Nacházíte se
Úvodní stránka > Hokej > Spartě domácí premiéra nevyšla!

Spartě domácí premiéra nevyšla!

Poprvé v aktuálním ročníku se sparťanští hokejisté ukázali na domácím ledě v O2 areně. Ve druhém utkání Champions Hockey League proti švédskému Färjestadu svěřenci Jiřího Kalouse vedli před 2962 diváky dlouho 1:0, nakonec ale nemají ani bod. Ve třetí třetině totiž dvakrát inkasovali a v souboji o první místo prohráli 1:2. Další zápas odehrají opět na domácím ledě v pátek proti Krakovu.

Do prvního domácího utkání v rámci Champions Hockey Leauge vstoupila Sparta lépe. Hned po prvních odehraných vteřinách se před gólmanem Färjestadu Haugenem objevil Ihnačák, jehož střela ale mířila mimo. Další velkou šanci si vypracoval Procházka, ani tento pokus však za zády Nora neskončil. Po přesilovce hostů se síly na ledě začaly vyrovnávat. Jako první dostal puk za záda Haugena Netík, kvůli přihrávce rukou však rozhodčí okamžitě rozpažil. Na druhé straně zahrozil Gulaš, ale také Novotný předvedl kvalitní zákrok a skóre se neměnilo.

Po několika neproměněných možnostech na obou stranách prokázal velmi dobrou střeleckou formu Tomáš Netík, jenž ve čtrnácté minutě z mezikruží přesnou střelou propálil hostujícího brankáře. Při ponechané výhodě prověřil Haugena Pech, ale norský brankář radost sparťanů odmítl betonem na správném místě. Domácí si následně vytvořili při přesilovce tlak, který ale nedokázali přetavit v další branku. Do šaten si Sparta tedy odnášela jednogólový náskok.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hosté, kteří však žádnou z vytvořených šancí nedokázali využít. Pražané mohli udeřit v přesilovce, ta ale po čtyřiceti sekundách skončila vyloučením Klimka a následovala hra 4 na 4. V polovině zápasu dostali domácí šanci v podobě dvou početních výhod za sebou. Velkou příležitost měl Vrána, kterému ale bekhendovou střelu pokryl Haugen betony. Práci měl také na druhé straně Novotný, jenž musel čelit dvěma brejkům soupeře a i v dalších minutách měl více práce při střele Ryna, vše ale dokázal pochytat a držel nadále nulu. Před přestávkou si sparťané vytvořili tlak, všechny kotouče ale zastavil Haugen nebo obrana švédského celku a ve druhé části se skóre nezměnilo.

Třetí periodu zahájili opět aktivněji hokejisté švédského celku, střelu Nygrena ještě Novotný zastavil. Hosté nadále tlačili a měli více ze hry. Sparťané se mohli zvednout při přesilové hře, byl to ale Färjestad, který ve vlastní početní nevýhodě skóroval. Linus Persson propálil tečovanou střelou domácího gólmana a srovnal stav utkání. Velmi důležitou roli si ve třetí třetině vybral Novotný, který pochytal velký počet šancí soupeře a nadále držel svůj tým ve hře.

Na přesilovkovou souhru Gulaše, Nilssona a zakončujícího Pera Åslunda byl bohužel pro domácí krátký. Hosté využili svého tlaku ve třetím dějství a v 54. minutě se dostali do vedení. Švédský celek tím ještě více ožil a vytvářel si jednu šanci za druhou, zatímco Pražené se jen bránili a nemohli se dostat ke střele. Sparťané se přece jen ještě do šancí dostali, ale ani střela od modré, ani Netíkova střela z mezikruží se do brankové sítě nedostala. Domácí ještě zkusili na konci hru bez brankáře, větší příležitost ale neměli a první domácí zápas nové sezony prohráli 1:2.

„Ze začátku jsme měli hodně šancí, které jsme bohužel neproměnili. Zato soupeř dokázal svých příležitostí patřičně využít, a proto zaslouženě vyhrál,“ zhodnotil klání bek Petr Kalina.

Klíčovým momentem zápasu byla sparťanská přesilovka 5 na 4, v níž domácí inkasovali do vlastní brány, a Sparta tak náhle přišla o své jednobrankové vedení, které držela celých 33 minut. „Bohužel se to stává. Musíme se v přesilových hrách zaměřit na to, abychom góly nedostávali. Naopak se musíme snažit v těchto situacích soupeře přehrávat a dávat góly my jemu,“ je si vědom teprve devatenáctiletý obránce.

HC Sparta Praha – HC Färjestad  1:2 ( 1:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 14. Netík (Kalina) – 47. Persson (Nygård), 54. Åslund (Nilsson, Gulaš). Rozhodčí: Kubuš, Pešina – Frodl, Lhotský. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2962. Střely na branku: 27:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Sparta: Novotný – Čajkovský, Piskáček, Kalina, Švrček, Hrbas, Mikliš, Eminger, Gernát – Ihnačák, Vrána, Klimek – Uher, Hlinka, Netík – Kumstát, Kudrna, Pech – Procházka, Cingel, Černoch.

Färjestad: Haugen – Nygren, Tollefsen, Holös, Erixon, Enok, Grundel, Nilsson – Ryno, Nygård, Johansson – Asplund, Åslund, Gulaš – Svensson, Persson L., Persson J. – Eriksson, Nilsson, Eriksson Ek – Steen O.

Čtsa, zdroj: www.hcsparta.cz

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru