Nacházíte se
Úvodní stránka > Olympijské hry > V poslední den olympiády desátá medaile – Zasloužil se o ni „stříbrný“ Kulhavý

V poslední den olympiády desátá medaile – Zasloužil se o ni „stříbrný“ Kulhavý

Cyklista Jaroslav Kulhavý patří mezi sportovce, kteří se na vrcholné soutěže dovedou dobře připravit  a příznivce sportu potěšit skvělou jízdou.  Důkazem toho byl nedělní, krajně obtížný závod na horských kolech. Kulhavý , po zlaté medaili z minulé olympiády,  v neděli v Riu de Janeiru vybojoval stříbrnou medaili. Našel přemožitele pouze ve Švýcaru Schurterovi, který mu tak oplatil prohru z Londýna.

Schurter,  čtyřnásobný mistr světa porazil  Kulhavého i  na letošním mistro vství světa v Novém Městě na Moravě. V olympijském závodě, podle jeho vyjádření, nechtěl už připustit, aby si Kulhavého  „přivezl“ až do finiše jako v Londýně , a proto se rozhodl riskovat v průběhu šestého kola.  Jeho nečekaný trhák náš jezdec, který už několik oktuhů jezdil se Švýcarem v čele závodu, nezachytil.

Zbývajících šest kilometrů  jel Schurter ve strojovém tempu a  Kulhavý, ač se snažil sebevíc, už neměl sílu soupeře pronásledovat a  časová ztráta se rozrostla.

Slouží ke cti našeho reprezentanta, že po úniku Švýcara  nerezignoval, plně  se soustředil  na udržení druhého místa, v obtížných sjezdech s mnohými zatáčkami, přejezdy přes kameny nechyboval a nedal pronásledovatelům šanci. V cíli se radoval i s dalšími dvěma českými závodníky Cinkem  a Škarnitzlem. Patřili k těm, kteří vůbec závod  dokončili.

Jak ošemetná dovede být jízda na horských kolech, se přesvědčil silniční mistr světa Sagan, který po dobrém startu měl defekt předního kola a ještě další problémy,  a pak se propadl  do čtvrté desítky jezdců.

Konečné pořadí: 1.Schurter (Švýcarsko) 1:33:28,  2.Kulhavý 1:34:18, 3.Coloma (Španělsko) 1:34:51, 14.Cink 1:38:18, 24.Škarnitzl  1:41:11 hod.

Čtsa, ph.,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru