Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Trenér Lavička ještě není konec, věřím v postup

Trenér Lavička ještě není konec, věřím v postup

Přestože se českým fotbalistům do 21 let po úterní kvalifikační porážce 1:2 v Belgii gólem v 88. minutě vzdálil přímý postup na evropský šampionát 2017 v Polsku, trenéra Vítězslava Lavičku výkon hráčů dost potěšil.

Kouč Lavička cítí, že se jeho svěřenci každým zápasem zlepšují a zároveň je rád, že mužstvo produkuje ve hře prvky moderního fotbalu.

„Cítíme nepatrné zklamání, ale způsob hry, který jsme včera praktikovali, mě hodně potěšil. Mužstvo je zdravé a má zdravý charakter. Začátek kvalifikačního cyklu nebyl jednoduchý, mužstvo jsme skládali trochu s rozpaky, s očekáváním, co může dokázat. Naše roční kvalifikační cesta, ale každým zápasem dokazovala, že kluci mají kvalitu, dobrou soudržnost a velkou touhu postoupit na Euro,“ řekl trenér Lavička na tiskové konferenci po zápasech v Černé Hoře, kde Češi vyhráli 3:0 a porážce v Belgii.

„Lvíčata“ po porážce v Belgii už nemají jisté první místo, které znamená přímý postup na Euro ve vlastních rukou. Před druhou Belgií mají dvoubodový náskok, ale ještě jim zbývá sehrát domácí důležité utkání s Moldavskem, zatímco belgický tým hraje venku v Černé Hoře a s Lotyšskem. Čtyři nejlepší celky z druhých míst ve skupinách nakonec čeká baráž.

„Víme, že nemáme svoji situaci ve svých rukách. Teď mě co nejvíce zajímá, abychom se dobře připravili na Moldávii. Ostatní průběh bohužel neovlivníme. Z vlastní zkušenosti vím, že Černá Hora je doma velmi nepříjemná, což dokázala v prvním zápase u nás v Uherském Hradišti,“ připomněl kouč Lavička remízu 3:3.

„Náš cíl, postup na šampionát do Polska, se nám malinko vzdálil, přesto jsem pevně přesvědčený, že nekončí. Naši cestu do Polska nevzdáváme a pořád pevně věřím, že postoupíme,“ dodal Lavička.

Jeho svěřenci po porážce s favorizovanou Belgií, nastříleli soupeřům 18 gólů a obdrželi 8, jenže nedokázali proměnit vyložené gólové šance.

„Můj vnitřní pocit z herního projevu byl dobrý. Moderní fotbal tam byl patrný, ale proti takovým soupeřům jako je Belgie, musíte vypracované šance zrealizovat,“ uvedl Lavička. „Jinak si myslím, že pro budoucnost českého fotbalu, jak se hráči prezentují, je to dobrý signál. Neboť to jsou pořád nositelé naděje,“ dodal.

„Rezervy rozhodně máme, to nepopírám. Když se podíváme na další mužstva v jiných základních skupinách, tak v počtu gólů vstřelených, jsme na tom velice dobře. Velký prostor je ještě na zdokonalení součinnosti defenzivy, takže musíme na tom neustále pracovat, abychom byli kompaktnější,“ uvedl Lavička, který ve hře stále vidí značné rezervy.

V posledním kvalifikačním zápase s Moldavskem bude možná postrádat útočníka Patrika Schicka, který by se mohl přesunout k reprezentačnímu A-týmu před utkáním s Německem. „V obou zápasech patřil, svojí aktivní hrou k nejlepším. Věřím, že bychom určitě našli řešení, jak ho případně nahradit. Byl s námi Lukáš Juliš, Standa Klobása, takže alternativy jsou příznivé,“ řekl trenér.

Čtsa, kc, foto cpa,

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru