Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > První nominace Karla Jarolíma, deset hráčů z ligy včetně dvou nováčků!

První nominace Karla Jarolíma, deset hráčů z ligy včetně dvou nováčků!

Nový trenér české reprezentace Karel Jarolím povolal na přípravný zápas s Arménií 31. srpna a následnou kvalifikaci na MS se Severním Irskem 4. srpna hned deset hráčů z české ligy. Mezi nimi jsou dva nováčci obránce Jan Sýkora a Lukáš Pokorný ze Slovanu Liberec.

V premiérové nominaci šedesátiletého kouče jsou někteří navrátilci, brankář Jaroslav Drobný, útočník Václav Kadlec či stoper Tomáš Kalas.

Pro nového reprezentačního kouče nebyla nominace jednoduchá. Na všechno měl málo času. Kvalifikace MS 2018 začíná 4. září domácím zápasem se Severním Irskem, čtyři dny předtím ho čeká příprava s Arménií. Na sledování hráčů, na schůzky s nimi, měl jenom minimum času.

„Viděl jsem spoustu zápasů naživo nebo na videu. Nebylo jednoduché dát nominaci tak rychle dohromady. Pokorného a Sýkoru z Liberce jsem v lize sledoval už delší dobu, nominaci si zaslouží. Je to zároveň i výzva pro ostatní hráče z ligy, aby viděli, že má každý šanci se do týmu dostat, pokud se mu bude dařit,“ řekl Jarolím k nominaci nováčků v úvodu tiskové konference. A dodal, že po utkání s Arménií kádr pro kvalifikaci se Severním Irskem zúží.

Situaci Jarolímovi zkomplikovala i nestabilní výkonnost dlouhodobě nejlepších českých ligových mužstev Plzně a Sparty.

„Sliboval jsem si, že využijeme součinnost několika hráčů Plzně nebo Sparty i v národním týmu, ale bohužel se tyhle týmy nepotkaly na začátku sezony s nejlepší formou,“ přiznal Jarolím, kterému z nominace vypadlo několik zkušených hráčů. Kromě těch, kteří se rozhodli ukončit reprezentační kariéru (Čech, Hubník, Plašil, Limberský, Lafata) to je i stoper Sivok, který nemůže hrát kvůli zranění. A tak dostává příležitost po čase znovu někdejší kapitán jedenadvacítky Tomáš Kalas anebo velezkušený brankář Jaroslav Drobný.

„Kalas hraje pravidelně druhou anglickou ligu a z toho, co jsme viděli, nehraje špatně. Osobně ho neznám a těším se, že ho poznám, věřím, že nám to bude fungovat. S Jardou  Drobným se znám, věřím, že po přestupu se prosadí ve Werderu Brémy. V jeho případě jsme se dívali i na složení brankářského trojlístku, kde bude vedle mladého Koubka a Vaclíka ze střední generace tím zkušeným do party,“ vysvětlil nový reprezentační kouč.

Jarolím se rovněž vyjádřil ke spolupráci s týmem do 21 let, kde ponechal třeba mladíky Černého a Schicka, o jejichž nominaci dlouhodobě spekulují média a Schick se dokonce do poslední chvíle pral o účast na červnovém Euru ve Francii.

„Sledovali jsme Schicka i v průběhu přípravy, kdy dostával prostor v novém klubu. I vzhledem k tomu, jak důležité zápasy jedenadvacítku čekají, rozhodli jsme se, že zatím zůstane tam. Ale nemám problém s tím, aby prostor v áčku dostali i jiní hráči, kteří na sebe v jedenadvacítce upozorní.“

Řeč na tiskové konferenci se pochopitelně stočila i na dlouholetého kapitána Tomáše Rosického, který po zranění na Euru ještě neřekl, zda bude v kariéře pokračovat či nikoli. Jarolím ale o jeho případném zařazení do týmu nepochybuje. „Jakmile bude v pořádku a rozhodne se o tom, jestli a kde bude hrát, budu s ním chtít mluvit i o reprezentaci. Ale pokud bude zdráv a bude mít zájem v reprezentaci pokračovat, o takovém hráči není třeba pochybovat.“

Veškerou pozornost teď Jarolím pochopitelně upírá k prvnímu kvalifikačnímu zápasu se Severním Irskem. „Pokud chceme v kvalifikaci o něco hrát, musíme jít doma se Severním Irskem za vítězstvím. Musíme být hladoví a proto musí být na hřišti hráči, kteří se budou ochotni rvát. Ne všichni hráči, kteří jsou nyní v nominaci, prožívají třeba úplně nejlepší období. Ale utkání se Severním Irskem bude i o vůli. Bude proti nám stát houževnatý soupeř, musíme být připraveni i mentálně,“ nabádá už nyní reprezentační kouč, který by rád hrál s národním týmem systémem 4-4-2, což vyzkouší nejdřív v přípravě proti Arménii.

„Proti Arménii nastoupí v první půli sestava, se kterou bych rád počítal i na Severní Irsko. Ale může se stát, že i podle zápasu s Arménií pak dojde ke změnám. Určitě ale máme na čem stavět. Na mistrovství Evropy sice nefungovala útočná fáze, ale v kvalifikaci to bylo jiné. A z toho musíme vycházet. Je určitě nutné pracovat na přechodové fázi z obrany do útoku,“ naznačil Karel Jarolím.

Nominace české fotbalové reprezentace:

Brankáři: Vaclík (Basilej), Koubek (Sparta), Drobný (Werder).

Obránci: Gebre Selassie (Werder), Kadeřábek (Hoffenheim), Kalas (Fulham), Novák (Midtjylland), M. Kadlec (Sparta), Pokorný (Liberec), Pudil (Sheffield Wednesday), Suchý (Basilej), Sýkora (Liberec).

Záložníci: Darida (Hertha), Dočkal (Sparta), Frýdek (Sparta), Kopic (Plzeň), Krejčí (Bologna), Pavelka (Kasimpasa), Rada (Mladá Boleslav), Skalák (Brighton), Šural (Sparta).

Útočníci: V. Kadlec (Midtjylland), Necid (Bursaspor), Škoda (Slavia), Vydra (Watford).

Čtsa, foto cpa, zdroj: www.fotbal.cz

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru