Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Generálka se Slovenskem přinesla remízu. A trenérům zamotala hlavy

Generálka se Slovenskem přinesla remízu. A trenérům zamotala hlavy

Praha – Staří známí přijeli do pražských Malešic ke generálce české reprezentace do 21 let v malém fotbalu před domácím mistrovství Evropy. I když známí… Slovenský výběr přivezl o dost odlišný mančaft oproti tomu, který už česká lvíčata v přípravě dvakrát porazila. Závěrečný test i s brněnskou trojicí Dominik Kunický, Jan Hloch a Michal Mezník před Eurem skončil remízou 3:3.

Oba poločasy skončily také nerozhodně, především po přestávce pak hru komplikoval silný déšť. „Myslím, že to byl skvělý test, který nám ukázal, jak jsme na tom a co ještě vyladit do Eura. Byl to fakt dobrý zápas, dvakrát jsme vedli, škoda že jsme to neudrželi. I soupeř ukázal větší kvalitu než třeba při zápase v Bratislavě, přijel s naprosto odlišným a urostlejším týmem,“ narážel na slovenskou výškovou převahu český záložník Tomáš Mařík.

Česká reprezentace nastoupila v každém poločase s jinou devítičlennou sestavou, aby všichni hráči dostali rovnoměrný počet minut. V první půli český tým prohrával, když jeho přečíslení s vytaženým gólmanem potrestal trefou do prázdné branky slovenský kapitán Michal Uhliarik, který se zmocnil odražené střely Lukáše Haspry.

Domácí celek se nevzdal a do přestávky srovnal. Dvojice Dominik Čáň, Michal Dosoudil urputně bojovala o balon a druhý jmenovaný jej poslal k tyči. „První pětka to měla na rozdíl od druhé těžké v tom, že se nemohla připravit na slovenskou hru. Druhá pětka už ji viděla a mohli jsme si říct, jak chceme, aby to vypadalo. „V první půli jsme hráli dobře s gólmanem, což představuje výhodu v držení balonu, ale na můj vkus chybělo překvapivé řešení. Máme nazkoušený jeden herní systém, ale když jej soupeř přečetl, nedokázali jsme schéma změnit,“ poznamenal český kouč Zdeněk Parůžek.

Chvíli po přestávce se český tým dostal do vedení, když pas gólmana Dominika Kunického z brněnského týmu Gioia napálil k tyči Adam Kraus. Jenže po čtvrthodině Slováci srovnali, když dobře provedený brejk zakončil přesně Jakub Ryban. Devět minut před koncem vrátil české reprezentaci vedení Ladislav Mužík, který si narazil s Danielem Kavkou. „Druhá pětka zlepšila pohyb, měla víc kreativity dopředu, hráči si dovolili a to je cesta, kterou chceme jít. Nechceme hráče svazovat takticky, aby se projevila jejich vlastní kreativita, co v sobě mají a aby je fotbal bavil“ podotkl Parůžek.

Slovensku zařídil první remízu s Českou republikou kapitán Uhliarik, když do sítě zapadl jeho tečovaný přímý kop. „Zápas ukázal vynikající taktiku na obou stranách, navíc v takovém počasí a terénu. Myslím si, že Česko je perfektně připravené. A my? Jenom se chytáme,“ pousmál se dvougólový lídr slovenského mužstva.

Kulisu utkání na malešickém stadionu dodávali také fanoušci, rekrutující se vesměs z rodiny Maříků. „Nějak jsem se zmínil, že hrajeme, hned se toho všichni chytli. Taťka s bráchou jeli i do Bratislavy. Jsme velká fanouškovská rodina, navzájem se všichni podporujeme. Když brácha hrál za reprezentaci velkého fotbalu, jeli jsme i do Srbska,“ směj se Mařík.

Už ve čtvrtek dopoledne oznámí trenéři, která trojice český reprezentační tým před Eurem opustí. „Máme hlavu dost zamotanou. Čeká nás dlouhé debatování a víme už teď, že to nebude jednoduché. Na druhou stranu je nám jasné, že rozhodnutí přijít musí. Každopádně mužstvo kvalitu má a roli favorita přijímáme, nezříkáme se jí,“ přitakává Parůžek.

Mezi záložníky bojuje o pokračování také Mařík, jeden se na Vyšehrad podívá pouze jako divák. „Reprezentace je fantastická, už nominace mě překvapila. Jsem tu jeden z nejmladších a hrozně moc to pro mě znamená. Doufám, že jsem tady odvedl dobrou práci a ukázal se, abych třeba i v příštích letech mohl v nároďáku pokračovat,“ povídá devatenáctiletý hráč.

Malému fotbalu se vedle školy hodlá věnovat prioritně, vždyť vyměnil pražskou Slavii za Motorlet. „Myslím, že už jsem dal přednost malému fotbalu před velkým, protož v něm vidím větší šanci se nějak prosadit,“ dodává Tomáš Mařík.

Slovenský celek nastoupí ve druhé základní skupině a o soupeřích také nemá příliš povědomí. „Známe jen Česko, ale naše ambice je vyhrát, co dá. Dáme do toho všechno, proto jsme sem přijeli,“ burcuje Uhliarik. „Tentokrát jsme udělali výběr z celého Slovenska, protože bylo mistrovství republiky v malém fotbalu. Došli tam noví mladí chlapci a ukázali se ve výborném světle. Jsem rád, že jsme se potkali v takové partě,“ libuje si slovenský kapitán.

Česká republika U21 – Slovensko U21 3:3 (1:1)

Branky: 28. Dosoudil, 35. Kraus, 51. Mužík – 17. a 53. Uhliarik, 46. Ryban. ŽK: Kavka (ČR).

Sestava ČR – I. poločas: Šlégr – Haspra, Mezník, Koudelka, Mařík, Čáň – Hulinský Dosoudil, Širůček. II. poločas: Kunický – Rosůlek, Tvrzník, Blaha, Kraus, Kavka – Hloch, Mužík, Krátký. Trenéři: Brejla a Parůžek.

Čtsa, Jaroslav Kara tiskový mluvčí,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru