Nacházíte se
Úvodní stránka > Atletika > POKOŘIT MARATONSKÝ BĚH POD DVĚ HODINY

POKOŘIT MARATONSKÝ BĚH POD DVĚ HODINY

Společnost National Geographic ve spolupráci se značnou Nike právě uvedla hodinový dokument Breaking2, ve kterém se diváci vydají na rok dlouhou epickou cestu tří maratonských běžců, jejichž cílem bylo pokořit dvouhodinovou maratonskou bariéru. Kronika úsilí znovu definuje limity lidského potenciálu.

Dokument: https://www.youtube.com/watch?v=V2ZLG-Fij_4&feature=youtu.be

Po ročním tréninku s vědeckým přispěním se tři světoví elitní dálkoví běžci rozhodli udělat něco neuvěřitelného – s podporou značky Nike se pokusili překonat dvouhodinovou maratonskou bariéru. Více než 19 miliónů diváků na celém světě sledovalo, jak běžci, kteří díky svému neochvějnému odhodlání podpořili špičkovou vědeckou a produktovou inovaci, obsadili okruh Monza v Itálii. Ve finále proběhl 32letý Keňan Eliud Kipchoge cílovou pásku pouhých 25 sekund za stanovenou dvouhodinovou hranicí.

Díky úchvatným snímkům zaznamenává film cestu tří světových běžců a jejich týmů, jak se snaží dosáhnout nemyslitelného. Breaking2 odhaluje sílu lidského potenciálu a zkoumá emocionální cestu, která spojila tyto tři skvělé atlety dohromady, aby se společnými silami pokusili o nemožné. Mapuje celý proces od testování v aerodynamických tunelech a běžeckých laboratořích ve Spojených státech přes slaďování neustále probíhajících tréninků s jejich každodenním životem ve východní Africe až po finální závod v srdci Itálie.

Seznamte se s běžci:

Eliud Kipchoge: Tento 32letý Keňan se silnou dávkou sebedůvěry je vždy uvolněný, v klidu a pod naprostou sebekontrolou.

Lelisa Desisa: Skvělý 27letý Etiopan Desisa se v roce 2010 vynořil na scénu s neuvěřitelně rychlými časy a dvakrát vyhrál Bostonský maraton.

Zersenay Tadese: 35 let starý Tadese z Eritrey drží světový rekord pro nejrychlejší půlmaraton.

Vybraní sportovci se více než rok potkávali se špičkovým týmem sportovních vědců a testovali, analyzovali tréninky, navrhovali a pomáhali s vývojem inovací výrobků a přizpůsobovali se plánování závodů. Dr. Brad Wilkins, ředitel týmu Nike Explore v laboratoři Nike Sport Research Lab, vedl tým vědců, jejichž práce byla motorem projektu Breaking2. Wilkins a jeho tým hledali všechny způsoby, jak optimalizovat výkonnost běžců, od provádění testů vytrvalosti až po zaobírání se zkreslením laboratorních dat a identifikaci optimální strategie závodu. Za touto snahou a propojením s vědou stál i Dr. Brett Kirby. Jako odborník na lidskou bioenergetiku vede Kirby průkopnický výzkum, který otevírá možnosti pro lepší výkon každého sportovce. Jeho vzorec pro měření a zvýšení rychlosti běžce, hydratační schopnosti a spotřeby kyslíku je základem pro vědu, která stojí za tímto pokusem bořícím bariéry.

Breaking2 vyvrcholí tím, že dvouhodinová bariéra nakonec není o několik málo sekund pokořena. Jak bylo řečeno těmito mimořádnými sportovci, je to příběh o jednom z nejheroičtějších a nejúžasnějších atletických výkonů všech dob. Breaking2 produkovala společnost National Geographic Studios jako součást koprodukčního partnerství s firmou Nike a ve spolupráci s produkční společností Dirty Robber, která byla v minulosti nominována na Oskara.

Pro další informace kontaktujte:

Daniela Pokorná ,Lucie Grošaftová

Nike Communication Manager CE

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru