Nacházíte se
Úvodní stránka > Olympijské hry > Letní > Army Run po dohledem Jana Žižky

Army Run po dohledem Jana Žižky

Kdo chtěl během babího léta intenzívně přemlouvat po dobu několika desítek minut své slabší já, vyrazil na pražský závod Army Runu. Třetí díl seriálu extrémních překážkových běhů zavítal do Prahy, kde si na tratích Major a Captain mezi žižkovským Balkánem a památníkem na Vítkově sáhli všichni až na dno svých fyzických i psychických sil. Jan Žižka z Trocnova na vrcholu Vítkova symbolicky jako slavný vojevůdce dohlížel na odvážlivce, kteří se za zvuků armádních sirén a poplašňáků vrhli do nekompromisního boje s drsnou tratí a svým tělem a také hlavou.

 

Nejprve se závodníci vydali na trasu Major o délce 10,5 kilometrů se čtyřiceti překážkami. Kdo čekal pohodový výklus po rovině směrem k Vítkovu, musel zírat. Hned po dvou stech metrech číhal brutální padesátimetrový sráz, který si příliš nezadal s volným pádem. Na nesmírně členité trati se museli běžci Army Runu vyrovnávat s neustálými prudkými stoupáními a následnými seběhy dolů. Ani na okamžik si nikdo nemohl oddechnout. A co víc, polovinu trati museli všichni běžet se zátěží na zádech. Vojenský speciální batoh pro ženy vážil kolem sedmi a pro muže okolo deseti kilogramů. Každý tak aspoň trochu zakusil, jak se běhá s plnou polní.

Posledních 100 metrů nabídlo fascinující finiš. Strhující závěr absolvovali i účastníci kratšího závodu Captain na 5 kilometrů s dvaceti překážkami. Nejprve překážka Monkey Bar, kde je potřeba bez dotyku země přeručkovat po kývajících se madlech a hrazdách přibližně 10 metrů.

Po deseti kilometrech více než náročná překážka. Sotva seskočili dolů, museli se závodníci vrhnout pod zavěšené pytle plné vody a pod nimi se pět metrů proplazit na druhou stranu. Extrémní, brutální, vysilující… A to nebylo všechno. Běžci se s cílem na dohled museli popasovat se čtyřmi vyhloubenými jámami s bahnem na jejich dně. Do každé museli skočit a pak se z ní na druhé straně vyhrabat nahoru. První běžci měli hromady vyhloubené hlíny ještě suché, ale postupem času haldy byly stále víc mokré a každý krok nahoru i dolů pořádně klouzal a bolel. Tady se skutečně lámal chleba.

Kdo si myslel, že už má vyhráno, musel v sobě na závěrečných deset metrů najít ještě polední zbytky sil a pevné vůle. Jen pár kroků před cílem bylo třeba vykonat poslední úkol – ženy pět a muži deset shybů. Kdo úkol nezvládl, musel udělat 30 angličáků, tedy dřep, klik a výskok. Někteří poznali, že překonat deset metrů do cíle může trvat i deset minut.

Každý, kdo protl cílovou čáru se může považovat za vítěze. Pokořit extrémní trať vyžaduje nejen fyzickou připravenost, ale hlavně obrovskou vnitřní sílu. I tak ale Army Run má své skutečné šampióny, kteří trasu závodů zvládnou nejrychleji. Skutečným králem pražského Army Runu se stal Jakub Podzimek z týku Army Run Elite Runners, který startoval v obou závodech na 10 i 5 kilometrů. Na delší trati Major skončil druhý za Richardem Hynkem a v závodě Captain zvítězil! „Trať byla dneska hodně náročná, nejtěžší bylo běhání s batohem na zádech do kopců i ze strání dolů a dělal jsem i 60 angličáků. Na Army Runu se mi líbí, že ze sebe vydám úplně všechno a překonám sám sebe. A když pak vyhraju závod, tak je to krásný pocit,“ řekl v cílovém prostoru Jakub Podzimek.

Neskutečné výkony předvedly vítězky ženských kategorií. První v cíli na trati Major Petra Veselá doběhla v absolutním pořadí na 7. místě. Petra Veselá vládne celé letošní sezóně, když vyhrála i předchozí závody na Hluboké a ve Vyškově a také patří do týmu Army Run Elite Runners. Trasu Captain zvládla nejrychleji Kristýna Hůrková, která dokonce zaběhla třetí čas v součtu kategorií mužů i žen.

Poslední letošní závod seriálu Army Run je rozdělen do dvou dnů, kdy budou na programu všechny tři trasy závodů – Captain, Major a General. Army Run Český Krumlov v Horní Plané se měl původně běžet na konci srpna, ale z důvodu kalamity a zákazu vstupu do šumavských lesů byl přesunut na první víkend v listopadu.

jc foto CPA

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru