Nacházíte se
Úvodní stránka > Olympijské hry > Český jachting poprvé v historii na Paralympiádě

Český jachting poprvé v historii na Paralympiádě

Necelé tři týdny po skončení olympijských her byla včera v Riu de Janeiro slavnostně zahájena XV. letní paralympiáda. Jachtařská regata vypukne naostro v pondělí 12. 9. a poprvé v historii v ní bude startovat i český jachtař. Vozíčkář Daniel Bína bude závodit ve třídě 2.4mR.

Jeho cesta do Ria byla opravdu trnitá. O kvalifikaci se pokoušel již před Athénami v roce 2004, nedostal se potom ani do Pekingu, ani do Londýna, až nyní se to povedlo. Úspěšnou kvalifikaci absolvoval po dlouhé a náročné přípravě pod vedením André Rademakera, bývalého holandského závodníka v této třídě.paraolympijske-hry-2016_04Na jaře se s ním však na další spolupráci již nedohodl, takže do Ria s ním odjel jako trenér český úspěšný jachtař Milan Hájek, který se podílel již na Danových prvních dvou kampaních. A jako „support person“ do Ria odcestovala Danova přítelkyně Michaela Čudová. Tato skromná česká výprava se bude snažit vybojovat mezi jachtařskými velmocemi co nejlepší umístění ze 16 startujících kvalifikovaných závodníků.

K favoritům budou ve třídě 2.4mR patřit především Němec Heiko Kroeger, Francouz Damien Seguin a Britka Helena Lukas. Všichni tři již na svém kontě paralympijské medaile mají.

Závodit se bude od pondělka 12. 9. do soboty 17. 9. a závod je vypsán na 11 rozjížděk, přičemž ta poslední „medailová“ bude kratší a pojede se před tribunami u pláže Flamenco. Na rozdíl od olympiády v ní ale budou startovat všichni, není za ni dvojnásobek bodů a může se škrtnout. Jinak se bude závodit na dvou vnitřních okruzích před marinou – třída 2.4mR společně s dvojposádkovými Skudy na jednom a tříposádkové Sonary na druhém okruhu.paraolympijske-hry-2016-_03„Cesta do Ria vládním speciálem byla zpestřená koupáním na Kapverdách,“ směje se Míša. Když jsme přistáli, abychom natankovali, zjistilo se, že nejspíš po srážce s nějakým ptákem je poškozené křídlo. Museli jsme přespat v jednom luxusním dovolenkovém rezortu do druhého dne, kdy pro nás přiletěl druhý speciál, který byl naštěstí zrovna v Mali. Byl ale menší, takže výprava musela letět na dvakrát.“

„Loď je připravená, snad ve 100%stavu, všechno nakonec dopadlo, jak mělo, zahájení jsme si užili, místí vodu jsem si již alespoň trochu osahal a na závod se těším,“ hlásí z Ria Daniel Bína.

„Testovali jsme nové plachty a musíme si zvyknout na silný proud,“ dodává Milan Hájek. „Fouká většinou jižní bríza o rychlosti 3 až 5 m/s, zatím jen jednou byla silnější. A podle předpovědi to vypadá, že bude celý příští týden stejně, jen teploty vyšplhají až přes 30 °C. Teď je příjemně, kolem 20 °C. Zajímavé je, že zde působí deklinace 23°, to znamená, že se s ní musí počítat při používání kompasu. Klasický kompas ukazuje jinak než Velocitek opatřený GPS, který používají závodníci na lodích 2.4mR,“ objasňuje, jaké jsou v Riu nyní podmínky.

„Dnes nás čeká měření, zítra jsem naplánoval volný den, tak vyrazíme na výlet ke Kristovi, a v neděli se už jede tréninková rozjížďka,“ upřesňuje Milan, co je nyní čeká. „Doufám, že vše půjde podle plánu, Dan nebude nervózní a že se bude dařit,“ přeje si.

Start první rozjížďky je naplánován na pondělí 12. 9. 13 hodin místního času – to je 18 hodin SEČ.

Více informací a výsledky také na stránkách World Sailing:

http://www.sailing.org/paralympics/rio2016/home.php

Eva Skořepová, PR manažerka Českého svazu jachtingu

 

Související obrázky:

Similar Articles

Nahoru