epublikový šampionát juniorů a dorostu v Třinci ozdobil první den národní rekord na 100 m překážek Nikoly Bendové, ostatním sprinterům snahu rychlé časy svál silný protivítr. Všestranná Tereza Vokálová vyhrála stovku překážek, dálku a spolu s kolegyněmi z Jablonce i štafetu 4×100 m.

Týden po rekordním double na 100 a 200 metrů v Táboře přidala Nikola Bendová do třetice další výkon se značkou „NR“. Člence pražského Olympu v dalším zápisu do hostorických dorosteneckých statistik nezabránil ani protivítr o síle 0,9 metru za sekundu, stovku s překážkami zaběhla za 13.57 vteřiny, o dvě setiny rychleji než sama Nikola před třemi týdny v Praze.

Nutno podotknout, že na její kolegy sprintery však byly povětrnostní podmínky povětšinou ještě přísnější. Třeba její oddílový kolega na překážkové stodesítce, junior David Sklenář, marně usiloval o pokoření limitu na MS do Bydhoště, proti větru o síle 2,3 m/s zaznamenal v rozběhu 14.11, ve finále pak dul ještě silněji, -3,6 m/s, a tak tak, že za této situace David uhájil titul (v čase 14.32). Pokud jde o finálové závody, smutným rekordmanem byla stovka dorostenek, kde sprinterkám foukalo do tváře 4,2 m/s. Naopak vcelku milosrdný byl vítr k juniorům na stejné trati – „jen“ -1,1 m/s – a vítězný David Kolář z Liberce z toho dokázal vytěžit solidní čas 10.83

CPA_2916

Ve sběru titulů neměla vážnou konkurenci juniorka Tereza Vokálová. Svěřenkyně Dany Jandové, která se před týdnem blýskla limitem na ME dospělých na 400 m překážek, prokázala v Třinci svou univerzálnost. V dálce jí stačily ke zlatu absolvovat tři pokusy, ten nejdelší – 623 cm – pohříchu nebyl s povolenou podporou větru (+2,3 m/s), nicméně vyhrála by i regulérními 590 cm. Následně zvládla na stovce překážek souboj s protivětrem (-3,0 m/s) i s další limitářkou na MSJ v disciplíně Kateřinou Dvořákovou, která běžela 14.13, zatímco Tereza 13.90. Zlatý hattrick pak zkompletovala díky spolupráci s kolegyněmi z jabloneckého Liazu Šafaříkovou, Čejchanovou a Barborovou ve štafetě 4×100 m, kde triumfovaly za 48.23, o dvě setiny před soupeřkami z Olomouce. Juniorská výškařka Michaela Hrubá potvrdila roli favoritky, členka JAC Brno po zdolání 189 cm už v soutěži nepokračovala. Další medailistka z loňského MS dorostu Lada Pejchalová (Trutnov) zvládla tentokrát 180. Jejich vrstevník Josef Adámek z České Lípy si vylepšil osobní rekord na 210, dorostenka Kristýna Malířová z Lovosic překonala 174, táborská Alena Panovská 172. CPA_1907Dobrou formu před blížícím se dorosteneckým MS v Tbilisi potvrdili dálkaři ústeckoorlická Pavlína Minářová, které změřili 601 cm, a Vilém Stráský z JAC Brno, jenž dolétl na 717. Tyčkařskému sektoru vládl mezi juniory Matěj Ščerba z AC Ústí nad Labem se 485, jeho mladší kolega Jan Švec z Jihlavy se přenesl přes 465. Suverénně si mezi dorosteneckými kladivářkami počínala Kateřina Skypalová (Škoda Plzeň), která hodila nejdále 66.08 m. Duel limitářů pro MS juniorů ve stejné disciplíně vyšel lépe pro Josefa Egrta z Turnova, který jabloneckého Patrika Hájka předčil o 6 centimetrů (66.81 vs. 66.75). Jejich oštěpařská vrstevnice a rovněž reprezentantka pro Bydhošť Nikol Tabačková z Poruby ovládla soutěž s 54.33.

Slibné rozběhové časy na 400 metrů předvedl dorost, Ondřej Chloupek 49.26, Lada Vondrová 54.97 – v jejím případě je však otázka, kolik sil jí zbude na zlepšení po dnešní kombinaci s dvěma koly 100 m překážek (a brala zde bronz.

Zdroj www. Atletika.CZ /foto CPA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Související obrázky:

CPA

Similar Articles