Nacházíte se
Úvodní stránka > Handicapovaní > Zlatý plavec Petráček byl vyhlášen nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2016

Zlatý plavec Petráček byl vyhlášen nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2016

Praha 21. února 2017 – Český paralympijský výbor (ČPV) vyhlásil v TOP HOTELU Praha nejlepší handicapované sportovce České republiky a hl. m. Prahy za rok 2016.

Tradiční anketa o nejlepšího handicapovaného sportovce České republiky a hl. m. Prahy, již vyhlašuje Český paralympijský výbor (ČPV), zná své letošní vítěze. Do žebříčku, v němž padesátka odborníků z řad sportovních novinářů, trenérů a svazových funkcionářů hodnotí v několika kategoriích výkony českých reprezentantů v uplynulé sezóně, se nepřekvapivě nejvýrazněji promítnuly úspěchy našich sportovců na Letních paralympijských hrách v Rio de Janeiru.

Na těch nejvíce zářil plavec Arnošt Petráček, jemuž se v závodě na 50 m znakem podařilo pro českou výpravu vybojovat jediné paralympijské zlato. To mu spolu se stříbrem z mistrovství Evropy nakonec vyneslo vítězství v anketě a titul Nejlepší handicapovaný sportovec ČR za rok 2016.

Druhou příčku v prestižní anketě ČPV letos obsadila tradiční opora české reprezentace lukostřelec David Drahonínský. Ten v Riu stihl nejen zasnoubit se, ale také vystřílet dvě medaile – stříbro individuálně a bronz získal v soutěži smíšených párů spolu se Šárkou Musilovou. Tato dvojice byla také vyhlášena nejlepším kolektivem roku.

Do třetice byl Drahonínský na galavečeru oceněn jako nejlepší handicapovaný sportovec hl. m. Prahy, za ním skončil plavec Jan Povýšil a třetí nejlepší pražskou sportovkyní se stala jediná reprezentantka Českého svazu mentálně postižených sportovců na paralympiádě v Riu – atletka Kateřina Husáková.

Ocenění se dočkala také plavkyně Běla Třebínová, pro niž dvě medaile z paralympiády představují velkolepé rozloučení s aktivní kariérou. V anketě obsadila třetí příčku v hlavní kategorii.

Celý galavečer se letos nesl v duchu brazilské metropole, ovšem v anketě uspěli i sportovci, kteří v Riu nezávodili. Tím byl například handbiker Patrik Jahoda, jenž byl vyhlášen juniorem i objevem roku a ocenění převzal od svého legendárního kolegy Jiřího Ježka.

Mezi dalšími hosty galavečera nechyběli zástupci partnerů Českého paralympijského výboru, osobnosti veřejného života jako primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová nebo účastníci letošní olympiády, kteří přišli pogratulovat svým paralympijským kolegům, například golfistka Klára Spilková či plavkyně Barbora Závadová.

Všichni ocenění získali kromě pohárů také finanční odměnu. Nejvyšší odměny se pak dočkal vítězný Arnošt Petráček, který navíc bude nyní jezdit speciálně vybaveným a upraveným vozem ŠKODA OCTAVIA COMBI.

Klíč k novému modelu OCTAVIA k ročnímu užívání převzal Petráček přímo z rukou zástupkyně společnosti ŠKODA AUTO Kateřiny Davidové v rámci partnerství s Českým paralympijským výborem. Předávaný vůz OCTAVIA byl individuálně upraven pro potřeby Arnošta Petráčka ve spolupráci se specialisty projektu ŠKODA Handy (více o projektu v příloze).

Záznam slavnostního galavečera přinese tradičně ČT sport, a to ve čtvrtek 2. března od 21:35.

Ota Černý, Premier Sports CZ s.r.o.

Foto: Jan Povýšil

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru