Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Galavečer Grassroots: Nejlepšími dorostenci Sadílek a Majka

Galavečer Grassroots: Nejlepšími dorostenci Sadílek a Majka

áložník Michal Sadílek z PSV Eindhoven byl na dnešním 15. Galavečeru Grassroots fotbalu České republiky za rok 2016 vyhlášen nejlepším starším dorostencem. V mladší kategorii byl na pražském Žofíně jako vítěz vyhlášen Matěj Majka z pražské Sparty. Mezi fotbalistkami obhájila pozici největšího domácího talentu Kamila Dubcová z 1. FC Slovácko.

Sedmnáctiletý Sadílek zvítězil v dorostenecké kategorii před Ondřejem Šašinkou z Baníku Ostrava a Danielem Turynou z pražské Sparty, který hostuje v Senici. Sadílek, kterého dekoroval předseda FAČR Miroslav Pelta, si z Galavečeru Grassroots odnesl cenu už potřetí za sebou. V předchozích dvou letech triumfoval v kategorii mladší dorostenec.

15-galavecer-grassroots-mir-pelta-mich-sadilek-foto-vlastimil-vacek-8-1-2017Šestnáctiletý talentovaný Majka získal vítězství v anketě mladších dorostenců a nechal za sebou sparťana Zbyňka Konopáska a Vasila Kušeje z Dynama Drážďany, zároveň obdržel Cenu Vlastislava Marečka. Dubcová se v kategorii ženský talent roku radovala přesně po roce, když předčila sparťanské duo Antonie Stárová – Andrea Stašková.

V kategorii o nejlepšího trenéra v ženské kategorii byl vyhlášen Karel Rada, vicemistr Evropy z roku 1996, který vede ženy Plzně a českou reprezentaci U17, která bude v květnu reprezentovat na domácí půdě Česko na sledovaném mistrovství Evropy. Rada už v loňském roce s výběrem U17 dokázal postoupit na šampionát do Běloruska, což pro český ženský tým znamenalo, historická první účast na vrcholném evropském turnaji. Na dalších místech se umístnili Petr Vlachovský (1. FC Slovácko + U19) a loňský vítěz Anton Mišovec z pražské Slavie.

Mezi futsalisty poprvé ve své kariéře triumfoval Radim Záruba z ERA-PACK Chrudim, který v minulosti čtyřikrát obdržel vítězství v kategorii Talent roku, kterou letos ovládl další chrudimský hráč David Drozd.

Vládcem ankety o nejlepšího futsalového trenéra je opět reprezentační kouč Tomáš Neumann, který si připsal už desáté vítězství v kariéře. Na druhém místě za Neumannem skončil Beni Simitči ze Zruče nad Sázavou a třetí byl dlouholetý reprezentant Marek Kopecký, jenž vede Radio Krokodýl Brno.

Mezi plážovými fotbalisty byl na prvním místě Michal Salák z BS Bohemians Praha, jehož dekoroval Jan Koller, nejlepší fotbalový střelec v historii české fotbalové reprezentace.

Galavečer Grassroots tradičně uděluje také ocenění fotbalovým trenérům v mládežnických kategoriích. Reprezentační kouč Karel Jarolím v dorostenecké mohl gratulovat Pavlovi Daňkovi (TJ Svitavy), Pavlu Šustrovi (FC Zbrojovka Brno) a Karlu Havlíčkovi (FC Hradec Králové). V kategorii žáků a přípravek byli vyznamenáni Pavel Drozd (FC Rožnov p. Radhoštěm), Vlastimil Frýdek (FC Hradec Králové) a Jaroslav Vavříček (AC Sparta Praha), trojici blahopřál kouč reprezentačního výběru U21 Vítězslav Lavička.

Ocenění za práci u ženských mládežnických celků obdržel Miroslav Zbořil, který působí u vyhlášené líhně talentovaných hráček v 1. FC Slovácko.

Na pódiu se v roli gratulantů vystřídali významné osobnosti českého fotbalu, reprezentační trenéři Karel Jarolím s Vítězslavem Lavičkou, nejlepší střelec národního týmu Jan Koller, čtyřnásobná nejlepší hráčka roku Pavlína Ščasná, současná ambassadorka mistrovství Evropy žen do 17 let, které se uskuteční v květnu na stadionech v Západočeském a Středočeském kraji.

Slavnostního vyhlášení se účastnila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, Frank Ludolphen, šéf úseku vzdělávání UEFA a sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.   

VÝSLEDKY HRÁČSKÉ ANKETY

Fotbal – starší dorostenec: 1. Michal Sadílek (PSV Eindhoven), 2. Ondřej Šašinka (FC Baník Ostrava), 3. Daniel Turyna (FK Senica)

Fotbal – mladší dorostenec (Cena Vlastislava Marečka): 1. Matěj Majka (AC Sparta Praha), 2. Zbyněk Konopásek (AC Sparta Praha), 3. Vasil Kušej (Dynamo Drážďany)

Ženský fotbal – nominace (anketa bude vyhlášena 20. března v rámci Fotbalisty roku): Lucie Martínková (AC Sparta Praha), Kateřina Svitková (SK Slavia Praha), Lucie Voňková (USV Jena)

Ženský fotbal – talent roku: 1. Kamila Dubcová (1. FC Slovácko), 2. Antonie Stárová (AC Sparta Praha), 3. Andrea Stašková (AC Sparta Praha)

Futsalista roku: 1. Radim Záruba (ERA-PACK Chrudim), 2. Michal Belej (Benago Zruč nad Sáz.), 3. Lukáš Rešetár (FK ERA-PACK Chrudim)

Futsal – talent roku: 1. David Drozd (ERA-PACK Chrudim), 2. Pavel Drozd (ERA-PACK Chrudim), 3. Jan Křemen (AC Sparta Praha)

Plážový fotbal: Michal Salák (BS Bohemians Praha)

TRENÉRSKÉ ANKETY

Fotbal – dorostenci (bez umístění): Pavel Daněk (TJ Svitavy), Karel Havlíček (FC Hradec Králové), Pavel Šustr (FC Zbrojovka Brno)

Fotbal – žáci (bez umístění): Pavel Drozd (FC Rožnov pod Radhoštěm), Vlastimil Frýdek (FC Hradec Králové), Jaroslav Vavříček (AC Sparta Praha)

Ženský fotbal: 1. Karel Rada (reprezentace FC Viktoria Plzeň), 2. Petr Vlachovský (1. FC Slovácko), 3. Anton Mišovec (SK Slavia Praha)

Ženský fotbal – mládež: Miroslav Zbořil (1. FC Slovácko)

Futsal: 1. Tomáš Neumann (reprezentace „A“), 2. Beni Simitči (Benago Zruč nad Sázavou), 3. Marek Kopecký (Rádio Krokodýl Brno)

DOPROVODNÉ ANKETY

Cena fair play 2016: Jiří Pokorný (AFK Smetanova Lhota B)

Grassroots akce roku 2016: FAČR mobily

Grasroots sociální akce roku 2016: Den partnerů OFS Hradec Králové (podpora FN Hradec Králové)

Grassroots aktivita ženského fotbalu 2016: Postup na ME U17

Gambrinus – „Kopeme za fotbal“: Čechie Nový Jáchymov.

Záznam z Galavečera můžete sledovat na ČT Sport v pátek 13. ledna ve 20:35.

15.ročník Grassroots ukončila tisková konference, které se účastnili slavnostní hosté a vítěz prestižní ankety o nejlepšího českého dorostence.  

„Jsem ráda, že FAČR myslí i na oblast grassroots. Bez takové podpory bychom se v budoucnu nemohli těšit na úspěchy profi fotbalu nebo reprezentací,“ řekla Kateřina Valachová, ministryně mládeže, školství a tělovýchovy.

„Chceme jít dál formou přípravy projektů, které k fotbalu přitáhnou pozornost celé základny a hlavně další děti. To je základ všeho, musíme začít na zelené louce a pak se můžeme těšit na další úspěchy. Víc intenzity chceme nasměrovat i k ženskému fotbalu. Máme 320 tisic členů a chceme ostatním asociacím ukazovat určitou cestu. Podporujeme všechny reprezentace, vytvořili jsme regionální akademie. Dřív jsme fotbal dělali trochu od střechy a zajímali se hlavně o top úroveň, teď jsme změnili myšlení. Začínáme od píky, od mládeže a v dohledné době snad budou výsledky vidět,“ informoval Miroslav Pelta, předseda FAČR.

„Dvakrát jsem vyhrál mladší dorostence, teď jsem udělal další krok, což jsem si také přál. Hodně si toho vážím, protože v reprezentaci vidím spoustu kvalitních hráčů a vím, že není jednoduché se prosadit. Dnešní ocenění beru hlavně jako výzvu a motivaci do další práce. Byla by chyba, kdybych se tím měl uspokojit a ustrnout. Ale tak jsem to vnímal i v té mladší kategorii,“ řekl Michal Sadílek, vítěz ankety o nejlepšího staršího dorostence ČR.

Čtsa, kc, www.fotbal.cz foto Vlastimil Vacek,

 

 

 

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru