Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Tři české týmy v Evropské lize čeká cesta do Itálie

Tři české týmy v Evropské lize čeká cesta do Itálie

Dnešní losování základních skupin Evropské ligy v Monaku přisoudilo třem českým klubům italské soupeře. Mistrovská Plzeň se střetne s AS Řím, Austrií Vídeň a Astrou Giurgiu. Sparta narazí na Inter Milán, Southampton a Hapoel Beer Ševa a Liberec se utká s Fiorentinou, PAOK Soluň a Karabachem, který ve 3. předkole Ligy mistrů vyřadila Viktorie Plzeň.

Pražská Sparta bude obhajovat čtvrtfinálovou účast z minulého ročníku. Slovan Liberec bojoval v předešlé sezoně o postup ze skupiny, naopak plzeňské Viktorii se nedařilo a získala jen čtyři body.

Plzeň figurovala v prvním losovacím koši, ale z druhého dostala jednoho z nejtěžších soupeřů AS Řím, který obsadil v minulém ročníku italské ligy třetí místo, jenže od začátku letošní sezony nemá potřebnou herní formu a tak ve 4. předkole Ligy mistrů vypadl s Portem po domácí porážce 0:3. V týmu trenéra Luciana Spallettiho je dlouhodobě devětatřicetiletá legenda Francesco Totti a další římský útočník Edin Džeko, který hrával v Teplicích.

Plzeň se opět po loňském ročníku střetne ve skupině s vídeňským týmem Austrií, kde v minulosti působilo několik českých výborných hráčů, v současné době působí v týmu český obránce Patrizio Stronati. Třetím soupeřem Viktorie je rumunská Astra Giurgiu, která dokázala v sezoně 2014/15 vyřadit ve 3. předkole evropské soutěže Liberec, 3:0 doma a 3:2 venku.

„Věděli jsme, že ani v Evropské lize nejsou lehcí soupeři. My můžeme být rádi, že máme vcelku atraktivní los a fanoušci se rozhodně mají na co těšit. Budeme se snažit, abychom postoupili,“ říká trenér Roman Pivarník. „Pro postup uděláme maximum. V loňské sezoně jsme určitě měli na postup a nakonec jsme zklamali sebe i fanoušky. Letos to nebudeme chtít dopustit,“ řekl obránce Plzně Lukáš Hejda.  Vzhledem k tomu, že byla Viktoria nasazena do prvního výkonnostního koše, bylo v osudí plno týmů, které si nikdo z kabiny nepřál. Se skupinou tak panuje spokojenost. „Jsou tam dva týmy, které jsem si přál a jeden, který jsem moc nechtěl. Ale týmů, které jsem nechtěl, je tam samozřejmě více. Například Rapid, Salzburg, z rakouských týmů jsem ti tedy přál právě Austrii. Řím je favoritem skupiny, ale my ho určitě potrápíme,“ dodává kouč Plzně. „AS Řím jsem si moc přál a na zápasy s tímto klubem se moc těším. Věřím, že mu budeme rovnocenným soupeřem a dokážeme ho obrat o body,“ doplňuje Hejda.  „Budou to náročné zápasy, ale my uděláme maximum pro to, abychom byli úspěšní, potěšili fanoušky krásnými zápasy a samozřejmě postoupili do jarní vyřazovací fáze,“ uzavírá trenér Roman Pivarník.

Rovněž Spartě, která byla v druhém koši, přisoudil los italského soupeře. Letenští poměří své síly se slavným Interem Milán, který v minulém ligovém ročníku Serie A skončil hned za AS Řím na čtvrtém místě. Slavný italský klub je trojnásobným vítězem Ligy mistrů, naposledy ji vyhrál v roce 2010 pod vedením velice známého kouče José Mourino.

Sparťané se opět po delší době podívají do Anglie, kde se střetnou se šestým týmem uplynulé sezony Premier League Southampton. Po čtyřech letech opět pocestují do Izraele, kde se utkají ve skupině s domácím mistrem Hapoelem Beer Ševa.

Zdeněk Ščasný si los základní skupiny pochvaluje a vyhlíží velké zápasy s Interem a Southamptonem. S Hapoelem však půjde o jeho vůbec první konfrontaci s izraelským fotbalem.

„Mám radost, los je to velmi atraktivní, především pro diváky. Osobně se těším na další konfrontaci s italským fotbalem. Na San Siru to bude skutečný fotbalový svátek,“ těší se sparťanský trenér.

Rovněž zápasy se Southamptonem budou nejen pro Ščasného velkou událostí, ale i pro domácí fanoušky. „Platí to samé u Interu, takže to budou výjimečné zápasy, čeká nás velice tradiční ostrovní tým, doma očekávám vyprodaný stadion,“ říká trenér.

Hapoel Beer Sheva je černým koněm skupiny, který dal vědět o své síle ve třetím předkole Ligy mistrů, po výsledcích 0:0 venku a 1:0 doma vyřadil řeckého mistra Olympiakos.

„Jeho výsledky v nové sezoně jsou dobré. Viděl jsem je proti řeckému Olympiakosu a hráli výborně. Dobře neznám sílu Celticu, kterému dokázali dát dva góly doma a venku a ještě nedali penaltu, je pro nás velkým varováním,“ říká kouč.

„Přiznám se, že v tuto chvíli vůbec nepřemýšlím o vylosovaných soupeřích, ale jsem moc rád, že jsme postoupili, teď se soustředíme na domácí ligovou soutěž, konkrétně na nedělní utkání s Duklou. Evropské soupeře budeme řešit ve chvíli, kdy zápasy přijdou. Každopádně je to těžká skupina, ale zároveň velký svátek,“ dodává Zdeněk Ščasný.

Slovanu Liberec nevyšlo přání střetnout se s anglickým Manchesterem, takže se Severočeši utkají s pátým týmem minulého ročníku italské ligy Fiorentinou. Dále se poměří s řeckým PAOK Soluň. Hráče Liberce čeká nepříjemná cesta do Ázerbájdžánu, kde odehraje zápas s mistrovským Karabachem, který ve 3. předkole Ligy mistrů trápil Plzeň, s kterou vypadl po remízách 0:0 venku a 1:1 doma gólem Michaela Krmenčíka pět minut před koncem.

Liberecký tým sledoval losování pohromadě a velké napětí bylo podle trenéra Trpišovského cítit. „Když byla ve hře skupina A, hodně jsme fandili, naopak jsme rádi, že jsme se vyhnuli skupině, kde byl Villareal se Steauou Bukurešť. Ty jsme nechtěli,“ popisuje kouč.

„Ve chvíli, kdy byly vylosovány v naší skupině Fiorentina a PAOK, byli jsme hodně spokojení. Jde o týmy, které by nám mohly vyhovovat, navíc o zajímavé destinace. Bohužel nám to trošku zkazil Karabach,“ a dodává, „Tam jsme úplně nechtěli, ať už kvůli cestování, nebo vzhledem k jejich kvalitě, o které se přesvědčila Plzeň. Na to, že jsou ze čtvrtého koše, je to těžký tým,“

Naopak do Itálie se Jindřich Trpišovský těší, kde Slovan změří síly s Fiorentinou. „Jde o tým z krásného města s obrovskou tradicí. Hráli tam skvělí hráči, navíc tam panuje skvělá atmosféra,“ upřesnil kouč.

„Ze sportovního hlediska to bude hodně vyrovnaná skupina, která by mohla být hratelná. Z tohoto pohledu jsem spokojen. Celkově bych to nazval takovou střední spokojeností, mírným optimismem. Všichni jsme si přáli Manchester, ale zase máme z prvního koše relativně hratelného soupeře. Zejména jsme rádi, že ve skupině jsme, potom si člověk nemůže vybírat. Už se na zápasy velmi těšíme,“ uzavírá liberecký trenér.

Ze čtyřčlenných skupin postoupí dva kluby do vyřazovací fáze. První zápasy se hrají ve čtvrtek 15. září, poslední šesté kolo 8. prosince.

Kluby za postup do základní skupiny obdrží 2,4 milionu eur, což je asi 65 milionů korun. Za každé vítězství získají 360 tisíc eur, za remízu 120 tisíc eur, prémie jsou vypsány za další postupy.

Los základních skupin fotbalové Evropské ligy:

Skupina A: Manchester United, Fenerbahce, Feyenoord Rotterdam, Zarja Luhansk

Skupina B: Olympiakos Pireus, APOEL Nikósie, Young Boys Bern, Astana

Skupina C: Anderlecht Brusel, St. Etienne, Mohuč, Gabala

Skupina D: Zenit Petrohrad, Alkmaar, Maccabi Tel Aviv, Dundalk

Skupina E: Viktoria Plzeň, AS Řím, Austria Vídeň, Astra Giurgiu

Skupina F: Bilbao, Genk, Rapid Vídeň, Sassuolo

Skupina G: Ajax Amsterdam, Standard Lutych, Celta Vigo, Panathinaikos Atény

Skupina H: Šachtar Doněck, Braga, Gent, Konyaspor

Skupina I: Schalke, Salcburk, Krasnodar, Nice

Skupina J: Fiorentina, PAOK Soluň, Slovan Liberec, Karabach

Skupina K: Inter Milán, Sparta Praha, Southampton, Hapoel Beer Ševa

Skupina L: Villarreal, Steaua Bukurešť, FC Curych, Osmanlispor.

Čtsa, kc, sp., sl., v.p.,

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru