Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Sparta porazila v defenzivě Southampton a postupuje do jarní části Evropské ligy

Sparta porazila v defenzivě Southampton a postupuje do jarní části Evropské ligy

Fotbalisté pražské Sparty dokázali zvládnout rozhodující zápas o první příčku skupiny „K“ Evropské ligy, kdy po výborné defenzivě oplatili Southamptonu z úvodního zápasu porážku a zvítězili gólem Costy 1:0. Před koncem základní skupiny si tak zajistili postup do jarní části evropské soutěže.

Před důležitým zápasem postrádal trenér David Holoubek dlouhodobě zraněné hráče, přesto mohl počítat do hry s Davidem Lafatou a Mario Holkem, nad kterými byl otazník, neboť měli zdravotní problémy. Spolehnout se nemohl ani na Matěje Pulkraba, kterého ze hry vyřadil karetní trest.

První šanci zápasu si hned v úvodu vypracovali hosté, kdy Clasieho přihrávku do vápna si naběhl Rodriguez, jenže včasný skluz obránce Michala Kadlece odvrátil brankové nebezpečí.

Na druhé straně se v 11. minutě radovali z vedení sparťané z ideální standartky Bořka Dočkal, který našel u pravé brankové tyče volného Costu a ten umístněnou střelou otevřel skóre.

V dalších minutách prvního poločasu měli více ze hry hráči anglického týmu a sparťany dostávali na dlouhé minuty pod neustálý tlak na jejich polovině. Přestože měli fotbalisté Southamptonu převahu, tak jejich rychlá kombinace převážně končila na hranici velkého vápna po velice nepřesné přihrávce a ztrátou míče, nebo špatnou střelou. Dobře se blýskl hezkými zákroky brankář Koubek, který zlikvidoval gólové šance McQueena a Longa.

24.11.2016 Praha / ČR/ sport / fotbal / AC Sparta Praha/ Southampton FC / UEFA/ Europa League/ Foto CPA
24.11.2016 Praha / ČR/ sport / fotbal / AC Sparta Praha/ Southampton FC / UEFA/ Europa League/
Foto CPA

Po změně stran se obraz hry změnil, sparťané v prvních minutách několikrát zahrozili, jenže střelecký pokus Karavaeva a nebezpečnou standardku Dočkala brankář Forster vychytal. V polovině druhého dějství se snažil tvrdou střelou z hranice vápna navýšit vedení Mareček, ale míč skončil těsně mimo branky, následnou přízemní střelou z výhodné pozice neuspěl Dočkal.

Velice ofenzivní snaha hostujícího celku o vyrovnání postrádala ve druhé části finální finální zakončení. Jejich jediná vyložená šance Van Dijka zblízka hlavičkou skončila nad brankou. Sparta nakonec po výtečné defenzivě čisté konto uhájila a postoupila do jarní části z prvního místa, přestože jí čeká 3. prosince poslední utkání ve skupině na hřišti Interu Milán.

“Jsem velmi zklamán, neboť jsme chtěli vyhrát  Zarmoutili jsme naše fanoušky, kterých přijelo do Prahy opravdu hodně. Nebyla nám nic platná herní převaha, zejména v prvním poločase, když  jsme nedokázali proměňovat šance. Střelba byla velkou slabinou, kdyby nebyla, nemohli jsme prohrát. Musím však zdůraznit, že Sparta výborně bránila, blahopřeji jí k vítězství a postupu. My se pokusíme o postup za dva týdny doma proti Hapoelu, myslím si, že je to v našich možnostech,“ zhodnotil trenér hostí Claude Puel.

„Jsme moc rádi, že se nám podařil vstup do zápasu, vybojovali jsme postupové vítězství a do Milána můžeme jet sehrát kvalitní zápas na evropské úrovni bez jakéhokoliv tlaku,“ řekl Holoubek na tiskové konferenci po zápase.

„Byli jsme velmi dobře takticky připraveni na hru Southamptonu. Víme, že to bylo hodně obrannou taktikou, ale to se počítá,“ pokračoval David, jehož jméno vyvolávala zaplněná Letná po závěrečném hvizdu.

„Jsou to samozřejmě příjemné pocity, které by chtěl zažívat každý, ale uvědomuji si, že je to hodně pomíjivé, protože můžete prohrát tři zápasy a zase to bude naopak. Je těžké to udržet, ale užívám si to. Hodně jsem si to po zápase užíval, protože to byl náš poslední domácí zápas v Evropské lize na podzim, takže jsem se nechal trochu unést,“ dodal kouč Sparty.

„Soupeř nás v závěru prvního poločasu přehrával, ale nevybavuji si žádné větší šance. Během přestávky jsme hráče nabádali, aby se zatáhli ještě víc, David Lafata s Bořkem Dočkalem měli za úkol jejich hru zpomalovat, protože v prvním poločase napadali obránce, takže jejich hru to spíš zrychlovalo, což nám dělalo problémy,“ doplnil Holoubek.

AC Sparta Praha – Southampton FC 1:0 (1:0)

Branky: 11. Costa. Rozhodčí: Gil – Rodriguez, Yuste – Del Cerro, Munuera (všich.Šp) ŽK: Holek. Diváci: 17 429.

Sparta: Koubek – Karavaev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa – Juliš (90. Köstl), Mareček, Holek, Holzer (90. Dudl) – Dočkal – Lafata (88. Havelka).

Southampton: Forster – Martina, Yoshida, Van Dijk, McQueen – Clasie (72. Austin), Hojbjerg (54. Romeu), Ward-Prowse – Rodriguez (55. Boufal), Long, Redmond.

Čtsa, kc, foto cpa,

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru