Nacházíte se
Úvodní stránka > Atletika > Parádní neděle v Třinci: rekordy i limity

Parádní neděle v Třinci: rekordy i limity

Třetí den mistrovství ČR přinesl za takřka ideálních podmínek skvělé výkony. Mezi nimi vynikal Maslákův národní rekord na 200 m, rekordy šampionátu koulaře Staňka a mílaře Sasínka. Padly také historické české výkony díky juniorkám Bendové (200) a Švábíkové (tyč) a hned několik limitů na mládežnické vrcholy.

Pavel Maslák je vskutku drak. Tentokrát ulétl na dvoustovce vlastnímu národnímu rekordu, když půl okruhu zvládl nikým neohrožován za 20.46. Své čtyři roky staré maximum z Tampere tím člen pražské Dukly překonal o tři setiny. „Už stovka (10.30) naznačila, že bych mohl běžet dnes rychle, takže jsem to očekával, ale myslím si, že bylo na to běžet ještě o něco rychleji. Rychlostně jsem připraven opravdu dobře. Ještě se potřebuji trošku vyběhat a potřebuji také chvíli odpočinku. Poslední dobou je toho hodně,“ prohlásil Maslák. Pozici české dvojky potvrdil Jan Jirka z Olympu Praha, který ve finále běžel 21.07. Vyrovnaným osobákem z rozběhu 21.20 bral bronz Jiří Kubeš ze Škody Plzeň. OR si posunul na 21.40 čtvrtý dorostenec Daniel Vejražka.

Koulař Tomáš Staněk z pražské Dukly má skvělou formu. Dva pokusy poslal na hranici 21 metrů, ve druhé sérii však předvedl parádu: 21.61 m je o 42 cm vylepšený rekord mistrovství Remigia Machury z roku 1987. „S výkonem jsem celkem spokojen. Bohužel tam nastaly problémy s břevnem, které vůbec nedrželo a to je opravdu o zranění. Také jsem si málem zvrknul kotník, takže se mi do toho už pak nechtělo jít naplno a zkazilo mi to závod,“ litoval pouze Staněk. Jeho tréninkovému parťákovi z Dukly Ladislavu Prášilovi stačil jediný, úvodní pokus ke stříbru – 20.04. Bronz bral totiž Martin Novák z Olomouce za 18.49.

Filip Sasínek z AK Hodonín umí běhat závody stylem start-cíl a opět to prokázal v Třinci. Na patnáctistovce se ujal tempa a v druhé polovině se odpoutal o jediného průvodce o prvních metrů Jana Kubisty. Boj s časomírou pak Sasínek vyhrál, vždyť pomyslnou cílovou pásku proťal v čase 3:43.51, čímž překonal čtyřicet let starý rekord šampionátu Tomáše Linharta o celou vteřinu. „Určitě jsem spokojený. Dnes jsem neměl ani v plánu běžet nějaký extra rychlý čas, ale tlačil se na mě Honza Kubista, tak jsem to nechtěl nechat až na úplný finiš. Jsem rád, že se mi podařilo pošetřit i nějaké síly, protože mě ve středu čeká závod (1500 m v Huelvě), kde potřebuji běžet rychle,“ nechal se slyšet vítěz. Druhou pozici přes zpomalení v závěru udržel Duklák Kubista (3:50.25), pro bronz nejlépe zafinišoval českolipský Ondřej Chour (3:51.61).

Dvoustovka v podání žen, to byla vskutku paráda, první pět sprinterek si vylepšilo osobní rekordy! A jasná vítězka Nikola Bendová, která hájí barvy Olympu Praha, dokonce zlomila národní rekord, časem 23.38 překonala 33 let starý výkon Renaty Černochové o pět setin. „Vůbec to nechápu, když jsem se podívala na časomíru, tak jsem nevěřila vlastním očím. Běželo se mi úžasně. Byla zde úžasná atmosféra a těší mě, že mi stoupá forma směrem k MEJ, kde bych ráda tento čas ještě vylepšila,“ prohlásila Bendová. Tři další závodnice se vešly do jediné setiny, největší důvod k radosti měla Martina Hofmanová, která běžela 23.65 a brala stříbro, její oddílová kolegyně Klára Seidlová pak o setinu zpět vydřela bronz, tisíciny jí přály více než Janě Slaninové, která rovněž zaběhla 23.66.

Všechny její pokusy, kromě jednoho letěly za 60 metrů, ale žádný Barboře Špotákové ne a ne uletět. Až v poslední sérii se to hvězdě z Dukly Praha podařilo a stálo za to. Dále než 64.09 m ještě v sezóně nehodila a jen ona sama v historii MČR předvedla. „Jsem moc ráda, že se mi to povedlo šestým pokusem, protože je vždycky dobře, když už jste unavení a dokážet v sobě najít síly na zlepšení. Navíc se mi tím povedlo splnit cíl, se kterým sem sem jela,“ uvedla Špotáková s odkazem na „SB“. V dobrém světle se představila i čerstvá limitářka pro MS Nikola Ogrodníková z Vítkovic, dvakrát atakovala 60metrovou hranici a jednou se za ni o chlup dostala – 60.08. Menší spokojenost bude panovat s výkonem u Nikol Tabačkové z Poruby (53.67), ale bronz nad zkušenou Jurkovičovou získala.

Oštěpař Jakub Vadlejch z Dukly má výjimečně vyrovnanou a kvalitní formu. V Třinci poslal opět náčiní za 87 metrů, tentokrát o 7 cm, a kromě toho předvedl i další dva pokusy za 83 m. „Před závodem jsem se necítil úplně dobře. Byl to třetí závod za sebou v krátké době, takže dnes jsem potřeboval, aby alespoň jeden pokus ulétl, což se naštěstí stalo. Technicky to nebylo úplně ono, ale měl jsem kvalitní přípravu a každý závod si užívám,“ řekl Vadlejch. Jeho tréninkovým parťákům se naopak stále hledají. Jaroslav Jílek (Hvězda Pardubice) si posledním pokusem 78.98 m řekl o stříbro, když přehodil Petra Frydrycha o půl metru (78.35). Vítězslav Veselý byl čtvrtý za rovných 75 m.

Finále 400 m překážek přišlo po kolizi s překážkou o spolufavorita Jana Tesaře, za titulem šel ale tak jako tak od startu nejdůrazněji Vít Müller z Hradce Králové a závod korunoval svým premiérovým pokořením 50 vteřin – povedlo se o 8 setin (49.92). „Je to neskutečné. Kvalitní soupeři mě vytáhli ke skvělému času. Běželo se mi moc dobře, i když v závěru to samozřejmě hodně bolelo. Doufal jsem v limit na MS, ale čekají mě ještě další závody, kde se mohu zlepšit,“ věřil Müller. Martin Juránek z Univerzity Brno přes solidní výkon prohrál s vítězem téměř o vteřinu (50.87), bronz si pak vybojoval o další půlvteřinu zpět Slávista Václav Barák (51.35).

Soutěž tyčkařek, jíž dominovaly členky pražského USK, měla výbornou úroveň. Tak kupříkladu ani osobák 420 Nikol Jiroutové nestačil na lepší než čtvrté místo. Bronz si vysloužila Jiřina Ptáčníková, když si vylepšila letošnák na 430. A co teprve Amálie Švábíková, která hned dvakrát (!) posunula hranici vlastního juniorského národního rekordu z pondělního „Odložila“, nejprve na 445 a poté už na 450. Lepší byla v závodě už jen Romana Maláčová a to díky lepšímu zápisu, neboť i ona zvládla nejlépe 450.

Mezi výškařkami si jako jediná poradila se 183 cm favoritka Michaela Hrubá. Pak už si členka USK Praha nechala nastavit 191 a i ty – napotřetí – překonala. Jsem hodně spokojená. „Trošku mě mrzí ty pokusy na 194, ale sezónní výkon se počítá. Postupně se dostávám do rytmu, který potřebuji. Mrzí mě, že dnes nemohla závodit Lada Pejchalová, doufám, že se dá brzy dohromady,“ vzkázala Hrubá chybějící soupeřce (kvůli menšímu zranění kotníku). Bronz brala její oddílová kolegyně a vícebojařka Kateřina Cachová (176), stříbro si vysloužila Nikola Strahová z pražského Olympu za 180.

Ve finále stodesítky to nebyl takový výkonnostní fičák jako v rozbězích. Ovšem Václav Sedlák z Dukly Praha kupříkladu běžel jen o čtyři setiny pomaleji než dříve odpoledne a přesvědčivě získal titul za 13.91. Druhou pozici potvrdil David Sklenář v čase 14.21, bronz pak získal Martin Pokorný (14.30).

Soupeřky na čtvrtce překážek nechala brzy za sebou, boj s časomírou nakonec nebyl pro Denisu Rosolovou z USK Praha nakonec úspěšný. Výkon sezóny si sice zlepšila na 56.55, ale do kýženého limitu kvůli technickým chybám bylo daleko. „Doufala jsem, že poběžím dnes lépe, ale asi jsem moc chtěla. Už na šesté překážce jsem musela přidat krok a to je moc brzy. Cítím, že mi ještě chybí pár kvalitních tréninků, abych se pak v závodě cítila lépe, ale příležitosti k lepším časům ještě budou,“ věří Rosolová. Tři poražené si vylepšily osobáky: stříbrná Slávistka Kateřina Ulrichová na 59.30, juniorka Lada Vondrová z Hvězdy Pardubice si bronzem za čas 59.45 řekla o ME v Grossetu a čtvrtou Michaelu Bičianovou poslal čas na ME do 22 let v Bydhošti.

Finále čtvrkařů jasně dominoval Patrik Šorm z pražské Dukly, pro titul si zafinišoval v čase 46.33. Jeho oddílový kolega Daniel Němeček v cílové rovince viditelně ztrácel, stříbrnou pozici však uhájil v čase 47.26. Největší drama se odehrálo v bitvě o bronz, získal jej nakonec David César z Vítkovic, který si už podruhé během víkendu vylepšil osobák, už na 47.48.

Kompletní trojice medailistek na čtyřstovce si vylepšila osobní rekordy. Bronzová Petra Muzikantová z Olympu Praha na 55.14, stříbrná Tereza Petržilková z plzeňské Škodovky pak na 54.54. Všem ale utekla nejmladší z nich Barbora Malíková. Dorostenka ze Sokola Opava zůstala pouhé tři setiny od hranice 54 vteřin. „Vůbec jsem nečekala, že bych mohla vyhrát, ale chtěla jsem se poprat o co nejlepší umístění. Takový čas je pro mě obrovským překvapením, i když v závěru mi už hodně docházely síly,“ přiznala Malíková.

Ke včerejšímu bronzu z koule přidala dnes vícebojařka USK Praha Eliška Klučinová zlato v dálce, kterou ovládla výkonem 626 cm. Osobním rekordem 615 posledním pokusem si řekla o stříbro táborská Adéla Záhorová, bronz brala o tři centimetry zpět (612) – rovněž v osobáku – Kateřina Hýsková z Dukly. Nevedlo se obhájkyni Janě Korešové, skončila bez měřeného pokusu.

Trojskok byl napínavý do posledních pokusů, v nich nakonec předvedl nejlepší výkon soutěže Jiří Vondráček z Hvězdy Pardubice, když výkonem 15.75 překonal do té doby vedoucího Dukláka Jiřího Zemana o 5 cm (15.70). Bronzová radost olomouckého Tomáše Janečka (15.46) byla podtržena splněným limitem pro ME juniorů, a do Grosseta se podívá i čtvrtý Ondřej Vodáka díky výkonu 15.40.

Půlkařky ve svém finále notně taktizovaly a tak to byl především úprk na poslední třístovce. V něm se ukázala jako nejsilnější Kateřina Hálová ze Zlína (2:08.81), Alena Ulrichová z USK dělala co mohla, ale podlehla o půlvteřiny (2:09.33), s podobným odstupem pak Vendula Hluchá ze Sokola Opava brala bronz.

Velmi podobně pojali závod i půlkaři, první významnější nástup provedl Duklák Matěj Pavlíček a nakonec podlehl v závěru pouze favorizovanému Filip Šnejdrovi ze Slavie Praha, jenž zvítězil za 1:53.02. „Přesně takový průběh závodu jsem si představoval,“ pochvaloval si vítěz. „Chtěl jsem, aby se běželo na finiš, což se mi splnilo, takže panuje maximální spokojenost.“ Pro bronz si pak dofinišoval další reprezentant pražského oddílu, Adam Zenkl (Olymp).

Dopolední prolog nedělnímu programu obstarali kladiváři. Neúčasti jedničky Melicha nejlépe využil Miroslav Pavlíček a svůj premiérový titul získal za výkon 67.21 m. Stříbro bral o metr a půl zpět jeho oddílový kolega z Tepa Kladna Petr Koucký (SB 65.89), bronz pak staroboleslavský Adam Holeček (62.69).

Obvyklou tečku za šampionátem činí čtvrtkařské štafety. Jak dopadly? Ženám vládly zástupkyně plzeňské Škody, kvartet Meczlová, Suráková, Jonášová, Petržilková běžel 3:43.72. V bitvě o stříbro uspěla čáslavská děvčata (3:47.58), bronz zbyl na áčko Olympu Brno (3:48.54). Mužům pak dominovali čtvrtkaři hájící barvy Hradce Králové v sestavě Jirman, Hodboď, Desenský, Müller a v kvalitním čase 3:12.15. Stříbro i bronz si vybojovaly týmy pražské Slávie, „áčko“ za 3:14.32, „béčko“ 3:15.34.

Rozběhy

Ideálních větrných podmínek využili sprinteři v rozběhu na 110 m překážek. Nejrychlejší Václav Sedlák si vylepšil osobní rekordy (a s ním i top český letošní výkon) na 13.87. Rekordy si posunuli také další v pořadí: David Sklenář (14.00), Martin Pokorný (14.18) a Daniel Špičák (14.38). Posledně jmenovaný si tím řekl o start na ME do 22 let.

Také ženy na dvoustovce létaly v rozbězích rychle. Osobní rekord si z postupujících finalistek vylepšily Nikola Bendová (23.52) a Helena Jiranová (23.81), druhé nejlepší Martině Hofmanové osobák sfoukl přílišný vítr (23.75, +2,8 m/s). Finále si zajistila také Zuzana Hejnová (SB 23.98).

A do třetice rychlé časy na také na 200 m mužů: Pavel Maslák už v této fázi pokořil 21 vteřin (20.83), za ním se to hemží značkami SB a PB, ta hodnotnější přinesla Tomáši Němejcovi (21.45) a Danielu Vejražkovi (21.50) limity na ME juniorů. Jiří Kubeš si časem 21.20 řekl o start na ME22.

Výsledky

ČAS, Michal Procházka, Petr Jelínek,

Foto: Eda Erben, www.sportovnizurnal.cz

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru