Nacházíte se
Úvodní stránka > Handicapovaní > ČEŠI SE S RIEM LOUČÍ BRONZOVOU MEDAILÍ

ČEŠI SE S RIEM LOUČÍ BRONZOVOU MEDAILÍ

Sobota 17. září byla pro české paralympioniky posledním závodním dnem na letošních hrách v Rio de Janeiru. Cyklisté absolvovali silniční závod a k posledním závodům nastoupili také naši plavci. Nejvíce ovšem zazářila lukostřelecká dvojice – David Drahonínský se Šárkou Musilovou, kteří v týmové soutěži vybojovali sedmou českou medaili.

Šárka Musilová dopoledne nastoupila v individuální soutěži, v níž přes Francouzku Barleonovou postoupila do čtvrtfinále, ve kterém ji čekala soupeřka z Británie, která již byla nad její síly.

Týmová soutěž měla podobný scénář. Musilová s Drahonínským nejprve postoupili přes Francouzký tým, ovšem ve čtvrtfinále jim vystavili stopku Britové. Naši se tak utkali o bronz s týmem USA.

„Bylo to hodně náročné, bojovali jsme nejen se soupeři ale i s větrem, což je na těchto hrách typické. Po prohře s Brity už nebylo na co se šetřit a tak jsem se do toho opřela,“ řekla Musilová, která se lukostřelbě závodně věnuje teprve druhým rokem.

A Drahonínský dodává: „Já jsem věřil, že Šárka se dokáže kousnout a vyzdvihnout je potřeba taky našeho trenéra Vladimíra Bradu. Já jsem jenom dělal, co se ode mě čekalo – střílel desítky.“

„Já jsem sem jela s tím, že bych chtěla podat co nejlepší výkon, ale že jsme to dotáhli až na medaili, to mi připadá jako sen,“ zářila 25letá Musilová. „Do budoucna mi to dá další motivaci se zlepšovat a třeba jednou porazíme i ty Brity.“

Cyklistický závod poznamenaly pády

rio-den-10-cyklo-15Na start cyklistického závodu se postavil Jiří Ježek, který se v příštím roce chystá rozloučit s kariérou. Legendární cyklista pojal svůj poslední paralympijský závod velmi aktivně. Od třetího kilometru se dostal do úniku a peloton jej dojel až v těžkých kopcích. „Tam už jsem neměl šanci vydržet, ale i tak jsem si závod užil, spousta lidí mi fandila,“ řekl Ježek. Nakonec dojel třináctý.

Na okruhu v Riu, který olympionici i paralympionici označili za jeden z vůbec nejnáročnějších v historii her, se představil také Jiří Bouška. Ten svým výkonem útočil na první desítku, ovšem v jednom z těžkých sjezdů jej potkal pád. Přesto Bouška nakonec dojel jedenáctý. Třetí český reprezentant v kategorii C4-5 Tomáš Kajnar dojel s časem 2:24:25 patnáctý.

Výkony všech sportovců však v cyklistickém závodě zastínila tragická událost, kdy po těžkém pádu v úvodním sjezdu sekce Grumari loop zemřel iránský jezdec Bahman Golbarnezhad.

Ota Černý, Premier Sports CZ

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru