Nacházíte se
Úvodní stránka > Ostatní > Dva zápasy, dvě výhry. Čeští mladíci přejeli Maďarsko

Dva zápasy, dvě výhry. Čeští mladíci přejeli Maďarsko

Praha – Ideální scénář přinesl české reprezentaci první den mistrovství Evropy do 21 let v malém fotbalu v pražském areálu Slavoje Vyšehrad. Po vítězství 3:0 nad Slovinskem v posledním večerním utkání prvního hracího dne přejeli Maďarsko 6:1.

Po dvou výhrách tak zadělali na postup ze základní skupiny A. „Je potřeba udržet hlavy nahoře, ale přistoupit k dalším dvěma utkáním zodpovědně a nemyslet si, že to teď půjde samo. Každý soupeř je jiný a ke každému zápasu tak musíme přistoupit. Teď jsme největším soupeřem sami sobě,“ upozornil český trenér Zdeněk Parůžek.

Na výhře se Slovinskem se dvěma brankami podílel Daniel Kavka, proti Maďarsku se k němu stejným příspěvkem přidal Ladislav Mužík. „Se svým výkonem až tak spokojený nejsem. První utkání bylo horší, ve druhém jsme podali docela dobrý týmový výkon. Každý zápas jdeme nahoru, máme dvě výhry a co víc si přát?“ usmál se pardubický záložník Mužík.

Přestože Maďaři zdolali 10:1 Itálii, český celek proti nim podal zodpovědný výkon a nedal jim šanci. „Soupeř byl fotbalovější, což nám určitě sedělo. Trpělivou hrou zezadu a zlepšeným pohybem jsme si připravovali šance, které se nám dařilo proměňovat. Myslím si, že k tomu hodně pomohl první zápas se Slovinskem, který byl fyziky náročný. Kluci věděli, že nás čeká, dejme tomu, lehčí soupeř. Duel byl o tom si šance vytvořit a proměnit je, což se nám povedlo,“ hodnotil Parůžek.

Skóre otevřel už po čtyřech minutách Adam Kraus, který si narazil míč s Danielem Kavkou, a procedil jej do branky. O dvě minuty později se šajtlí opřel do míče Kavka, otřel jej o tyčku a připsal si třetí branku na turnaji.

V osmnácté minutě putoval míč po ose Kraus – Kavka – Mužík a poslední jmenovaný vstřelil Maďarům třetí branku. „Zatímco Slovinci byli na začátek těžký, nepříjemný a důrazný soupeř, s Maďary zůstala jen otázka času, kdy dáme rychlé góly. Dali jsme je a turnaj jsme dobře rozjeli. Máme na to oba týmy v sobotu porazit, snad to vyjde,“ vzhlížel Mužík k utkáním s Itálií a Německem.

Přestože ve 21. minutě Maďar Kis prostřelil gólmana brněnského týmu Gioia Dominika Kunického, hned tři minuty po něm uklidil Michal Dosoudil do sítě přihrávku Adama Širůčka. „Vzápětí po maďarském gólu jsme dali na 4:1, čímž jsme se uklidnili,“ povídal milovický záložník Dosoudil, který se do hry dostal v prvním střetnutí až jako střídající hráč. „Moc jsem nečekal, že proti Maďarům nastoupím od začátku, přece jen jsem proti Slovincům stihl dvacet minut, tři střídání. Jsem rád a snad jsem se ukázal,“ ušklíbl se Dosoudil.

Po přestávce už české skóre navýšil opět Mužík, který zužitkoval krásnou přihrávku Břetislava Tvrzníka, a v závěru napálil míč do sítě blanenský forvard Širůček. „Druhý poločas jsme byli na můj vkus zbytečně moc zbrklí, chyběla nám trpělivost. Nechali jsme Maďary hrát, a když jsme balon získali, chtěli jsme jej zbytečně rychle dostat z naší půlky na jejich. Nebylo to připravené, pak jsme o míč zase přišli,“ poznamenal Parůžek.

Český celek čeká v sobotu od deseti hodin dopoledne Itálie, v šest hodin večer pak vyzve Německo, které zdolal už 3:0 při lednové přípravě v Milovicích. „Proti Maďarům šlo vidět, že jsme víc sehraní než v prvním utkání, hodně jsme byli na balonu, vytvořili jsme si dost šancí a dokázali je proměnit. Itálie je určitě hratelná, Německo bude hodně tvrdý soupeř jako v Milovicích,“ mínil Dosoudil.

Česká republika – Maďarsko 6:1 (4:1)

Branky: 18. a 44. Mužík, 4. Kraus, 6. Kavka, 24, Dosoudil, 60. Širůček – 21. Kis.

Česká republika: Kunický – Haspra, Hulinský (31. Mezník), Koudelka (45. Mařík), Dosoudil (45. Blaha), Širůček – Tvrzník, Rosůlek, Mužík, Kraus, Kavka (54. Krátký). Trenéři: Brejla a Parůžek.

Čtsa, Jaroslav Kara, tiskový mluvčí,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru