Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Sparta po vítězství v odvetě postupuje do základní skupiny EL.

Sparta po vítězství v odvetě postupuje do základní skupiny EL.

Sparta po bezbrankové remíze v Dánsku s SønderjyskE a prohraném prvním poločase v odvetě dokázala otočit nepříznivý vývoj zápasu a nakonec zvítězila 3:2, když vítězný gól vsítil v závěru Jakub Brabec a postoupila do základní skupiny Evropské ligy.

Sparta nastoupila do zápasu bez zraněného Bořka Dočkala, v sestavě se opět objevil po Jablonci Matěj Pulkrab, Lukáš Mareček a Martin Frýdek. Trenér Ščasný překvapil nasazením Michala Kadlece na levý kraj obrany, zatímco Costa nastoupil jako stoper.

Utkání začali hosté a již ve druhé minutě kopali rohový kop a následně zahrozili, ale obrana domácích si poradila a pokus odvrátila. Ale po několika minutách začali sparťané aktivně, když do první šance se dostal po Frýdkově centru Šural, jenže v dobré střelecké pozici přestřelil branku.

V 7. minutě po centru Karaeva z pravé strany se snažil skórovat hlavou Pulkrab, ale míč skončil za postranní čárou.

Po osmi minutách další šance Sparty, tentokrát gólové, po centru z pravé strany přestřelil Lafata neatakován z vápna vysoko branku.

Sparta si udržovala územní převahu, kterou mohl potvrdit Vácha v 15. minutě tvrdou střelou z dvaceti metrů a hostující gólman Skender měl plné ruce práce. Následný trestný kop hostí z levé strany velkého vápna skončil na postranní síti branky.

Po ztrátě míče sparťanů na polovině hřiště ve 30. minutě se hosté dostali po rychlém přenesení hry do vápna do šance, ale jejich snaha skončila nepřesnou přihrávkou.

V 35. minutě se hosté ujali vedení po chybě domácí obrany, které unikl Uhre a poslal míč podél vyběhnuvšího brankáře Koubka do sítě 0:1.

Po pěti minutách se radovali hosté podruhé, kdy se trefil po uvolnění ve vápně Klöve a nedal domácímu gólmanu žádnou šanci 0:2.

Sparta odpověděla po čtyřech minutách z rohového kopu, kdy si naskočil na míč hlavou Lafata a snížil na 1:2.

Sparta v prvním poločase neměla dobrý herní projev, její snaha převážně končila nepřesnou přihrávkou a ztrátou míče, v některých minutách úplně zbytečnou dlouhodobou kombinací a chybami v obraně.

Do druhého poločasu nastoupila Sparta s jedinou změnou, do hry nastoupil Juliš, který vystřídal Marečka. A hned v úvodu se začala prosazovat obrovským tlakem, přesnou přihrávkou a velkou snahou o vyrovnání. Naopak hosté se víc zaměřili na rychlé brejkové situace, které domácí hráči bez problémů odvraceli.

Po neustálém obléhání hostující branky se sparťané nakonec dočkali vyrovnání, když se ze standardky z pravé strany trefil přesnou hlavičkou Šural 2:2.

V závěru zápasu Sparta střídá, ze hry odstoupil Karayev, kterého nahradil Brabec, který po několika vteřinách z autového vhazování, vsítil přesnou hlavičkou vítězný gól 3:2.

Sparťané se nakonec za bouřlivých ovací svých fanoušků radovali z jednogólového vítězství a postupu do základní skupiny evropské soutěže.

„V mé fotbalové kariéře se mi něco podobného asi nepovedlo. Nějaká střídání mi vyšla, ale tohle si nevybavuji, že by se mi někdy stalo,“ uvedl kouč Zdeněk Ščasný k postupovému gólu, který padl po deseti vteřinách od příchodu Brabce na hřiště.

„Zápas probíhal bez nějaké větší herní kvality v našem podání. Hodně nám chyběl Bořek Dočkal, který je pro nás klíčový. Všichni čekali, kdo si vezme míč a něco vymyslí. To ale nemění nic na tom, že jsme předvedli ohromné chyby při inkasovaných gólech. Hráli jsme špatně a mohlo to být klidně bez branek,“ řekl Ščasný po zápase.

„Klíčový byl gól do šatny. Říkal jsem hráčům, že když nám dali oni dva góly, tak my je dáme taky. Padlo to tam po standardních situacích, což se ne vždy povede. Předvedli jsme nakonec velké odhodlání a touhu postoupit a dostat se opět do základní skupiny,“ uvedl kouč.

AC Sparta Praha – SønderjyskE 3:2 (1:2)

Branky: 44. Lafata, 69. Šural, 85. Brabec – 35. Uhre, 40. Klove. Rozhodčí: Madden – Stewart, Carr (Skotsko) ŽK: Vácha, Karavaev, Koubek – Romer. Diváci: 13685.

Sparta: Koubek – Karavaev (84. Brabec), Holek, Kadlec, Costa – Šural, Vácha, Mareček (46. Juliš), Frýdek – Lafata – Pulkrab (82, Zahustel). Trenér: Zdeněk Ščasný.

SønderjyskE: Skender – Pedersen, Kanstrup, Maak, Dal Hende – Klove (76. Kroon), Drachmann, Romer (83. Mattila), Madsen, Absalonsen (86. Luijckx) – Uhre. Trenér: Jakob Michelsen.

Čtsa,kc,  foto sp.,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru