Nacházíte se
Úvodní stránka > Vodní sporty > Koláček: „Tvrdý závod, myslel jsem, že nedojedu!“

Koláček: „Tvrdý závod, myslel jsem, že nedojedu!“

Milan Koláček nám řekl, jak probíhal první závod třídy Figaro v této sezóně. Bylo to dokonce tak tvrdé, že si myslel, že nedojede.  

Dvanácté místo ze čtyřiadvaceti. Jsi spokojený?   Před závodem bych to bral všema deseti. Ale vzhledem k průběhu závodu vím, že to mohlo být lepší, tedy spokojenost jen napůl.   

Hodně lodí odstoupilo. Bylo to až tak tvrdé?   Bylo to dost tvrdé. První úsek dlouhá stoupačka. Nebylo nutné křižovat, ale vítr 25 uzlů a nepříjemné vlny, to sebere dost sil. Navíc při teplotě jen kolem 10°C. V sobotu ráno jsem byl tak vysílen, že jsem uvažoval o tom, že to vzdám. To ale nebylo možné. Potvrdilo by se jim, že jsme tu jen pro pobavení obecenstva. Exoti.  

Kde se rozhodovalo?   Hned po startu jsem se také poučil, jak zásadní je ve Figaru dobré místo na vložené návětrné bóji. Nejste-li vpředu, je těžké si později vybojovat dobrou pozici. Stále vám někdo překáží. Myslím, že rozhodující chyby jsem udělal na prvním spinakeru. Při otočení bóje jsem se držel s Justine Mettraux (má za sebou Volvo Ocean Race s týmem SCA), ale pak jsem chyboval. Vítr foukal 25 – 30 uzlů a při vytahování spinakeru jsem se dostal do spinoutu. Autopilot neudržel kurz. Trvalo dlouho, než se mi podařilo situaci vyřešit a ztratil jsem dost sil. Během noci vítr ještě sílil. Na mělké vodě byly vysoké vlny a autopilot to nezvládl ještě dvakrát. Nedařilo se mi ho správně nastavit. Po dlouhé pasáži se spinakerem jsem na Justine ztrácel 3 míle. V dalším průběhu jsem sice něco stáhl, ale to už nestačilo.

kolacek-soloV sobotu jste křižovali proti větru v těsné blízkosti mělčin, proč?    Vítr zesílil a občas přesahoval 35 uzlů. Proti nám tekl silný proud. Místy přesahoval 3 uzle. Proto bylo nutné plout po co nejmělčí vodě. Na mělčině je proud slabší. Byla tu však i rizika. Ve vysokých vlnách jsme to točili až těsně u skal lezoucích z vody. V silném větru a vysokých vlnách se loď při obratu občas zastavila a někomu se stalo i to, že začal couvat. To mohlo skončit na útesech.   

A závěr závodu?  Závod byl zkrácen. V závěru jsem se ještě snažil bojovat na maximum, ale na vylepšení 12. místa to nestačilo.  

Co ti závod dal?  Jedno je jasné. Ve Figaru není místo na chyby. Drobná chyba znamená ztrátu, kterou již nenapravíte. Je to nesmírně vyrovnané. Musím na sobě dá pracovat.

Stránky závodu zde. 

Zde najdete odkaz na kampaň na podporu Milana na Startovači. 

Loď, na které se jede: Závod se jede na sériově vyráběných jachtách Bénéteau Figaro II. Díky shodným závodním lodím, je závod mimořádně vyrovnaný a dramatický až do cíle.

Parametry Figaro Bénéteau Design  Marc Lombard:  Délka    10,15 m, Šířka  3,43 m, Ponor   2,10 m, Výška stěžně  15,7 m, Výtlak   3050 kg, Balast    1100 kg, Vodní balast   2 x 220 l, Plocha hlavní plachty   38 m2, Plocha geny  30 m2, Plocha spinakeru  85 m2.  

Fotografie  @Laurent Travert.  

Daniel Vodička, komunikace a PR 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru