Nacházíte se
Úvodní stránka > Cyklistika > Boletice race ovládla skvělá atmosféra

Boletice race ovládla skvělá atmosféra

Ondra_beh_startBoletice Race – tři ostré závody a program pro celou rodinu první prázdninovou sobotu ukázaly v plné kráse oblast tzv. Neznámé Šumavy ve Vojenském újezdu Boletice. Místa, která byla ještě před nedávnem nepřístupná, se v lednu otevřela pro veřejnost a na začátku července i pro sportovce. Navíc se pouze v den závodu 2. července dostali závodníci na místa, která zůstávají i nadále uzavřena. Běh na 20 kilometrů, dva cyklistické závody na 41 a 68 kilometrů, klání dračích lodí i závody dětí v běhu a na kole se odehrály ve skvělé atmosféře, která pomohla sportovcům k výborným výkonům. Ondra_beh_startNa Boletice Race dorazilo na 2 tisíce návštěvníků a všech závodů se zúčastnilo více než 600 sportovců. Centrem všech závodů bylo okolí rybníka Olšina, který je nejvýše položeným chovným rybníkem v České republice v nadmořské výšce 732 metrů a vytvořil přirozenou bránu do krajiny Neznámé Šumavy. Od startu právě na Olšině se běžci i cyklisté vydali přes Hodňov do terénu v okolních lesích.   V místech, kam se smí jen o víkendu a o svátcích, čekala na běžce cesta mířící k atraktivní tankové střelnici, která je ale pro veřejnost standardně uzavřena. Otevřela se jen 2. července právě pro závod Boletice Race. Dále se pak běželo k vodní nádrži Loutka, k níž se také běžně nedá dostat. V těchto místech na všechny dokonale dýchla neopakovatelná atmosféra „Neznámé Šumavy“. Přes tankovou střelnici se pak běžci dostali do chráněné krajinné oblasti, kde vedla trasa po zpevněné lesní cestě nádhernými zákoutími šumavské přírody. Poslední kilometry pak přes obce Polná a Květušín přivedly běžce do cíle.

Už před závodem sliboval elitní český vytrvalec David Vaš útok na čas pod hodinu a dvacet minut a svůj závazek vrchovatě překonal. V cíli byl za ideálního počasí při teplotě kolem 22 stupňů jako první v čase 1:15.56 a svůj předpoklad tak předčil o více než čtyři minuty. V zimě se připravoval v Keni na Boletice Race se mohl spolehnout na podporu babičky, která bydlí v Polné cca 5 kilometrů před cílem závodu. „Mám rád přírodu a závod byl bezvadný. Od začátku jsem byl vpředu prakticky sám, ale běželo se mi moc dobře. Před týdnem jsem absolvoval půlmaraton v Olomouci, tak jsem nevěděl, jak se projeví únava. Krásně jsem si užil místní úžasnou krajinu a závod jsem si vychutnával. Babička byl už na startu a pak i doma v Polné. Bylo příjemné tady běžet a chtěl bych pochválit pořadatele za moc pěkný závod a výbornou organizaci,“ řekl v cíli David Vaš.

Na cyklisty čekaly dvě trasy po zpevněných cestách dlouhé 41 a 68 kilometrů. Na obou tratích se střídají stoupání se zajímavými sjezdy, které ale vybízejí spíše k opatrnosti než k riskantní jízdě. Cyklistické tratě v sobě nesou sportovní výzvu, ale zároveň také příležitost pro rekreační cyklisty, kteří si chtějí jízdu užít a vychutnat okolní krajinu a nikam nespěchají. Během závodu se účastníci dostali na úžasná místa jako je Adolfův kámen nebo těsně pod vrchol Knížecího stolce, který je v nadmořské výšce 1236 metrů. Prakticky z každého místa, které není ukryto za stromy, se skýtaly úchvatné výhledy do okolní šumavské krajiny.

Delší z obou cyklistických závodů vyhrál Josef Kamler, který zvládl 68 kilometrů za 2:16.46. Na trati sváděl dramatický souboj s druhým v cíli Vítem Papežem. „Neměl jsem ani šanci si závod v klidu užívat, protože Vítek jel výborně a pořád se mě držel. Myslel jsem, že po prvním stoupáku zůstaneme vpředu tak čtyři, ale zbyli jsme jen s Vítkem. Ujel jsem mu až ve sjezdu asi o dvacet sekund, pak z toho byla minuta a náskok jsem už udržel až do cíle. Byl jsem překvapený, jak je to tady krásné. Klid a komfortní cesty, našel jsem díky tomu výborné místo pro víkendové tréninky,“ svěřil se po svém vítězství Josef Kamler.  V ženské kategorii triumfovala Michaela Matoušková, která svůj mimořádný výkon korunovala časem pod tři hodiny.david_vas_cil

Závod cyklistů na 41 kilometrů nabídl nesmírně vyrovnaný průběh a o umístění na stupních se rozhodlo až v posledních metrech ve finiši trojice nejrychlejších jezdců. Vítězství pro sebe nakonec urval Robin Hyšpler o pouhou sekundu před Karlem Škvrnou a další dvě před Matyášem Albrechtem. Mezi ženami zvítězila Jana Klínecká. Na rybníku Olšina se představilo celkem šest posádek dračích lodí a děti závodily v běhu a na kole na tratích 500 a 1000 metrů. Po celý den se o zábavu pro návštěvníky starali stand up komik Daniel Čech, šampióni v dřevorubeckém sportu a děti si užívali nejrůznějších soutěží a atrakcí. Program vyvrcholil koncerty Olgy Lounové a Xindla X.

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru