Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Zbývá poslední krok. Česká lvíčata zdolala Slovensko a jsou ve finále

Zbývá poslední krok. Česká lvíčata zdolala Slovensko a jsou ve finále

Praha – Medaile byla jasná už před utkáním. Oba poražení semifinalisté si totiž zajistili bronz. Ale český tým do 21 let na mistrovství Evropy v malém fotbalu v Praze dokázal, že myslí jen na nejvyšší metu. V semifinále porazil Slovensko přesvědčivě 4:1 a v boji o zlato vyzve od 13.30 hodin Maďarsko.

Se Slovenskem se český výběr utkal už počtvrté za necelý rok a po dvou výhrách ve středu v generálce před šampionátem remizoval 3:3. Tentokrát nic podobného nedopustil. „Sehráli jsme s ním přípravný zápas a trošku jsme očekávali, co budou hrát. Viděli jsme, v jaké přijeli sestavě. Ale byl to jeden z nejtěžších duelů, co jsme s nimi sehráli,“ uznal pražský zadák českého celku Petr Hulinský.

Domácímu výběru pomohla rychlá první branka, když už ve druhé minutě zatáhl Adam Kraus balon a Ladislav Mužík jej tečoval do sítě. „Gól nám pomohl, uklidnili jsme se. Slováci nás neměli čím překvapit, věděli jsme, co od nich čekat a co na ně od začátku hrát. Na Slovácích šlo vidět, že nás ještě neporazili. Západ byl o tom dodržovat, co jsme si řekli. Slováci jsou urostlí a když se natáhnou individuálně dopředu, dokážou se posadit. Jejich nejlepší hráč Michal Uhliarik nepředvedl, co si představoval, díky tomu jsme měli roli trochu usnadněnou. Zápas však byl těžký fyzicky a hlavně na hlavu hráčů, jak k němu přistoupit,“ poznamenal český trenér Zdeněk Parůžek

Čeští obránci sváděli s urostlými Slováky tvrdé souboje a vesměs vítězné. „Pro nás obránce je to těžké kvůli tomu, že u nich musíme být na tělo, nesmíme jim dát prostor se otočit, dostupovat je,“ vystihl Hulinský.

České vedení navýšil po čtvrt hodině Kraus, který doklepl pokus Jana Rosůlka. A tři minuty před přestávkou pak přímý kop rozehrál Rosůlek na Daniela Kavku a nejlepší střelec mužstva míč propálil do branky. Po přestávce tentýž hráč ještě vystihl slovenskou rozehrávku a poslal balon do prázdné branky.

O druhou vychytanou nulu na turnaji připravil mosteckého brankáře Václava Šlégra povedenou ranou levačkou čtyři minuty před koncem Samuel Popovič. „Doufal jsem, že nulu vychytám, ale Slováci to dobře otevřeli a kopl to fakt dobře,“ pravil Šlégr. „Pro mě jinak šlo o volnější utkání, Slováky jsem znal. Víc jsem si dovolil oproti jiným soupeřům, sice to párkrát nevyšlo, ale kluci utkání odmákli naplno,“ dodal gólman. Jedinou kaňku představuje zraněný kotník střídajícího záložníka Pavla Blahy.

Ve finále se český celek střetne s Maďarskem, které už v základní skupině zdolal 6:1. „Maďaři budou víc kousat, protože jsou nabuzení po semifinále s Rumuny, ale myslím, že to zvládneme. Nebude to sice jednoznačné utkání jako ve skupině, ale odmákneme ho a jdeme si pro zlato,“ burcoval Šlégr. „Jasný cíl byla už před šampionátem zlatá medaile. Teď to akorát všechno přichází k sobě a doufám, že se to vyvede,“ přál si Hulinský.

Druhé semifinále ovládli Maďaři v pokutových kopech, když v posledních sekundách srovnali utkání s Rumunskem na 2:2. „Když Rumuni vedli už 2:0, čekal jsem, že zápas dotáhnou, ale jak Maďaři vyrovnali v poslední minutě, už jsem nepochyboval, že penalty zvládnou. Hráli jsme s nimi ve skupině a je důležité, že jsme je porazili, ale nechci, aby ten zápas kluci měli v hlavách. Maďaři porazili silné Rumuny a budou taky docela nahoře, je to finále. Byl to nejfotbalovější soupeř, se kterým jsme tady hráli, za mě jsou ve finále zaslouženě,“ doplnil Parůžek.

Česká republika – Slovensko 4:1 (3:0)

Branky: 2. Mužík, 16. Kraus, 27. a 46. Kavka – 56. Popovič. ŽK: Bednár (Slovensko)

Česká republika: Šlégr – Haspra, Hulinský, Koudelka, Dosoudil, Širůček (51. Krátký) – Tvrzník (51. Mezník), Rosůlek, Mužík, Kraus (51. Blaha), Kavka. Trenéři: Brejla a Parůžek.

Čtsa, Jaroslav Kara tiskový mluvčí,

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru