Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Tohle je nejsilnější výběr, říká reprezentační kapitán Novák

Tohle je nejsilnější výběr, říká reprezentační kapitán Novák

Székesfehérvár – Před týdnem oslavil osmatřicáté narozeniny a dostal krásný narozeninový dárek. Jiřího Nováka zvolili trenéři kapitánem české reprezentace v malém fotbalu pro mistrovství Evropy v maďarském Székesfehérváru, do kterého vstoupí v pondělí od 16.00 hodin duelem s Portugalskem. Není se co divit, že si pásku navlékne charismatický zadák, jehož zdobí 67 startů a jedna branka v první fotbalové lize. „Trenéři mě vyřkli za kapitána na kempu, asi proto, že jsem nejstarší,“ usmál se Novák.

Co pro vás znamená nosit kapitánskou pásku na Euru?

Beru to tak, že má člověk nějakou zodpovědnost za tým, ale zase na druhou stranu si myslím, že jsou tady kluci rozumní a nebude potřeba nějaká taťkovská role. Doufám, že tým bude šlapat a spíš půjde jen o takové povzbuzení pro kluky, nanejvýš nějakou radou, když někdo bude něco potřebovat.

Jak se vám jeví síla českého týmu?

Každý sraz se bavíme o tom, jaký tým je a jak se mění. Samozřejmě stárneme, ale i při poradě jsme nakousli, že tohle je nejsilnější výběr, který tady za poslední dobu byl. Už jenom tím, že trenéři hráčů za rok viděli obrovské množství díky Superlize, měli přehled a mohli vybírat. Samozřejmě je tým postavený tak, že momentálně asi nejlepší český tým Gamblers tady má pět hráčů, jsou doopravdy na vysoké úrovni a doplňuje je nejlepší střelec Superligy Ondra Paděra. Druhá pětka je spíš složená z kluků z Prahy, která vyhrála celostátní soutěž, a doplňují ji podle mě nejlepší hráči Brna a Jihlavy. Otázka je, jak si to všechno sedne, zda turnaj dopadne, jak si všichni přejeme, pořád jde o fotbal. I podle kvality na trénincích to vypadá, že tým bude doopravdy silný.

Takže pokud nedovezete medaili, bude to zklamání?

Samozřejmě stát se může cokoli, týmy určitě půjdou nahoru. Už jsme viděli zápas Ruska s Itálií a Rusové vypadali velmi dobře. Pokud se podaří postoupit, což všichni věříme, můžou následná další kola rozhodnout penalty, což je kolikrát o štěstí. Uvidíme, věříme si, chceme uspět a půjdeme určitě za tím. Náš cíl je samozřejmě medaile, v nejlepším případě sesadit Rumunsko a vyhrát, ale kvalitních týmů, které chtějí vyhrát, tady tento rok bude ještě o něco víc než minule. Bude to těžké.

Velkou část jara jste promarodil, napadlo vás, že se do nominace dostanete?

Musím v první řadě říct, že je pro mě obrovská čest, že tady můžu s klukama být. To že jsem kapitán a můžu vést tak kvalitní tým, je ještě větší čest, nicméně do určitě míry pro mě nominace velké překvapení byla. Na podzim jsem toho hrál hodně, na jaře málo, ale vybrali si mě trenéři, za což jim samozřejmě děkuji. Pokud tady dostanu jakoukoli roli, klidně dvanáctého, třináctého hráče, který pomůže v nějakou chvíli, a budu mít času na hřišti daleko míň, vezmu to se vším respektem a pokorou.

Přemýšlíte, zda to pro vás bude poslední reprezentační turnaj?

Tuto otázku si dávám po každém turnaji. Po prvním mistrovství jsem zažil euforii s medailí a myslel jsem si, že tým je tak dobrý, že další roky to zase půjde. Bohužel minulý rok jsme kov nezískali ani na mistrovství světa, ani Evropy a pro mě bude obrovský osobní úspěch, když ještě jednu medaili získám. Zda půjde o poslední mistrovství, u mě vždycky záleží na zdraví a kvalitě. Určitě nemá smysl, aby mě trenéři vybírali na další šampionát kvůli zásluhám. Může se stát vzhledem k tomu věku, že to bude poslední seniorské mistrovství a pak přijde třeba první veteránské. (úsměv) Už tak daleko nekoukám, život něco přináší a člověk to tak musí brát. Chci si to tady momentálně užít s klukama a partou, která tady je. A udělám maximum pro tým, abychom byli úspěšní.

Jaroslav Kára, tiskový mluvčí,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru