Nacházíte se
Úvodní stránka > Vodní sporty > TŘI SESTRY SAILING TEAM vyhrál MČR ORC

TŘI SESTRY SAILING TEAM vyhrál MČR ORC

Mezi účastníky nechyběl kapelník skupiny Tři sestry Tomáš Magor Doležal, nebo olympionik Michael Maier.

V týdnu od 5. do 13. listopadu se v Chorvatsku jelo Mistrovství České republiky v námořním jachtingu v handicapu ORC, do kterého se letos nově započítávala i známá chorvatská regata Jabuka.

V sobotu 5. 11. se do Vodice začaly sjíždět první posádky. Pršelo a foukal tak silný jižní vítr (jugo), že každá devátá vlna kompletně oplachovala auta zaparkovaná u městského mola. Jugo v nárazech 30 až 40 uzlů vydrželo i v neděli, všech 15 účastníků přijelo v pořádku do Vodice a zaregistrovalo se k závodu. Večer byl na uvítanou připraven welcome drink v baru Griz, kde první společné setkání rozzářila místní kapela Show Legende.

Slavnostní zahájení proběhlo v pondělí v 10 hodin pod slunečnou oblohou, ale vítr se bohužel zcela utišil. V poledne sice všichni vypluli na vodu, ale vítr byl nestabilní a měnil směr, proto se neodjela žádná rozjížďka. Posádky se vrátily zpět do Vodice, kde proběhla společná večeře v hotelu Punta.

První dvě rozjížďky

V úterý 8. 11. bylo pod mrakem a foukal slabý vítr. V 10 hodin proběhl sraz kapitánů a v 11.00 vyplula celá flotila na moře. Ve 12.30 byla odstartována první etapa kolem bójek, která byla zkrácena ze tří na dvě kola. Vál severovýchodní vítr, v průměru 10 uzlů s nárazy až 14 uzlů. Po přepočtu handicapů v ní zvítězil TŘI SESTRY SAILING TEAM na lodi First 40.7 vedený Milanem Hájkem. Ve 14.10 se startovalo do druhé tříkolové etapy. Lodě TŘI SESTRY a Comet 45S TEUTA týmu SPG Pavla Sehnala s taktikem Michaelem Maierem byly přes čáru, ale obě se vrátily a odstartovaly správně. Postupně se obě nejrychlejší lodě propracovaly do čela, ale po přepočtu zvítězila Italia 9.98 GIULIA týmu BENEMEDO vedená Janem Hirnšalem.

Další dvě etapy

orc_04-green-dragonStředa přinesla slunce a studený severovýchodní vítr (bóra) o síle od 15 do 20 uzlů. V 11.55 lodě vypluly do třetí rozjížďky, která byla opět zkrácena ze tří kol na dvě kola. Z vítězství se opět radoval tým TŘI SESTRY. Severozápadní vítr se otočil na severní a klesl na 10 uzlů. Bylo rozhodnuto, že další etapa bude navigační a jela se na trase levobokem kolem ostrovů Dražemanski Veli a Tetovišnjak Veli s cílem u jižního konce ostrova Tijat. V cíli byl sice první tým BENEMEDO, ale ten byl následně po protestu lodě TEUTA diskvalifikován za porušení pravidel na startu. Vítězství si tedy připsal opět tým TŘI SESTRY, který se tak dostal do celkového vedení.

Čekání a přípravy

Ve čtvrtek bylo zataženo, lehce pršelo a vůbec nefoukalo. Posádky se tedy začaly připravovat na vrchol mistrovství – offshore závod Jabuka. Přípravy pokračovaly i v pátek. Regata Jabuka se startuje vždy v pátek večer a jede se na trase Vodice-Jabuka-Vodice. Kvůli velmi silnému větru až 50 uzlů a velkým vlnám byl letos start odložen až na 7 hodin v sobotu ráno. Kvůli bezpečnosti byla navíc změněna i trasa – Vodice-Tijat-Zmajan-Mala Mare-Blitvenica-Mulo-Vodice se zkrácenou délkou 49 mil. Na startu 14. ročníku této regaty se sešlo 92 lodí. Kromě účastníků MČR ORC, jimž se započítává do celkového hodnocení za dvojnásobek bodů, byli mezi nimi i další Češi. Například nejmenší startující lodi Mini 6.50 Pavel Roubal a na největší Volvo 70 GREEN DRAGON tým Jiřího Zindulky. Závod bude zároveň finálovou rozjížďkou mistrovství České republiky ORC.

Dramatická Jabuka

S drsnými podmínkami s větrem kolem 30 uzlů se Češi poradili dobře. První lodí v cíli byla loď GREEN DRAGON s naklápěcím kýlem a širokou zádí, pro kterou byly boční kurzy v silném větru naprosto ideální a občas letěla rychlostí přes 20 uzlů. Do první desítky v absolutním pořadí se dostala ještě TEUTA a TŘI SESTRY. V handicapu ORC byla flotila rozdělena do dvou skupin. Ve skupině rychlejších lodí obsadil druhé místo TŘI SESTRY SAILING TEAM, druhou skupinu ovládl tým BENEMEDO, který za sebou na stupních vítězů nechal další dvě české lodě AQUAVIT Víta Červinky a PAULU Pavla Štolby. Výborně jel také Jiří Koleňák, který vyhrál třídu First 45 a celkově doplul na pěkném 13. místě.

Rozuzlení

A jak dopadlo Mistrovství České republiky ORC? Bylo jasné, že o titul budou v rámci Jabuky bojovat týmy Tři Sestry a Benemedo. Tvrdé podmínky ale lépe zvládl náš nejzkušenější tým TŘI SESTRY, který závodil ve složení Milan Hájek, Tomáš Magor Doležal, Pavel Satoránský, Adam Plhoň, Petr Stoklásek, Stanislav Chudoba, Aleš Tříska, Jiří Michalčin, Štěpán Půhonný a Kateřina Staňková (Křelinová), který Jabuku vyhrál a s náskokem ovládl i celé mistrovství a zaslouženě získal titul. Na druhém místě skončil tým BENEMEDO Jana Hirnšala a na 3. místo se díky dobře zajeté Jabuce vytáhl tým SPG Pavla Sehnala. „Krásných 50 mil ve větru od 18 do 30 uzlů. Závěrečná stoupačka proti větru byla zvlaště výživná, ale kapitán Milan Hájek na kormidle jel skvěle. Loď i posádka vcelku a beze ztrát,“ hlásil tým TŘI SESTRY po dojetí do cíle.

Výsledky:

MČR ORC (15 lodí)

  1. First 40.7 TŘI SESTRY SAILING TEAM Milan Hájek, Tomáš Magor Doležal, Pavel Satoránský, Adam Plhoň, Petr Stoklásek, Stanislav Chudoba, Aleš Tříska, Jiří Michalčin, Štěpán Půhonný, Kateřina Staňková (Křelinová) CZE
  2. Italia 9.98 BENEMEDO Jan Hirnšal, Tomáš Zima, Rudolf Vřešťál, Martin Jarombek, Jaroslav Šuvarský, Milan Ptáčník, Jiří Horáček, Milan Tomek CZE
  3. Comet 45S SPG Pavel Sehnal, Pavel Sehnal ml., Michael Maier, Zdeněk Kacálek, Nicol Mertinová, Petra Pětioká, Karel Kuthan, Pavel Polák CZE

Kompletní výsledky zde: http://www.sailing.cz

Jabuka

Absolutní pořadí (92 lodí)

  1. Volvo 70 GREEN DRAGON Johannes Schwarz/Jiří Zindulka AUT/CZE
  2. Class 40 OLA Toni Bulaja CRO
  3. AUSTRIA ONE Kurt Zatloukal AUT

…..

  1. Comet 45S SPG Pavel Sehnal CZE
  2. First 40.7 TŘI SESTRY SAILING TEAM Milan Hájek CZE

Kategorie ORC A (20 lodí)

  1. Salona 44 ORION Marcello D’Angelo CRO/ITA
  2. First 40.7 TŘI SESTRY SAILING TEAM Milan Hájek CZE
  3. Elan 450 KARPO Dusan Usenicnik SLO

Kategorie ORC B (17 lodí)

  1. Italia 9.98 BENEMEDO Jan Hirnšal CZE
  2. Salona 38 AQUAVIT Vít Červinka CZE
  3. Dufour 34 PAULA Pavel Štolba CZE

Kompletní výsledky zde: http://www.vodice.net/tijat/2016/ukupno.html

Fotografie z MČR ORC najdete zde: https://www.facebook.com/martina.barnetova.9

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru