Nacházíte se
Úvodní stránka > Atletika > Sprinty ozdobou soboty v Třinci

Sprinty ozdobou soboty v Třinci

První den soutěží na stadionu v rámci mistrovství České republiky dospělých se blýskli zejména sprinteři na 100 metrů v čele se Stromšíkem a Maslákem. Pozoruhodných výkonů však bylo navzdory nepřízni počasí více.

Kvalitní a navíc dramatický souboj byl k vidění na nejkratším sprintu. Už už to vypadalo na jasný triumf (druhý při MČR) vítkovického Stromšíka, jenže v závěru se přihnal z osmé dráhy Duklák Maslák, bezprostředně po doběhu nebylo zrovna jasné jasné, kdo zvítězil. Jedna setina nakonec hrála pro Zdeňka Stromšíka, který si časem 10.29 vyrovnal osobní rekord (tři setiny od rekordu mistrovství). Z tohoto pohledu byl velmi spokojen i poražený Pavel Maslák, osobák si totiž vylepšil o šest setin. „Rychlostní forma je dobrá. Teď je ještě třeba to vyběhat do čtvrtky,“ uvedl stříbrný sprinter. A jak viděl závod vítěz? „Musím se přiznat, že jsem se snažil si hlídat Honzu a Dominika, ale o Pavlovi jsem vůbec nevěděl, takže mi v cíli trošku zatrnulo,“ přiznal Stromšík. „S časem jsem spokojen, a věřím, že mám na to ho ještě vylepšit,“ dodal. Janu Velebovi (Dukla) nestačil ani slušný čas 10.38 na lepší než třetí místo, velmi dobře sprintoval i čtvrtý Dominik Záleský (10.43).

Vysokou úroveň finálovému běhu na 1500 metrů dala vítkovická Simona Vrzalová, která udávala svižné a rovnoměrné tempo (68 vteřin na okruh). Na nástup Kristiiny Mäki na poslední třístovce ale neměla a členka pražského Olympu to k titulu dotáhla v čase 4:14.52, jímž se mj. posunula na čtvrté místo statistik mistrovství. „Možná jsem měla psychickou výhodu, že jsme spolu se Simčou běžely dva závody a v obou jsem ji porazila. Jsem ráda za titul, ale hlavně jsem spokojena s časem. Velký obdiv patří právě Simče, která většinu závodu odtáhla,“ uvedla Mäki. Brzy po startu zaujala třetí pozici Lucie Sekanová (USK) a na ní také doběhla (SB 4:22.85).

Vyrovnaný souboj o medaile svedly na stovce ženy, čelnou pozici od prvních metrů nakonec uhájila až do cíle Klára Seidlová z USK Praha a získala svoje premiérové zlato v čase 11.57. „Mám velkou radost, protože byla velká konkurence. Po dlouhé době se mi zadařilo na MČR. Očekávala jsem vyrovnaný závod a běžela, co to dalo. Do poslední chvíle jsem nevěděla, kdo byl v cíli první,“ prohlásila vítězka. Aby také ne, soupeřky byly jen setinky zpět. A o stříbře a bronzu rozhodovaly pouhé tisíciny, neboť dvě sprinterky dosáhly času 11.61. Štěstěna před Barborou Procházkovou (USK) upřednostnila Nikolu Bendovou (Olymp Praha), která měla viditelně radost i z vylepšeného „SB“ – a nutno podotknout, navzdory protivětru o síle 1,1 m/s.

Na stovce překážek se zopakovalo složení na stupních vítězů z loňska. Ten nejvyšší si vysloužila v nejlepším českém čase 13.28 Kateřina Cachová, vícebojařka z USK Praha se zhruba v polovině trati propracovala před oddílovou kolegyni Lucii Koudelovou a pak již pozici nepustila. Koudelová dosáhla cíle po 13.69 od výstřelu, třetí byla Kateřina Dvořáková z Dukly (13.80), o setinku před další vícebojařkou Klučinovou (13.81). „Jsem ráda, že se postupně na překážkách zrychluji,“ uvedla Cachová. „Začátek sezóny nebyl úplně podle představ, tak doufám, že to bude už jen lepší,“ dodala.

Jen nějakých 70 minut měla po stříbrné patnáctce na odpočinek před pětkou, ale na výkonu Simony Vrzalové jakoby to nebylo příliš znát. Ano, zpočátku se držela zpět ve skupince o druhé místo, neboť první kilometry patřily Lucii Maršánové z pardubické Hvězdy. V druhé polovině závodu se ale Vrzalová dotáhla a na zrychlení v poslední 300 neměla Maršánová odpověď. Kvalitní byly i časy obou – vítězky 16:45.54, druhé 16:52.23. „Jsem ráda, že se mi podařilo zvítězit před domácím publikem alespoň v jedné disciplíně. Měla jsem tu rodinu a hodně kamarádů. Lucka měla velký náskok a jeho stahování mě stale hodně sil, ale touha po vítězství byla silnější,“prohlásila Vrzalová. Pro druhou medaili dne si doběhla také bronzová Barbora Jíšová, navíc i zde si vylepšila osobák (17:03.61),

Běžci na pětce hodně taktizovali, a to byla voda na mlýn mílaři Jakubu Holušovi. Člen pražské Dukly nastoupil při náběhu do závěrečného okruhu, a jediný kdo jakž takž stíhal, byl jeho oddílový kolega Jakub Friš. Nakonec ale i on podlehl a Holuša zvítězil v čase 14:36.99, Friš si o vteřinu a půl zpět vylepšil osobák (14.38.55). „Titul se rozhodně počítá. Panovalo příjemné počasí pro běh. Cílem bylo běžet na finiš, což se mi podařilo. Čekají mě těžké mítinky Diamantové ligy, takže jsem chtěl pošetřit síly. Z tréninkového hlediska byl dnešní závod ideální,“ pochvaloval si Holuša. Bronz k titulu z dopoledního stýplu přidal Lukáš Olejníček.

Mezi dálkaři se podle očekávání prosadil Radek Juška z Olympu Praha, svůj nejdelší pokus 786 cm paradoxně skočil v největším protivětru ze svých pokusů (-2,3 m/s). „Určitě jsem dnes chtěl skočit dál a prolomit hranici osmi metrů. To se bohužel nepodařilo, protože foukal místy celkem silný protivítr. Cítím se také trošku unavený, takže jsem nebyl úplně ve své kůži,“ přiznal Juška. Stříbro bral díky vylepšenému výkonu sezóny na 746 Milan Pírek z Univerzity Brno, bronz bral o decimetr zpět (736) vítkovický Jakub Bystroň.

Svůj jubilejní desátý titul si z Třince odveze Jaroslav Bába, výšku ovládl člen pražské Dukly výkonem 218 cm. „Titul mě samozřejmě potěšil, ale výkony bohužel nejsou takové, jaké by měly být. V tréninku to vypadá dobře, ale v závodě jsem pak takový křečovitý. Snad se ještě najdu, věřím, že na výkon okolo 225 mám,“ uvedla Bába. Stříbro si vysloužil Matyáš Dalecký za 215 cm. Rovnocenný zápis Petra Píchy (Sokol Č. Budějovice) a Martina Heindla (Dukla) do úrovně 211 rozhodl o bronzech pro oba.

Sedmé zlato z trojskoku při venkovním MČR vybojovala Lucie Májková z USK Praha, když nejlépe jí vyšel třetí pokus dlouhý 13.33 m. „S výkonem rozhodně spokojena nejsem. Forma byla, ale nějak jsem se prala s rozběhem. Letos se mi poprvé stalo, že mi foukalo do zad a moc jsem se s tím nesrovnala. Titulu si ale samozřejmě vážím,“ uvedla šampionka. Radost měla stříbrná Šárka Buranská z Kolína, neboť si vylepšila osobák na 12.94. Za „letošňák“ 12.70 z poslední série pak vybojovala bronz zkušená Kateřina Líbalová z Kladna a rozesmutnila tak Annu Zekuciovou, které ani 2x posunutý OR – až na 12.61 – nestačil na medaili.

Své třetí diskařské a celkově páté zlato z republiky vybojoval Jan Marcell. Členu brněnské Univerzity vyšel nejlépe závěrečný pokus, jenž měřil 59.59 m. Šestý hod letěl nejdále i z ruky kladenského Tomáš Voňavky, v jeho případě dopadl na 56.19. Bronz pak bral Jaromír Mazgal z Dukly (55.72).

Bez větších potíží získala svůj pátý mistrovský titul v disku Eliška Staňková. Závodnice oblékající dres Tepa Kladno hodila nejdále v druhé sérii – 56.95. „Musím se přiznat, že jsem čekala o něco delší hody. Měla jsem ale lehký výron kotníku a začala házet trochu jinak. V tréninku to už léta hodně daleko, tak věřím, že to prodám i v závodě,“ uvedla Eliška. Zbylé medaile už se rozdělovaly pod 50 metry, pro stříbrnou Zuzanu Kubicovou (Spartak Praha 4) byl nicméně výkon 48.80 nejlepší v sezóně, pro bronzovou Barboru Tichou (Chrudim) pak 48.28 dokonce v kariéře.

Zlato si v koulařského sektoru přesvědčivě vysloužila Petra Klementová ze Slavie Havířov, když nejvíce předvedla 15.48 m. Vítkovické Gabriela Pallové hranice 15 metrů unikla o 2 cm (14.98), bronz si na úkor zkušené Jany Kárníkové vysloužila vícebojařka Eliška Klučinová z USK (14.41).

Štafetu žen na 4×100 metrů po vyrovnaném duelu z Olympem Brno ovládla sestava Domská, Turnerová, Hofmanová, Koudelová z USK Praha za 45.63. Brňačky zůstaly o 23 setin zpět a na bedně měly ještě společnost svého „béčka“ (47.80). Čtvrt vteřina byl i vítězný rozdíl mezi muži, kde se radovala čtveřice Král, Povýšil, Trafina, Kolář ze Slovanu Liberec za čas 40.68 před Slavii Praha (40.93), třetí finišovali sprinteři z pražské Jeseniovy (42.85). Nejrychlejší byla v závodě juniorská repre (40.65).

Velmi dobře zaběhla stovku překážek již v rozběhu – za 13.34 – Kateřina Cachová, její jmenovkyně Dvořáková časem 13.72 splnila limit pro ME do 22 let. Nejrychlejšími sprintery na hladké stovce byli v kvalifikační fázi Jan Veleba (10.45) a Dominik Záleský (10.48). Mezi ženami byla nejsvižnější hostující Slovenka Bezeková (11.53), z domácích pak Klára Seidlová (11.55) a Barbora Procházková (11.57). V dalším pořadí si pak Marcela Pírková řekla osobákem 11.70 o ME22, podobně pak Kateřina Vávrová OR 11.79 o ME19.

Deštivé dopoledne

Překvapení se zrodilo mezi kladivářkami. Obě zkušené souputnice se trápily, čehož využila juniorka Kateřina Skypalová ze Škody Plzeň, a v páté sérii hodila vítězných 64.43. „Vůbec jsem nečekala, že bych mohla zvítězit,“ přiznala. „Trošku mě mrzí poslední pokus, kdy jsem opravdu lehce přešlápla. Chtěla bych poděkovat hlavně trenérce (Plašilové) a rodičům, kterým vděčím za tento úspěch,“ uvedla Skypalová, které se teď bude připravovat na republiku ve své kategorii v Jablonci a hlavně na červencové mistrovství Evropy v Grossetu.

Na soupeřky se neohlížela a závod opanovala stylem start-cíl. Takový byl stýpl v podání Evy Krchové z USK Praha, která v dešti zaběhla 10:05.88. „Chtěla jsem běžet limit na univerziádu, což se mi o deset vteřin nepodařilo. Mrzí mě to, ale věřím, že budou ještě možnosti v závodech, kde budu mít i s kým běžet a vytáhne mě k lepšímu času,“ uvedla Eva. O stříbru bylo také rozhodnuto daleko před cílem, nakonec si tréninková parťačka Krchové ze skupiny Jana Pernici Barbora Jíšová dokonce o vteřinku zlepšila osobák na 10:36.14. Nejvyrovnanější byl boj o bronz, díky jasně lepšímu závěrečnému kolu jej získala frýdeckomístecká Veronika Siebeltová (10:53.07).

Mezi stýplaři se hranici (9 minut) povedlo pokořit. A to především díky Janu Janů, který dvě třetiny závod udával solidní tempo, a Lukáši Olejníčkovi, jenž v posledních dvou okruzích zrychlil. Jejich krásný souboj trval až do předposlední překážky, na níž Janů škobrtl a Olejníček už menší náskok nepustil. V cíli se běžec brněnské Univerzity Brno objevil za 8:58.71, poražený, jenž hájí barvy pardubické Hvězdy, zůstal o necelé dvě vteřiny zpět (osobák 9:00.39). Bronz si vysloužil Duklák Jáchym Kovář (OR 9:11.57).

S deštěm se museli vypořádat také čtvrtkaři na překážkách. Ženská favoritka Denisa Rosolová podmínky zvládla a zvítězila ve svém rozběhu za rovnou minutu, což byl nakonec i nejrychlejší čas v této fázi závodu. Mezi muži dosáhl nejlepšího výkonu Martin Juránek (52.31), všichni jeho hlavní soupeři se ale také probili dál. Rychlou hladkou čtvrtku navzdory rozběhu a počasí zaběhla dorostenka Barbora Malíková (55.11), mezi muži dosáhl nejlepšího času hlavní adept na titul Patrik Šorm (47.85).

Výsledky

Fotogalerie

Michal Procházka, Petr Jelínek, ČAS, foto: Eduard Erben

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru