Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Bývalý fotbalový reprezentant Karel Poborský je zvěčněn na zlaté a stříbrné minci

Bývalý fotbalový reprezentant Karel Poborský je zvěčněn na zlaté a stříbrné minci

Bývalý fotbalový reprezentant a hvězda Mistrovství Evropy v roce 1996 Karel Poborský je zvěčněn na zlaté a stříbrné minci, které byly raženy v jablonecké České mincovně. Obě pokřtil osobně dnes přímo v Síni slávy českého fotbalu FA ČR na pražském Strahově. Česká mincovna ražbami portrétů českých fotbalistů zároveň přispívá finančně Nadaci fotbalových internacionálů, která podporuje fotbalové legendy.

Portrét fotbalového záložníka odkazuje na dobu jeho největší slávy. Mladý talentovaný medailér Asamat Baltaev Poborského vyobrazil s jeho pověstnou bujnou vlasovou hřívou. Na rubu mince je dále fotbalistův podpis a v opisu text vicemistr Evropy z roku 1996.

„Je to už řada let. Ale portrét se mi líbí a jsem rád, že autor použil předlohu z doby Mistrovství Evropy v roce 1996,“ řekl Karel Poborský.

Fotbalové dějiny ve zlatě a stříbře

karel-poborsky-5Jablonecká Česká mincovna vydává nejlepší fotbalisty pravidelně na mincích v rámci série Československé fotbalové legendy. Mapuje tak tři úspěšné generace hráčů – vicemistry světa z roku 1962, mistry Evropy z roku 1976 a vicemistry Evropy z roku 1996. Z každé prodané mince jde část peněz Nadaci fotbalových internacionálů, která se stará o zasloužilé fotbalisty, kteří proslavili ve světě český fotbal.

„Ne každý fotbalový šampion měl to štěstí, jako mnozí z naší generace. Situace některých bývalých fotbalistů není moc dobrá a je třeba jim pomoci,“ uvedl Karel Poborský. Právě charita byla jedním z argumentů, proč se rozhodl přijmout nabídku mít portrét na minci.

„Především o zlaté mince převyšuje zájem emisní náklad. Díky tomu jsme již mohli nadaci poskytnout bezmála 600 tis. Kč. Tyto mince vnímáme jako zvěčnění naší fotbalové historie, které může mít snadno každý přímo u sebe doma,“ informoval Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

karel-poborsky-zlata-mincePřestože každý takovou minci doma mít nemůže, protože náklad je vždy omezen, zlatá mince vychází v počtu 200 kusů a stojí 10 950 korun, stříbrná 500 kusů za 1 450 korun. Ale zlatých je na prodej, už jen pár kusů.

Legendu dělá gól

Například Antonín Panenka, tak i Karel Poborský má svůj legendární gól, který mu všichni už léta připomínají. Bylo to na Mistrovství Evropy v Anglii, kdy v 53. minutě zápasu proti Portugalsku obehrál trojici hráčů soupeře o míč a následně unikl na hranici velkého vápna, podebral míč pravačkou, ten vyletěl vysoko, ale branku nepřeletěl a skončil v síti. „Gól padáčkem“ udělal z Poborského velkou fotbalovou superhvězdu.

karel-poborsky-stribrna-minceMince s Karlem Poborským je v sérii devátá v řadě. Do mincovní „síně slávy stříbrné a zlaté“ již vstoupili mimo jiné Josef Masopust, Antonín Panenka nebo Zdeněk Nehoda. Poslední dvě mince do kompletní reprezentační jedenáctky budou v roce 2017 věnovány Pavlu Nedvědovi a Janu Kollerovi.

Zlatá mince s Karlem Poborským má jako ty předchozí ryzost 999,9/1000, průměr 22 mm a váží 7,78 g. Stříbrná je ale větší, má průměr 40 mm a váží 29 g. O mince je ze strany fotbalových fanoušků a diváků velký zájem, takže před slavnostním křtem byla již značná část nákladu rozebrána.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.ceskamincovna.cz.

Martin Ježek, PR Manager,

Foto: mincovna,

 

 

 

 

 

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru