Bikerka Nash skončila na MS sedmá
Dvaatřicetiletá dánská bikerka Anika Langvadová vybojovala svůj životní úspěch, na světovém šampionátu v Novém městě na Moravě získala zlatou medaili, navíc zcela suverénním způsobem. Česká reprezentantka Kateřina Nash dojela na sedmém místě, vybojovala tím svůj nejlepší výsledek na světových šampionátech, když dosud bylo jejím maximem 12. místo z roku 2012.
Ve čtvrtečním závodu štafet Nash ukázala, že by měla patřit k okruhu největších favoritek, a tak to také v úvodu závodu vypadalo. Usadila se mezi nejlepší, po zaváděcím kole jela ve vedoucí skupině osmi závodnic. Chyběly v ní ale tři z největších hvězd. Norská bikerka Gunn-Rita Dahledová-Flejsaaová, skončil krátce po startu v pádu a s bolestivou grimasou ve tváři pro ni závod skončil. Spolu s ní se v pádu ocitla obhájkyně zlata Paulina Ferrandová-Prevotová a tím skončily i její naděje na stupně vítězů a Švýcarska Jolanda Neffová po vjezdu do druhého kola překvapivě nestačila.
Tempo od úvodních kilometrů udávaly Langvadová a spolu s ní Polka Maja Wloszczowská, Nash a její týmová kolegyně Kanaďanka Catharine Pendrelová. Langvadová ale dlouho neváhala. Již v prvním kole nastoupila a žádná ze soupeřek na to nedokázala zareagovat. V cíli úvodního, z pěti okruhů již měla k dobru 21 vteřin a za ní jelo kvareteto Nash, Pendrelová, Wloszczowská a čtyřiačtyřicetiletá Němka Sabine Spitzová.
Z dalších našich bikerek měla dobrý začátek Jitka Škarnitzlová, ale v průběhu dalšího závodu se neustále propadala, naopak ze zadních pozic se posouvala kupředu Karla Štěpánová, které se nakonec podařilo vybojovat umístění v první dvacítce. „Jsem takový smolař. Před závodem jsem se byla na trati rozjet a kamenech se poroučela k zemi. Sice jsem se natloukla, ale jet jsem mohla. No a při startu přetrhla Grobertová přede mnou řetěz, později jsem musela v depu upravovat sedlovku. V kopcích se mi jelo dobře a získávala, ve sjezdech neztrácela. S první dvacítkou jsem nadmíru spokojená,“ řekla Karla Štěpánová.
V cíli druhého kola vedla Langwvdová o půl minuty před Wloszczowskou, třetí jela osamoceně Spitzová, potom Pendrelová a před Nah se postupně dostala Američanka Lea Davisonová, další Kanaďanka Emily Battyová a v posledním kole i Ruska Irina Kaleťjevová. „Jsem spokojená, je to moje nejlepší umístění na mistrovství světa. Závod to byl hodně náročný, ale takový je sport, kdyby to bylo lehké, dělaly by jej všichni. Je hrozně důležité být vpředu v zaváděcím kole, protože lidi začínají dělat chyby a čelo by mohlo odjet. Dostala jsem se tam a měla z toho radost, ale už v prvním kole mi bylo jasné, že si musím jet svoje tempo. Bylo to pět okruhů a to člověk pozná,“ řekla Kateřina Nash.
Langvadová si ale svoji pozici bezpečně hlídala, soupeřkám šanci nedala. Při nájezdu do posledního okruhu se zdálo, že je rozhodnuto i o dalších medailích, ale… Defekt nejprve vyřadil ze hry Spitzovou a nakonec o medaili připravil i Wloszczowskou. Ta po defektu v samém závěru přišla nejprve o druhé místo, když se před ní dostala Davisonová a v cílové rovince ji o pár centimetrů přespurtovala ještě Battyová.
Výsledky:
Ženy:
Ženy:
1. Langvadová (Dán.) 1:30:13, 2. Davisonová (USA) +1:12, 3. Battyová (Kan.), 4. Wloszczowská (Pol.) obě +1:44, 5. Pendrelová (Kan.) +2:53, 6. Kalenťjevová (Rus.) +3:22, 7. Nash (ČR) +3:37, 8. Neffová (Švýc.) +3:59, 9. Spitzová (Něm.) +4:07, 10. Indergandová (Švýc.) +4:53, …20. Štěpánová +8:27, 44. Škarnitzlová -1 kolo, Němcová (všechny ČR) nedokončila.

foto CPA

Související obrázky:

CPA

Similar Articles