Nacházíte se
Úvodní stránka > Fotbal > Karla Jarolíma vystřídal Leoš Kalvoda

Karla Jarolíma vystřídal Leoš Kalvoda

Na trenérském postu prvoligového mužstva FK Mladá Boleslav osmapadesátiletý Leoš Kalvoda se stal desátým trenérem v prvoligovém boleslavském období, když vystřídal šedesátiletého Karla Jarolíma, který převzal reprezentační tým Česka.

„Kalvodovu práci jsme dlouhodobě sledovali a dobře věděli o jeho schopnostech a přednostech, které prokázal například ve Znojmě a Olomouci, jejichž týmy přivedl do první ligy,“ řekl prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek. „Ve chvíli, kdy se nezvratnou realitou stával odchod Karla Jarolíma z Boleslavi k reprezentaci, myšlenku spolupráce s Leošem Kalvodou jsme oživili, i když v tu chvíli již byl čerstvě smluvně vázaný v druholigovém Frýdek-Místku, takže jsme jeho uvolnění podmiňovali jednoznačným souhlasem vedení tohoto klubu. Jsem rád, že jsme Kalvodovo angažmá v Boleslavi v nezvykle krátké době zrealizovali a za to patří poděkování především generálnímu řediteli MFK Frýdek-Místek panu Radimu Mamulovi, s nímž bylo jednání na české poměry vzácně konkrétní a vstřícné,“ dodal prezident mladoboleslavského fotbalu.

Brněnský rodák Leoš Kalvoda začal hrát fotbal v TJ Sokol Babice nad Svitavou, ale již v žákovském věku přestoupil do Brna. Povinnou dvouletou vojenskou službu strávil v armádních klubech VTJ Tábor a VTJ Kutná Hora. Přes TJ Spartak PS Přerov (1979-82) se dostal do SK Sigma Olomouc (1982-1990) a v olomouckých barvách odehrál v české nejvyšší lize 180 utkání a nastřílel 17 gólů. Zahraniční angažmá si zkusil v rakouském SV Siegless (1990-93) a hráčskou kariéru završil v FK Baník Ratíškovice (1993-95). S trénováním začal v SK Sigma Olomouc jako trenér dospělé rezervy a asistent trenéra prvoligového týmu, který jako hlavní trenér vedl ve dvou různých obdobích. V ročníku 2000-01 ho dovedl ze třetí ligové příčky do evropského poháru a v ročníku 2014-15 ho provedl druhou ligou a vrátil zpět do nevyšší české ligy. Kromě olomoucké Sigmy trénoval v MŠK Žilina (2002), s níž získal slovenský titul, FC Hradec Králové (2003), 1. HFK Olomouc (2004-07), 1. FC Slovácko (2007), MFK Karviná (2008-11), 1. FC Přerov (2012), 1. SC Znojmo (2012-14), s nímž postoupil z druhé do první české ligy. V letošním červnu nastoupil jako hlavní trenér v druholigovém MFK Frýdek-Místek, ale po necelých třech měsících se stěhuje z moravsko-slezského do pojizerského regionu. S vedením FK Mladá Boleslav podepsal ve středečním podvečeru 10. srpna 2016 dvouletý kontrakt s platností do 30. června 2018 a jako hlavní trenér se ujal mužstva aktuálně vedoucího první ligu. Kalvodovými asistenty budou Jiří Saňák, David Jarolím, Jiří Malík a Martin Třasák.

V prvoligovém období je Kalvodův příchod dvanáctou změnou na boleslavské lavičce, neboť Uhrin, Stanner a Minář u mužstva v roli trenéra pracovali opakovaně. Nejvíce vratké bylo boleslavské trenérské křeslo v období 2007-09, kdy se ve třiceti kalendářních měsících šestkrát změnil týmový kouč.

Trenéři FK Mladá Boleslav v nejvyšší české lize 2004 až 2016

MILAN BOKŠA v tandemu s Luďkem Zajícem převzal mužstvo na počátku roku 2004 a postoupil s ním do I. ligy. Po devíti mistrovských kolech na podzim 2004 skončil.

DUŠAN UHRIN mladší s asistentem Petrem Čuhelem přišli v druhé polovině října 2004. Dušan Uhrin po vypršení smlouvy v červnu 2007 odešel do Rumunska. Petr Čuhel zůstal na pozici asistenta ještě dalších devět měsíců.

LUDĚK ZAJÍC začal s mužstvem pracovat 7. července, absolvoval letní přípravu i vstup do podzimní mistrovské sezóny. Skončil předčasně 2. září 2007.

ZDENĚK ŠČASNÝ převzal tým 3. září 2007, ale po zimní přípravě a úvodu jarní mistrovské sezóny ukončil angažmá 17. března 2008. Spolu s ním skončili také asistenti Petr Čuhel a Jiří Ryba.

KAREL STANNER přešel od boleslavské juniorky k prvoligovému týmu 18. března 2008. Ke spolupráci si přizval asistenta Josefa Hlouška. Trenérem brankářů zůstal Ladislav Maier. Společně dokončili jarní sezónu 2008.

PAVEL HAPAL podepsal smlouvu s FK Mladá Boleslav v červnu 2008. V době, kdy trénoval v Mladé Boleslavi, působil zároveň jako asistent trenéra české reprezentace Petra Rady. U reprezentace skončil na počátku dubna 2009 a v FK Mladá Boleslav 4. května 2009.

DUŠAN UHRIN mladší byl v FK Mladá Boleslav podruhé koučem od 5. května 2009. Na podzim mu s přípravou mužstva pomáhali asistenti Petr Čuhel, Stanislav Vahala a Martin Třasák. Trenér Uhrin předčasně skončil 31. prosince 2009 a odešel na Kypr. S ním v Mladé Boleslavi skončili také Čuhel a Vahala.

KAREL STANNER podruhé převzal boleslavský prvoligový tým 1. ledna 2010. V zimní přípravě i po celou jarní sezónu 2010 s ním spolupracovali trenér brankářů Ladislav Maier a kondiční trenér Martin Třasák. Pro ročník 2010/11 si k sobě ještě přizval asistenta Josefa Hlouška. Trio Stanner, Hloušek, Maier skončilo 18. května 2011.

LADISLAV MINÁŘ nastoupil v létě 2010 do funkce sportovního ředitele FK Mladá Boleslav. Po rezignaci Karla Stannera vedl prvoligové mužstvo ve třech závěrečných ligových zápasech ročníku 2010/11 a ve vyhraném finále českého poháru Ondrášovka cup ve spolupráci s trenérem juniorky Milanem Pechancem a brankářským specialistou Filipem Toncarem, kteří se na přípravě prvoligového týmu podíleli i v následujícím období, kdy se Ladislav Minář vrátil do kanceláře sportovního ředitele.

MIROSLAV KOUBEK s asistentem Borisem Kočím převzali prvoligový tým FK Mladá Boleslav v červnu 2011 a v polovině září 2012 společně rezignovali. Jejich spolupracovníky byli trenér juniorky Milan Pechanec, trenér brankářů Filip Toncar a kondiční trenér Martin Třasák.

LADISLAV MINÁŘ se do pozice hlavního trenéra vrátil 17. září 2012, aniž by opustil funkci sportovního ředitele FK Mladá Boleslav. Spolupracovali s ním Milan Pechanec, Filip Toncar a Martin Třasák. V tomto složení vedli mužstvo do konce kalendářního roku 2013.

KAREL JAROLÍM přišel v lednu 2014 s asistentem Borisem Kočím. Milan Pechanec se vrátil na pozici hlavního trenéra juniorského družstva, u kterého skončil Petr Vrabec. Filip Toncar a Martin Třasák v realizačním týmu zůstali. Od léta 2015 se rozšířil o Davida Jarolíma, jenž o rok dříve ukončil hráčskou kariéru. V květnu 2016 podepsal Karel Jarolím novou tříletou smlouvu. O dva měsíce později však přijal nabídku k vedení českého reprezentačního mužstva (po odstoupivším Pavlu Vrbovi), ke kterému oficiálně přešel v srpnu 2016.

LEOŠ KALVODA se stal mladoboleslavským trenér 10. srpna 2016. U mužstva FK Mladá Boleslav s ním budou spolupracovat asistenti Jiří Saňák a David Jarolím, brankářský specialista Jiří Malík a kondiční trenér Martin Třasák.

Jiří Koros, manažer komunikace, FKMB,

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru