Nacházíte se
Úvodní stránka > Olympijské hry > První medaile z Ria, bronzovou vybojoval kajakář Prskavec

První medaile z Ria, bronzovou vybojoval kajakář Prskavec

Teprve pátý den na letních olympijských hrách v Riu de Janeiru se může česká výprava pyšnit medailí. Po dvou čtvrtých míst  střelce Kosteleckého a kanoisty Gebase „vylovil“  na divoké vodě bronzovou medaili třiadvacetiletý kajakář Jiří Prskavec.

Už v  kvalifikaci a pak druhým místem v semifinále prokázal  mistr světa Prskavec, že patří k favoritům v silné konkurenci kajakářů. Ve finále, ve kterém startoval náš reprezentant předposlední, všichni borci se překonávali, dosahovali mnohem lepší časy než v semifinále.  Proto Jiří  musel riskovat.  Téměř do poloviny tratě jel famózně, byl ze všech nejrychlejší. Bohužel třináctá, proti vodná branka byla smolná a připravila ho o zlatou medaili. Dotyk branky znamenal dvě trestné vteřiny, které po nejrychlejší jízdě  ze všech 10  finalistů ho katapultoval na třetí místo.

Od druhého Slovince Kauzera ho dělilo 0:24 vteřiny, a  na čtvrtého Němce Aignera měl v cíli lepší čas pouze 0:03  vteřiny. Finále bylo velmi dramatické a pro české diváky nervy drásající,  protože v cíli  čekající Prskavec mohl radostí zvednout ruce nad hlavu až po jízdě  nejrychlejšího singlisty ze semifinále Slováka Grigara. Ten ve finále byl tři čtvrtiny tratě nejrychlejší a vše nasvědčovala. že bude vítězem.

V poslední části však chyboval a tak skončil bez medaile až pátý. Kdyby Grigar vyhrál, na Prskavce by zbylo čtvrté místo, nazývané  bramborovou medailí. Třeba zdůraznit, že za výkony ve všech třech jízdách si Prskavec medaili zasloužil a mohl radost sdílet  i s otcem a matkou.

Jiří Prskavec komentoval svůj výkon: “ Naproti vodné brance mi to krutě nevyšlo. Domníval jsem, že to projedu klidně. Po té penalizaci jsem dal do toho všechno,  kdybych neriskoval skončil bych třeba až osmý. Má radost se nedá popsat, ale také sdílím smutek svého kamaráda Grigara.  Bylo by ideální, kdyby na prvních místech bylo česko-slovenské duo.“

Konečné pořadí: 1. Clarke ( Anglie) 88:53, 2. Kauzer (Slovinsko) 88:70, 3. Prskavec (ČR) 88:99, 4. Aigner (Německo) 89:02, 5.Grigar (Slovensko) 89:43, 6.Da Silva (Brazílie) 91:54 vt.

Čtsa, ph., foto ČOV,

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru