Nacházíte se
Úvodní stránka > Olympijské hry > Nejúspěšnější český den v Riu – Tři bronzové medaile!

Nejúspěšnější český den v Riu – Tři bronzové medaile!

V sobotu, osmý den soutěží letních olympijských her v Riu de Janeiru slavili čeští sportovci největší úspěchy. Získali tři bronzové medaile. Vybojovali je skifař  Ondřej Synek, tenistky Petra Kvitová ve dvouhře a pár Barbora Strýcová – Lucie  Šafářová ve čtyřhře.

Přiznejme, že v těchto soutěžích jsme čekali ještě větší lesk medailí. Avšak Synek po vleklé rehabilitaci po zlomeném obratli se nedostal do takové výkonnosti jako v předchozích letech. Nicméně si zaslouží uznání, že bojoval až do posledních metrů dvoukilometrové trati s největším úsilím a  byl svým přemožitelům  Drysdalovi a Martinovi důstojným soupeřem. Se dvěma stříbrnými a jednou bronzovou medailí z olympijských her  je  jednou z nejvýznamnějších postav veslařského sportu.

Pokud jde o závěrečné boje tenistek o medaile tak proti nim stály nesmírně těžké soupeřky, patřící ke špičce ve čtyřhře a také bolestivé zranění Hlaváčkové v rozhodující fázi duelu s párem Hingisová, Bacsinszká. O tom podrobněji v dalších řádcích komentáře.

Mnozí experti předpokládali, že by Kvitová nebo jedna z našich výborných dvojic mohly bojovat o zlatou medaili. Pro Kvitovou však byla Portoričanka Puigová v semifinále  nad její síly. Nakonec Puigová, jedno z největších překvapení her, svou skvělou jízdu turnajem dominovala finalovým vítězstvím nad Němkou Kerberovou.

Portoričanka, 34. hráčka v žebříčku WTA, před olympiádou vyhrála jen jeden turnaj , ale v Riu dokázala porazit plejádu proslulých tenistek, ověnčených tituly z nejvýznamnějších turnajů. Pochvalme však Kvitovou, že dokázala neobvyklou urputností i se zdravotním problémem bojovat o bronzovou medaili. Zaslouženě ve třech setech zdolala letos velmi dobře hrající Američanku Keysovou.

 FOTO CPA

Nezapomenutelné zůstávají bitvy našich tenistek ve čtyřhře. Už před semifinále obou našich párů bylo jisté, že Česká republika bude mít při  nejmenším bronzovou medaili. To se nakonec stalo.

Zatímco  Šafářová se Strýcovou po vyrovnaném průběhu podlehly ve dvou setech Ruskám Makarovové a Vesninové, měly Hlaváčková a Hradecká našlápnuto k úspěchu proti švýcarské dvojici. Po vyhraném prvním setu vedly ve druhém 5:4 a dvakrát se snažily v match balech ukončit zápas. Bohužel v této důležité fázi došlo k vážnému zranění Hlaváčkové. Prudká smeč Hingisové ji zasáhla do oka. Naše tenistka se s bolestivou grimasou zhroutila, deset minut byla ošetřována. Po návratu na kurt už při vší snaze nebyla schopna reagovat na všechny rychlé situace a po prohře v tie breaku ve druhém setu už třetí set při indispozici Hlaváčkové nebyl rovným bojem.

Hlaváčková byla  ošetřována se zlomenou kostí pod oční bulvou  v nemocnici, ani se pořádně nevyspala. Lékaři ji nedoporučovali hrát zápas o třetí místo. I její partnerka Lucie Hradecká ji odrazovala, ale Andrea neposlechla. Sice boj o bronzovou medaili  pár H+H se Šafářovou a Strýcovou prohrál, ale zaslouží  uznání. Především protože  Andrea po zranění nastoupila  a že Lucie sehrála v sobotu vinou špatné organizace tři zápasy, něco neobvyklého ve světovém tenisu.

S odstupem času Andrea Hlaváčková si nebrala servítky nad úderem Hingisové: “ Hlavně se zajímala, kolik času mám mít na ošetření, nepřišla za mnou s omluvou. Moc jsem se v ní zklamala, nevylučuji, že smeč do obličeje byla úmyslná.“

Nakonec fakta z bojů  Synka a tenistek

Finále skifařů: 1.Drysdale (N.Zéland)  6:41:34, 2. Martin (Chorvatsko) 6:41:34, 3. Synek  6:44:10 min

Tenis- dvouhra:- semifinále:  Kvitová- Puigová (Portoriko) 4:6,6:1,3:6, Kerberová.( Německo) – Keysová (USA) 6:3,7:5, finále:Puigová – Kerberová 6:4,4:6,6:1,  o třetí místo: Kvitová – Keysová 7:5,2:6,6:2

čtyřhra- semifinále:  Makarovová, Vesninová(Rusko) – Šafářová,  Strýcová  7:5,6:4,  Hingisová, Bacsinszká(Švýcarsko) – Hlaváčková, Hradecká 5:7,7:6,6:2, o třetí místo: Šafářová, Strýcová – Hlaváčková, Hradecká 7:5,6:1.

Čtsa, ph, foto čov,

 

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru