Nacházíte se
Úvodní stránka > Cyklistika > Světový pohár cyklokrosařů Táboře tentokrát stupně vítězů bez Čechů

Světový pohár cyklokrosařů Táboře tentokrát stupně vítězů bez Čechů

 

Bez českého zastoupení na stupních vítězů skončil letošní podnik Světového poháru cyklokrosařů. Ve čtvrtém dějství seriálu k nim měl nejblíže domácí táborský junior Jakub Ťoupalík, který o třetí místo přišel až ve spurtu s Tomem Lindnerem z Německa. V elitní kategorii žen dojela devátá Pavla Havlíková, hned za ní projela cílovou páskou Kateřina Nash, mezi dojel Michael Boroš patnáctý.

Třiadvacetiletý nizozemský všestranný Mathieu van der Poel, mistr Evropy, potvrdil roli favorita. Nastoupil už ve druhém z devíti okruhů a od té chvíle jel až do cíle sólový závod. Vyhrál před Belgičanem Michaelem Vanthourenhoutem a svým krajanem Larsem vn de der Haarem. Neuspěl naopak mistr světa z posledních tří šampionátů Wout van Aert – chyboval a po pádu skončil až sedmý.

Boroš jel v úvodu závodu na trati, kde se mu tradičně daří, skvěle. Ještě v polovině závodu bojoval ve skupině o medaile. Táborské publikum ho hnalo, ale v poledních kolech mu došly síly. „Skoro v každém závodě mi chybí pověstný kousek, ale to se neustále opakuji. Patnáct až dvacet lidí je schopných bojovat o první pětku. Poslední kola už jsem lapal po dechu a musel jsem si zvolnit. Jinak to ale nejde. Jak tam není člověk od začátku, tak už se nechytá. Prostě buď a nebo. Kdybych věděl, co mi chybí, tak už bych to dávno udělal. Musím pokračovat dál a pevně doufat, že to jednou vyjde,“ řekl Michael Boroš.

A na domácích tratích česká jednička Jan Nesvadba poznal, že svět je jinde. „Hned po startu jsem spadl, takže to nebylo zrovna ideální. Asi jsem to ze začátku přepálil a jak se zrychlilo, tak jsem musel zvolnit. Navíc mi to dost klouzalo, takže jsem jezdil v zatáčkách opatrně.“

Obě zkušené Češky Nash a Havlíková se po prvním z pěti kol pohybovaly na konci první desítky, ale jen pár sekund za špičkou. Nash ovšem ve druhém kole při výjezdu na mez, kde měla řada závodnic velký problém už během prvního okruhu, uklouzla a ztratila mnoho cenných sekund a především míst.

Propadla se mimo první desítku a bylo jasné, že na třetí místo z úvodního letošního závodu v americkém Waterloo nenaváže. Dramatický a napínavý závod přinesl rozuzlení až v samotném závěru. Rozhodující náskok si vypracovala v průběhu posledního okruhu Lucinda Brandová a ten proměnila ve vítězství.

„Před závodem bych byla s desítkou spokojená, ale momentálně jsem maličko zklamaná. Měla jsem to dobře rozjeté, dalo se bojovat o bednu. Trošku mě to teď mrzí. Od začátku jsem jela nadoraz. Přestože jsem ztratila kontakt s čelem, tajně jsem doufala, že čelo zpomalí. Ale bohužel,“ říkala v cíli Pavla Havlíková.

A Kateřina Nash přidala. „Byl to pěkný závod. Když jsem dojížděla čelní skupinu, tak jsem se zasekla na mezičce. Měla jsem totiž naběhanou svoji stopu, ale některá ze soupeřek mi tam vběhla a já musela středem a tam se to nedalo vyběhnout. Nevzdávala jsem to, nemělo cenu brečet. Bez té chyby bych tam asi byla, ale ztratila jsem šanci zabojovat o dobrý výsledek. Děkuji všem fanouškům za neustálé povzbuzování, opravdu mi moc pomohli.“

Jen těsně unikly stupně vítězů Jakubu Ťoupalíkovi. Ale z Čechů nejel velmi dobře sám, do elitní desítky se vešli ještě další tři naši jezdci. Sedmý dojel Jan Zatloukal, za ním se seřadili Pavel Bittner a Tomáš Ježek. Zvítězil Belgičan Witse Meeussen, druhý by jeho krajan, šestnáctiletý syn krosového velikána Svena Nyse Thibau. Hned po startu to napálil Ťoupalík a vypracoval si nadějný náskok. V závěru prvního kola Ťoupalíka soupeři dojeli a na čele závodu se usadila skupina největších favoritů.

Ťoupalík dorazil do cíle jen pět sekund za vítězem a i když mu stupně vítězů unikly, tak byl spokojen. „Čtvrté místo na svěťáku musím brát. V jednu chvíli jsme jezdili na čele v osmi lidech. Škoda pádu dvě kola před cílem. Ten mě stál spoustu sil. Byl jsem chvilku otřesený, trochu jsem ztrácel v technice. Určitě jsem byl silný, na bednu jsem měl,“ řekl Adam Ťoupalík.

I když neobhájil svou třetí pozici z úvodního podniku SP v Bernu, tak Tomáš Ježek nebyl naštvaný. „Myslel jsem na víc,“ netajil přesto zklamání. Ale i tak je to umístění do desítky doma, takže dobrý. Moc mi závod nesedl technicky, nesedí mi příliš ten zmrzlý povrch, ale není to žádná tragédie,“ uvedl Ježek.

 

Výsledky:

Muži:

  1. M. van der Poel (Niz.) 1:02:43, 2. M. Vanthourenhout (Belg.) +14, 3. van der Haar (Niz.) +20, …15. Boroš +1:39, 25. A. Ťoupalík +2:46, 28. Nesvadba +2:48, 36. Paprstka +3:25, 43. Malík, 44. Škarnitzl (všichni ČR) oba +4:55.

Ženy:

  1. Brandová 40:19, 2. Worstová (obě Niz.) +5, 3. Arzuffiová (It.) +6, …9. Havlíková +48, 10. Nash +49, 16. Czeczinkarová +1:20, 37. Ungermanová (všechny ČR) +3:15.

Junioři:

  1. Meeussen 38:29, 2. Nys (oba Belg.) +4, 3. Lindner (Něm.), 4. J. Ťoupalík (ČR) oba +5, …7. Zatloukal +29, 8. Bittner +35, 9. Ježek +42, 13. Šulc (všichni ČR) +1:04.

Muži U23:

1.Pidcock (Brit.) 51:31, 2. Dorigoni (It.) +11, 3. Benoist (Fr.) +11, …12. Jelínek +1:312, 18. Vaníček +2:08, 19. Kopecký +2:21, 20. Říman +2:23, 23. Mayer +3:24, 24. Tomášek (všichni ČR) +3:49.

jc, foto Jaroslav Svoboda, Michal Sváček

Související obrázky:

CPA

Similar Articles

Nahoru