Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Slavie postupuje přes Rio Ave do play off Evropské ligy

Slavie postupuje přes Rio Ave do play off Evropské ligy

Fotbalisté Slavie dokázali uhrát v odvetném zápase 3. předkola na půdě portugalského Rio Ave remízu 1:1 a postupují do play-off Evropské ligy UEFA!

Slavia začínala velice důležité utkání proti domácímu celku s defenzivní základní sestavou, ve které se Michael Ngadeu představil na pozici defenzivního záložníka. Vedení se ujali slavisté v prvním poločase díky Hušbauerovi. Domácí sice vyrovnali hned v úvodu, ale o postup již sešívané nepřipravili.

V 16. minutě si v první gólovou šanci vypracovali Pražané, kdy si na Hušbauerův centr z rohového kopu naskočil hlavou Michael Ngadeu, ale jeho hlavička skončila nad domácí brankou. V 21. minutě se snažili slavisté zahrozit výrazněji, kdy se na pravé straně uvolnil přes obránce Hušbauer, jehož centr našel na malém vápně Milana Škodu, který poslal míč hlavou do Cassiovy levé tyče.

Po minutě hry se už mohli radovat z vedení, když Van Kessel unikl po pravé straně a na hranici velkého vápna posunul míč za sebe na Mikulu, který našel na vápně nabíhajícího Hušbauera, jehož následná umístněná technická střela ke vzdálenější tyči skončila v síti 0:1.

Ve 34. minutě ale měli domácí velkou šanci na vyrovnání, kdy se Yazalde dostal k míči na levé straně velkého vápna, ale jeho tvrdou střelu po zemi brankář Pavlenka zlikvidoval. V závěru prvního poločasu po několika ostřejších zákrocích atakoval Nadjack zezadu Hušbauera, obdržel druhou žlutou kartu a musel opustit hřiště. Následné neustálé protesty domácích rozhodčí ocenil žlutou kartou pro náhradního gólmana na lavičce.

Po změně stran přidali do domácí na důrazu, který dokázali proměnit v 57. minutě k vyrovnání po chybě slavistické obrany, kdy Deli odvrátil míč na velké vápno ke Gilu Diasovi, jenže jeho tvrdou střelu brankář Pavlenka vyrazil konečky prstů na tyč a odražený míč z malého vápna poslal Ribera bez problému do otevřené branky 1:1.

V následujících minutách nervozita ze strany domácích rostla, takže byl za protesty na adresu rozhodčího vykázán na tribunu hlavní trenér Capucho, vyložené gólové šance si ale Rio Ave nedokázalo vypracovat. Přesto byli Portugalci v deseti hráčích častěji na míči, jenže jejich střelecká snaha o vedení převážně končila nepřesnou střelou z velké vzdálenosti.

Na druhé straně mohli slavisté v 74. minutě skórovat, když našel Hušbauer centrem z pravé strany ve vápně Ščuka, jeho zblokovaná střela se odrazila ke Škodovi a jeho následnou střelu z otočky vyrazil perfektním zákrokem gólman Cassio.

V závěru zápasu domácí otevřeli hru, na kterou odpověděla Slavie rychlými brejky, které převážně končily nepřesnou střelou, nebo v rozhodujícím okamžiku ztrátou míče po nepřesné přihrávce. Do největší gólové šance a konečnému definitivnímu výsledku se dostal v sedmé minutě nastavení Barák, který napoprvé nepřekonal brankáře Cassia a následnou dorážku poslal vysoko nad branku.

Slavisté nakonec už postupový výsledek 1:1 udrželi, to znamená, že se mohou v pátek těšit na los play-off Evropské ligy UEFA.

Trenér Dušan Uhrin věděl, že Slavii nečeká v odvetě snadný soupeř. „Potkali jsme silného soupeře, který má v týmu velké individuality, silné hráče. Věděli jsme, že to bude těžké utkání a že budou na míči. Chtěli jsme hrát na brejky, což se nám v první půli dost dařilo,“ řekl k úvodu utkání.

Trenér Slavie upravil pro zápas herní taktiku. „Michael Ngadeu nastoupil ve středu zálohy, protože jsme chtěli mít střed pole. V Edenu soupeř střílel více než my na branku, což jsme rozhodně nechtěli,“ objasnil trenér nečekanou záložní řadu.

Do druhého poločasu po hektickém závěru v prvním nastoupil domácí tým oslaben, přesto dokázal srovnat. „Druhou půli jsme ztratili hned v úvodu koncentraci, proto soupeř vyrovnal. Přesto jsme mohli už rozhodnout v první půli, kdy jsme měli více šancí. Škoda například trefil tyčku hlavou. Měli jsme proměnit alespoň jednu další šanci, takže jsme si zbytečně utkání zdramatizovali,“ řekl jasně trenér.

Ve druhém poločase byli sešívaní příliš pasivní. „Zbytečně jsme podlehli jejich euforii, kdy museli vstřelit vyrovnávací branku, aby zůstali ve hře. Jsou dobří na míči, takže není znát, že jim v poli chybí hráč. My jsme vzadu zbytečně zmatkovali, což způsobilo jejich vyrovnání. Neměli víc šancí, než z které dali gól, takže myslím, že jsme vzadu hráli velice dobře,“ zhodnotil trenér Dušan Uhrin.

„Chtěli jsem postoupit, což se nám povedlo, ale ještě jsme nic nevyhráli. Teď budeme čekat netrpělivě na los, takže je fajn mít něco zajímavého před sebou,“ těší se na páteční losování slavistický kouč.

RIO Ave – SK Slavia Praha 1:1 (0:1)

Branky: 57. Rubén Ribeiro – 22. Hušbauer. Rozhodčí: Dallas – Stewart, Stevenson ŽK: Nadjack, Ribeiro, Boas, Tarantini, Miranda – Mikula, Deli . ČK: Nadjack.

Rio AVE: Cássio – Nadjack, Roderick, Marcelo (K), Rafa Soares – Wakaso – Novais (62. Ramos), Krovinovič (46. Pedrinho), Rúben Ribeiro – Gil Dias, Yazalde (46. Tarantini)

Slavia Praha: Pavlenka – Mikula, Bílek (K), Deli, Bořil – Souček, Ngadeu (90. Barák) – van Kessel (66. Ščuk), Hušbauer, Zmrhal (90. Mihalík) – Škoda. Trenér: Dušan Uhrin ml.,

Čtsa, kc, zdroj foto sl.,

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru