11.7.2017 Praha / sport/ plavani/ TK plavcu k sampionatu v Budapesti FOTO CPA

Koronavirus ovlivňuje životy nás všech a každý se s nastalou situací musí vyrovnat. Plavecký rekordman Jan Micka se nemůže v době, kdy jsou zavřené bazény, naplno věnovat svému sportu a trénuje v improvizovaných podmínkách. Na současném stavu se ale snaží hledat i pozitiva. Jedním z nich je, že se může v relativním klidu připravit na květen, kdy se poprvé stane otcem.   

 

V roce 2012 v Londýně byl tehdy sedmnáctiletý Jan Micka nejmladším členem české olympijské výpravy. Svou premiéru pod pěti kruhy si odbyl na trati 1500 metrů volný způsob. Od té doby se už posunul mezi absolutní světovou špičku na kraulových tratích 400, 800 a 1500 metrů. Po startu v Riu 2016 mělo být letošní Tokio jeho třetí olympijskou zastávkou. „Přiznám se, že jsem jeden z těch, kdo o olympijských hrách jako malý kluk nesnil. Dělal jsem sport pro radost s tím, že jsem nesnil o mistrovství světa ani olympiádě. Plavání mě prostě bavilo a baví. Až později někdy kolem mých patnácti let jsem to začal víc vnímat. A za dva roky se mi povedlo, že jsem byl dodatečně nominován do Londýna, kde jsem si to hodně užíval. Do Ria jsem už jel s tím, že vím, do čeho jdu. Loni jsem měl slušné výsledky. Národní rekord jsem si posunul o sedm sekund, pohyboval jsem ve světových tabulkách kolem šestého, sedmého místa a věřil jsem, že bych se mohl v Tokiu poprat o dobré umístění. A teď máme zase trochu víc času se připravovat a ty výsledky by mohly být lepší,“ vzpomíná na své dvě olympiády a vyhlíží tu příští Jan Micka.  

Letošní svátek sportu v Tokiu byl před třemi týdny kvůli stále trvající pandemii koronaviru odložen na rok 2021. Rozhodnutí přinutilo všechny sportovce změnit plány. Na další olympijskou výzvu si proto i Jan Micka musí ještě rok počkat. „Já jsem rád za odsun olympiády. Hlavně ze zdravotních důvodů nejen pro sportovce, ale i další lidi, kteří se ní podílí. Takže sportovci, trenéři, organizátoři, dobrovolníci, diváci a další. Zároveň mi odsun olympiády hraje i do karet v tom, že nebudu muset odjet a zůstanu doma s rodinou. V květnu totiž očekáváme přírůstek do rodiny, dcerku, tak jsem rád, že budu moct strávit čas s ní a partnerkou,“ vidí Micka na odložení olympiády i svůj vlastní pozitivní aspekt.  

Termínová změna se dotkla i květnového mistrovství Evropy v Budapešti. Předběžně by se evropská elita měla sejít u Dunaje ve druhé polovině srpna. Ve hře ale může být i pozdější termín. Jasno by mělo být na konci května. „Ohledně tréninkového plánu směrem k ME máme lehký nástřel, ale kdo ví, jestli vůbec šampionát proběhne. Já osobně tomu moc nevěřím. Takže zatím hodně improvizujeme a na přelomu května a června se uvidí, jak budeme dál pokračovat,“ dívá se do blízké budoucnosti plavec, který se připravuje pod trenérkou Jaroslavou Passerovou.

Kvůli zavřeným plaveckým bazénům musel Jan Micka kompletně změnit svou přípravu. Přidal více tréninku na suchu, ale má štěstí, že i v této složité době může plavat. Sice omezeně, ale aspoň úplně neztrácí kontakt s vodou. „Můj trénink a denní program vypadá tak, že ráno jdu plavat a cvičit do protiproudu Endless pools v Praze Vršovicích, kam docházíme společně se Sebastianem Luňákem. Odpoledne jdu třeba běhat, zacvičit si nebo se jen tak poflakovat. To zaleží podle nálady a počasí. Současný nouzový stav zatím zvládám v pohodě. Měl jsem obavy, že po pár dnech nebudu vědět, co dělat, ale naštěstí mám každý den o zábavu postaráno. Ať už kvůli dokončujícímu studiu, běhání, cvičení, výlety s rodinou. Nejvíce mě trápí, že se nevídám tolik s naší velkou rodinou a musíme odložit rodinné akce na později. Druhá věc je škola. V létě bych měl mít státnice a potřeboval bych ještě dodělat poslední dvě zkoušky, které mi chybí,“ popsal Jan Micka, jak momentálně trénuje a zvládá nouzový stav.  Přibližně za měsíc čeká na Micku asi největší životní změna. K rolím plavce a studenta přibude ještě jedna. Se svou partnerkou se stanou rodiči a nejlepšímu českému plavci nastanou tatínkovské povinnosti. „Neskutečně moc se těším! Každým dnem čím dál víc. Řekl bych, že už jsme plně nachystaní a připravení na příchod nového člena rodiny. Už máme téměř vše připraveno a nakoupeno, chybí jen pár drobných maličkostí,“ nemůže se dočkat své první dcery Jan Micka. Nezbývá než držet place, aby všechno dobře dopadlo

Související obrázky:

CPA

Similar Articles