Nacházíte se
Úvodní stránka > Motorsport > Engeho nadchla trať v Bathurstu, legendární závod však ukončila bizarní komplikace

Engeho nadchla trať v Bathurstu, legendární závod však ukončila bizarní komplikace

Tomáš Enge měl s týmovými kolegy ve voze KTM X-Bow GT4 na dosah vítězství ve své třídě v Liqui-Moly Bathurst 12 Hour, skvěle rozjetý závod však ukončil technický problém.

Liberecký závodník tvořil pro dvanáctihodinový závod posádku s Justinem McMillanem, Glenem Woodem a Reinhardem Koflerem a hned od začátku probíhalo vše na jedničku.

„Kvalifikaci jsme ve své třídě vyhráli, jel ji Glen Wood, který zná místní trať velmi dobře. Bathurst je navíc specifický v tom, že je trať úzká a lemovaná zdmi právě v místech, kde se dá nejvíce získat a je tak potřeba mít s těmi místy zkušenosti,“ popisuje Enge.

Největší zážitek však nastal až se startem vytrvalostního závodu. „Závod rozjížděl Justin McMillan, majitel vozu a šéf týmu. Start proběhl ještě za tmy v ranních hodinách a prvních 20 minut se jelo na světla, pak se začalo rychle rozednívat. Jízda dostala neuvěřitelný náboj, podobný jako při čtyřiadvacetihodinovce, jen s tím rozdílem, že tady jsme krátce předtím startovali.

Austrálie 2017 - 3Do auta jsem usedal jako druhý, dostal jsem se zpátky do vedení, protože Justin předtím něco ztratil. Dařilo se mi, zajel jsem nejrychlejší kolo závodu a dobré tempo nám vydrželo i v dalším průběhu. Odjel jsem dohromady dva stinty a společně s kolegy jsme zajížděli rychlé a stabilní časy. Neměli jsme větší problémy, jen přišel jeden prohřešek během zastávky v boxech a dostali jsme trest průjezdu boxy. Po osmi hodinách jsme už měli vybudovaný náskok jednoho kola na Porsche GT4 a zhruba tři kola na třetí Ginettu, takže jsme jeli poměrně v klidu,“ vzpomíná Enge na hladký průběh australského závodu.

Suverénně vedoucí posádka KTM X-Bow GT4 s Engem, McMillanem, Woodem a Koflerem se však dostala v závěru dvanáctihodinovky v Bathurstu do neobvyklých potíží a z prvního místa nakonec musela bohužel odstoupit.

„Přihodila se opravdu zvláštní věc. Kolega vyletěl mimo trať na špinavém povrchu a pod vůz nabral chomáč trávy, který se zasekl vzadu u difuzoru. Teplem od motoru a od rozžhaveného turba tráva vzplála a hořela zhruba jedno kolo. Ohýnek se sice uhasil, jenže v prostoru pod motorem u difuzoru napáchal takovou škodu, že už jsme dále nemohli pokračovat. V Bathurstu panovalo obrovské vedro a teploty se celý víkend držely mezi 33 až 37 °C, k požáru nebo nějakému menšímu vzplanutí tak stačilo opravdu málo a stálo nás to závod. Velmi nás to všechny zklamalo, protože to byla taková netradiční věc. Ostatních aut, co skončilo v betonových zdech nebo mimo trať, bylo nespočet, snad polovina startovního pole, a ta druhá polovina měla minimálně s někým kontakt a auto nějak poničila. Ale my jsme skončili.“

Austrálie 2017 - 4I přes velké zklamání však Tomáš Enge odjíždí z australského Bathurstu nadšený a plný dojmů. „Okruh Mount Panorama v Bathurstu je neskutečný. Absolvoval jsem podnik, který jsem chtěl jako závodník ještě zažít. Sice jsem neseděl ve voze kategorie GT3, ale v GT4, ale to už není tak podstatné, protože celá atmosféra, historie trati a australského motorsportu společně s celou oblastí, je něco neuvěřitelného.“

Série Intercontinental GT Challenge bude pokračovat závodem ve Spa-Francorchamps, na okruhu Mazda Raceway a v malajsijském Sepangu.

T.En.,

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru