Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Slavia vyhrála zaslouženě pražské derby na Spartě

Slavia vyhrála zaslouženě pražské derby na Spartě

Fotbalisté Slavie vyhráli zaslouženě 286. pražské derby na Spartě 2:0. Góly šlágru 8. ligového kola ePojištění.cz vsítil v 62. minutě Muris Mešanovič, který tak napravil neproměněnou penaltu v nastaveném čase prvního poločasu a pojistku zařídil v 79. minutě Jaromír Zmrhal.

Slavia pod vedením nového trenéra Jaroslava Šilhavého vyhrála ligové derby na Letné poprvé od října 2008 a získala ze tří utkání sedm bodů, což ji posunulo na páté místo v ligové tabulce, tři body za čtvrtou Spartu. Letenští naopak z posledních tří kol získali jen dva body a na vedoucí Zlín ztrácí pět bodů.

Sparta nastoupila do zápasu bez Tomáše Rosického, kterému se obnovilo zranění, takže nebyl ani mezi náhradníky. Naopak trenér Šilhavý vyřadil ze základní sestavy nejdražší slavistickou letní posilu Van Kessela, který odseděl celý zápas na lavičce.

Utkání začali hned v úvodu aktivně sparťané a během pěti minut dvakrát zahrozili, naopak slavisté jejich pokusy bez problémů odvrátili.

V 6. minutě si na míč z rohového kopu naskočil kapitán domácích David Lafata, jehož hlavička minula levou tyč hostující branky. Na druhé straně se snažil tvrdou střelou z velkého vápna Josef Hušbauer skórovat, ale mimo branku.

V dalších minutách se slavisté začali víc prosazovat a ze tří rohových kopů se snažili o vedení, jenže sparťanská obrana jejich snahu odvrátila. Na druhé straně se dostal po chybě slavistické obrany do šance Lukáš Juliš, ale brankář Jiří Pavlenka včasným vyběhnutí nebezpečí odvrátil.

Ve 20. minutě se hosté hodně zlobili, že rozhodčí Příhoda neodpískal penaltu, kdy Lafata držel za dres ve vápně Michala Frydrycha.

Před nejvyšší návštěvou sezony přes osmnáct tisíc diváků museli oba trenéři střídat, v 31. minutě odešel ze hry slavistický kanonýr Milan Škoda, kterého nahradil Muric Mešanovič a po pěti minutách zraněného Costu vystřídal v domácí sestavě stoper Mario Holek.

V závěru prvního poločasu se hra nepatrně vyrovnala, přesto se mohli slavisté po hezké kombinační akci ujmout vedení ve 40. minutě, kdy po Frydrychově přihrávce se dostal z malého vápna do vyložené gólové šance Mešanovič, ale minul branku.

Ve druhé minutě nastavení nařídil hlavní rozhodčí Příhoda pokutový kop za ruku, kterou po Zmrhalově hlavičce zahrál střídající Holek. Jenže Mešanovič penaltu neproměnil, neboť jeho nepřesnou střelu brankář Tomáš Koubek perfektním zákrokem vyrazil.

Sparta v prvním poločase svým výkonem fanoušky hodně zklamala, toho plně využili slavisté a Spartu v průběhu přehrávali.

Do druhého poločasu se rozhodl trenér Ščasný ke střídání, aby pozvedl aktivitu svých svěřenců, za Juliše nastoupil Lukáš Mareček. Ale hned v úvodu se kvůli hostujícím fanouškům, kteří naházeli na hřiště kouřové přípravky, se tři minuty nehrálo, jenže krátká přestávka slávisty nerozhodila, naopak začali opět získávat herní převahu.

V následujících minutách se hra nezměnila, zejména ze strany sparťanů, jejichž výkon byl opět průměrný. Slavie si vypracovala během dalších minut tři vyložené gólové šance, které domácí obrana těžko odvracela, když v 57. minutě se blýskl nádherným zákrokem brankář Koubek.

V 63. minutě se Slavie ujala vedení, kdy Barák přízemní střelou z velkého vápna trefil tyč, ale z dorážky skóroval Mešanovič, který z malého vápna poslal míč za záda gólmana Koubka 0:1.

Po inkasovaném gólu ztratili domácí fanoušci už trpělivost a Letnou se opakovaně neslo velice  bouřlivé skandování „Ščasný ven“.

Čtvrthodinu před koncem sice Sparta výrazně zahrozila, ale střelu Václava Kadlece vytáhl brankář Pavlenka na rohový kop.

Sparta se po inkasovaném gólu v závěru sice snažila o vyrovnání, jenže její hra postrádala přesnou finální přihrávku a následné zakončení. Naopak slavisté ze své aktivity neslevili a zasloužené vedení navýšili v 78. minutě po úniku Jaromíra Zmrhala, který nezaváhal a poslal míč z hranice velkého vápna podél vyběhnuvšího sparťanského gólmana do sítě 0:2.

V závěrečných deseti minutách si zasloužené vedení již slavisté pohlídali a moc nescházelo, aby navýšili konečný výsledek. Sparta v průběhu zápasu herně zklamala, což potvrdili domácí fanouškové, kteří svým bouřlivým pískotem poslali své fotbalové hvězdy do kabiny.

„Nepodali jsme dobrý výkon, Slavia byla ve všech směrech lepší, zejména bojovnější, agresivnější a měla víc šancí a vyhrála naprosto zaslouženě. Po remíze nad Zlínem jsem čekal, že se opět zvedneme, ale nestalo se, takže si s vedením okamžitě sedneme a budeme řešit, co bude dál, aby to pomohlo mužstvu. Nikdy jsem se nedržel trenérského křesla za každou cenu. Není to o jednom utkání, ale nehrajeme dobře a je třeba se nad tím zamyslet. Nebudu hledat výmluvy, nemá to smysl. Nezvedli jsme se a tak z toho chci vyvodit zodpovědnost,“ řekl zklamaně po zápase Zdeněk Ščasný trenér Sparty.  

„Je to skvělý a nádherný, musím klukům poděkovat. První derby v roli trenéra, co víc si přát. Podali jsme v průběhu zápasu výborný výkon, hlavně v prvním poločase, akorát chyběla branka. Ve druhém nás Sparta nepatrně zatlačila, ale my jsme dali dva góly a vedení jsme si uhlídali. Myslím si, že když se vyhraje pražské derby, zejména na Spartě, tak se veškeré věci odpouští. Teď se budeme z výsledku chvíli radovat, ale čekají nás další ligové zápasy, takže musíme pracovat na tom, abychom splnili dané předsevzetí a zároveň se dostali tam, kam chceme,“ řekl spokojeně a radostně Jaroslav Šilhavý trenér Slavie.  

AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 0:2 (0:0)

Branky: 62. Mešanovič, 79. Zmrhal.  Rozhodčí: Příhoda – Nádvorník, Paták – Zelinka, Ardeleánu. ŽK: Costa, M. Kadlec, Lafata, Frýdek, Čermák (vš.Sp,.). Diváci: 18 397.

Sparta Praha: Koubek – Karavajev (63. Čermák), Mazuch, Costa (36. Holek), M. Kadlec – Juliš (46. Mareček), Dočkal, Frýdek, Šural – Lafata, V. Kadlec. Trenér: Ščasný.

Slavia Praha: Pavlenka – Frydrych, Bílek, Deli, Bořil – Ngadeu, Hušbauer – Mingazov (66. Mihalík), Barák (86. Ščuk), Zmrhal – Škoda (31. Mešanovič). Trenér: Šilhavý.

Čtsa, kc, foto cpa,

 

  

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru