Nacházíte se
Úvodní stránka > Vodní sporty > Mistrovství ČR ve windsurfingu

Mistrovství ČR ve windsurfingu

Již poněkolikáté si čeští windsurfaři vybrali ke svému mistrovství republiky Viganj v Chorvatsku, kde je kromě letního počasí také příznivý vítr.

První den větrné podmínky v Peljašackém kanálu závodům přály. Stabilní mistral o síle 16–18 uzlů umožnil uskutečnit prvních 14 rozjížděk slalomu. V této disciplíně se na startu sešlo 25 účastníků. Eliminace je série rozjížděk, kdy do prvních dvou jsou závodníci vylosováni na základě předchozích výsledků. Z každé rozjížďky postupuje nejlepších šest do velkého finále (Winners Final) a ostatní do malého finále (Loosers Final). První den se podařilo dokončit 3 eliminace a zahájit čtvrtou. Nejlepší výkony předvedl domácí Luka Mratovič. Z českých závodníků se na předních místech objevovali Jan Skřepek, Jakub Zíma a Filip Myška.

Druhý den již byly větrné podmínky méně příznivé. Podařilo se uskutečnit pouze 4 rozjížďky slalomu, to znamená, že byly dokončeny 4 eliminace a zahájena pátá. Ve vedení byl stále místní chorvatský závodník Luka Mratovič. Druhé místo si upevnil Jakub Zíma.

V pozdních odpoledních hodinách začaly také rozjížďky třídy Formule windsurfing. Ve větru 12–14 uzlů se odjely tři rozjížďky, pořadí na prvních místech bylo vyrovnané. Nejlépe si vedli Jakub Zíma, Luka Mratkovič a Stojan Vladkovič ze Slovinska.

Třetí den v Pelješackém kanále foukalo jugo. Uskutečnily se dvě rozjížďky pro třídu Formula windusrfing. První vyhrál Jakub Zíma, druhou Slovinec Stojan Vladkovič, oba se tak posunuli na vedoucí příčky průběžného pořadí. Po pauze se vítr otočil na mistral a zeslábl, takže další rozjížďku již nebylo možné startovat.

Čtvrtý den se podařilo uskutečnit 4 rozjížďky třídy Formula windsurfing. První v jihovýchodním větru o síle 8–10 uzlů. Potom vítr ustal, změnil se na západní a ve větru 12–16 uzlů se uskutečnily další tři rozjížďky. Na předních místech se umísťovali Martin Saldký, Jakub Zíma a Luka Maratovič. Naopak se nedařilo Stojanu Vladkoviči, který nedokončil dvě rozjížďky.

Pátý den již vítr závodu nepřál. Jedna rozjížďka byla vystartována, ale byla přerušena po prvním kole. Poslední den všichni netrpělivě očekávali jugo, ve kterém by se mohly dokončit další rozjížďky slalomu. Vítr přišel, nebyl však tak silný, jak se čekalo. Podařilo se odjet pouze 8 rozjížděk, byla tedy dokončena pátá a šestá eliminace. Postavení na čelních místech si zajistili Jakub Zíma a domácí Luka Maratovič, dále se dařilo Filipu Myškovi a Stojanu Vidakoviči ze Slovinska.

„Trojici rozhodčích – Marek Pavlovský, Michal Žák a Richard Waisser – patří obrovský dík za perfektní a kvalitní mistrovský závod. Celkem jsme odjeli 6 eliminací slalomu a 9 rozjížděk ve Formuli, což je neuvěřitelné, protože nelze říci, že by nám vítr zrovna přál. Takto profesionálně řízený závod jsme ve Viganji ještě nejeli a tento rozhodcovský tým nasadil laťku proklatě vysoko. Budeme doufat, že se nám je podaří angažovat i příští rok. Minutou ticha jsme při vyhlášení uctili památku našeho kamaráda Adama Horkého, který už s námi bohužel nikdy závodit nebude. Pokud se ve Viganji sejdeme i příští rok, bude nám ctí závod uspořádat jako jeho memoriál,“ uvedla Martina Dlouhá za asociaci českých windsurfařů.

Mistrovství ČR Slalom (26 plováků)

  1. CRO 751 Luka Mratovič
  2. CZE 177 Jakub Zíma (1. ČAP)
  3. SLO 5 Stojan Vidakovič
  4. CZE 333 Filip Myška (2.ČAP)
  5. CZE 178 Michael Kvašňovský (3.ČAP)
  6. CZE 78 Jan Skřepek

Mistrovství ČR Formule windsurfing (19 plováků)

  1. CZE 177 Jakub Zíma (1.ČAP)
  2. CRO 751 Luka Mratovič
  3. CZE 4 Martin Sladký (2.ČAP)
  4. CZE 78 Jan Skřepek (3.ČAP)
  5. SLO 5 Stojan Vidakovič
  6. CZE 333 Filip Myška

Fotografie ze závodu jsou na facebooku České windsurfingová asociace

www.facebook.com/ceskawindsurfingovaasociace

Eva Skořepová

PR manažerka Českého svazu jachtingu

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru