Německa. Ta i však slabší chvilku vybrala na první střelbě ve stoje, dvě trestná kolečka ji poslal pryč z bojů o medaile. Stříbrná z sprintu Chevalierová udělal jednu chybu na první střelbě, ale pak již byla naprosto neomylná a od třetí střelby byla v čele. Ani dvě chyby na střelnici nebyly zásadním problémem pro Italku Dorotheu Wiererovou, kterou rychlý běžecký čas vynesl na stříbrný stupeň před vítězku sprintu Taťjanu Akimovovou z Ruska. Ta i dnes dobře střílela, udělala jedinou chybu, ale chybělo jí více rychlosti v běhu

.

Výsledky:

Stíhací závod mužů na 12,5 km:

  1. Fourcarde (Fr.) 32:53,6 (1), 2. Šipulin (Rus.) +30,2 (2), 3. Fillon Maillet (Fr.) +38,3 (9), 4. Schempp (Něm) +38,4 (0), 5. J. T. Boe (Nor.) +1:02,7 (3), 6. Roesch (Belg.) +1:03,6 (0), …10. Krčmář +1:27,3 (1), 19. Šlesingr +1:54,8 (2), 20. Soukup +1:54,9 (1), 50. Moravec (všichni ČR) +5:07,4 (6).

Stíhací závod žen na 10 km:

  1. Chevalierová (Fr.) 30:38,1 (1), 2. Wiererová (It.) +9,5 (2), 3. Akimovová (Rus.) +19,4 (1), 4. Dunkleeová (USA) +28,0 (2), 5. Dorinová Habertová (Fr.) +43,8 (3), 6. Preussová (Něm.) +48,9 (2), …8. Koukalová +59,8 (3), 12. Vítková +1:23,4 (2), 26. Puskarčíková (všechny ČR) +2:18,1 (3).

jc foto CPA

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru